
Šį savaitgalį, birželio 4 d. 17 val. Kėdainiuose prasidės tradicinė varnaėdžių šventė. Kiek neįprastas lietuviškai virtuvei varnienos valgymo renginys rengiamas jau tryliktąjį kartą.
Kiekvienais metais šimtai smagurių ir smalsuolių vyksta į Kalnaberžės miestelį Kėdainių rajone ir ragauja varnienos. Varnos yra sugaunamos ir apdorojamos, o mėsa marinuojame specialiame marinate. Varnienos paruošimas trunka net kelias paras. „Varnaėdžių šventė – tai tradicinis renginys, kur susirenka ne tik visa bendruomenė, bet ir atvyksta svečiai iš kitų miestų. Tiems, kas dar neragavo šio patiekalo – tai puiki proga nustebinti ir palavinti savo skonio receptorius“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Šiemet vėl ketinama paruošti daugiau nei 240 varniukų. O kam varniukų skonis nepatiks, galės paragauti ūkininkų atvežtų gaminių.
Dar XIX a. pabaigoje ir XX-ojo pradžioje varnas medžiodavo Kalnaberžės dvaro šeimininkas Piotras Stolypinas, tai buvo jo savotiška pramoga. Sakoma, kad būtent jis atgaivino seną varnų valgymo paprotį.
Renginio pradžia jau šį šeštadienį 17 val. Kalnaberžės miestelyje, Kėdainių raj.
Tikrai, varniena varguolių , nuvarytų burų – Lietuvos baudžiauninkų, išnaudotojų okupantų nualintų ir nuskurdintų maistas. Dabar, kai sumenkėjo Lietuvos kaimas, kai beveik nebeliko žemdirbių maisto gamybos, VARNIENA – vienas iš nepriteklių užpildymo produktas. gerai, kad kėdainiečiai tai ėmė skelbti, labai laiku – pasiruošimui badmečiui mūsų Tėvynėje. Galėtų dar kai kas šunienos ar katienos maistos propagavimo… kai kuriose tautose atvirai net ir dabar vaišinamasi žmogiena.Vis tai ne iš gero gyvenimo.