Žiniasklaidoje itin garsiai nuskambėjo prancūzų atliktas tyrimas, kuriame akivaizdžiai matomas, koks yra genetiškai modifikuoto maisto poveikis organizmui. Šis tyrimas buvo atliekamas su žiurkėmis. Išvydus rezultatus, retas panorėtų „paskanauti“ tokio genetiškai modifikuoto maisto.
„Slapto tyrimo metu žiurkės du metus buvo maitinamos amerikiečių įmonės „Monsanto“ genetiškai modifikuotais kukurūzais. Gyvūnų organizmuose išsivystė milžiniško dydžio piktybiniai navikai. Dėl navikų graužikams tapo sunku kvėpuoti, buvo pažeisti jų inkstai, kepenys ir krūtinės sritis“, – rašoma portale dailymail.co.uk.
Europos Komisija yra leidusi Europoje auginti genetiškai modifikuotus kukurūzus, kadangi iki šiol esą nebuvo jokių mokslinių įrodymų, kad ši produkcija yra žalinga žmogaus organizmui.
Karališkojo Londono koledžo Molekulinės biologijos ir genetiškai modifikuoto maisto produktų ekspertas Mišel Antonio pasakojo, kad komanda buvo sukrėsta išvydusi tyrimo rezultatus. „Eksperimentas parodė, kad navikai vystosi vis greičiau ir agresyviau, ypač patelėms. Aš esu sukrėstas, kokį žalingą poveikį daro šis produktas“, – kalbėjo M.Antonio.
Tyrimas buvo atliktas Prancūzijoje Kaeno universitete, stebint nepriklausomai mokslininkų komandai, kad būtų užtikrinta nuosekli eksperimento eiga ir rezultatai pripažinti galiojančiais.
Tyrimo metu paaiškėjo, kad pesticidais apdorotus modifikuotus kukurūzus ėdusių žiurkių grupėje mirtingumas gerokai didesnis, nei paprastais kukurūzais maitintų graužikų grupėje.
Oficialus Europos Komisijos atstovas Fredericas Vincentas pareiškė: „Apie šį tyrimą mes sužinojome iš žiniasklaidos. Mes dar nesame su juo iki galo susipažinę. Europos Komisija jau paprašė Europos maisto produktų saugumo agentūros užsiimti šiuo tyrimu, kuris jai bus perduotas“. Atstovas paaiškino, kad bet koks Europos Sąjungoje siūlomas parduoti modifikuotas produktas privaloma tvarka tris mėnesius tiriamas ir tik tada patenka į rinką.
Tyrimas su žiurkėmis truko kiek ilgiau – dvejus metus (visą graužikų gyvenimo laikotarpį). Visą tą laiką buvo stebima du šimtai graužikų, kurie buvo padalinti į tris grupes. Pirmoji grupė buvo maitinama genetiškai modifikuotais kukurūzais. Antroji – modifikuotais kukurūzais, apdorotais labiausiai pasaulyje paplitusiu herbicidu „Roundup“. Trečioji – paprasčiausiais kukurūzais, kurie taip pat buvo apdoroti herbicidu.
Paaiškėjo, kad pesticidais apdorotus modifikuotus kukurūzus ėdusių žiurkių grupėje mirtingumas gerokai didesnis, nei paprastais kukurūzais maitintų graužikų grupėje.
Nuo 50 iki 80 procentų žiurkių patelių augliai išsivystė jau pirmaisiais mėnesiais, vidutiniškai trys navikai vienam gyvūnui.
Genetiškai modifikuotais kukurūzais šeriamų gyvūnų navikai buvo du-tris kartus didesni, nei trečiosios grupės.
Tyrimas bus pristatytas Prancūzijoje rugsėjo 26 dieną, jo metu bus parodytas filmas „Tous Cobayes?“ („Ar visi esame bandomieji?“).