Trečiadienis, 18 gegužės, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Naujienos

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be „siurprizų“

www.alkas.lt
2011 04 23 11:25
0

www.alkas.lt

R.Bužinsko nuotr.
R.Bužinsko nuotr.

Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas…

Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo, tačiau per Šv. Velykas jų valgysime tikriausiai daugiau nei įprasta. Šventiniam stalui gaminsime daug ir įvairių patiekalų iš mėsos bei paukštienos, kitų gardumynų. Tačiau labai svarbu, kad išradingai nuspalvinti margučiai bei kitas maistas būtų paruoštas saugiai ir netaptų apsinuodijimo maistu priežastimi. Viena dažniausia maistu plintanti infekcinė liga – yra salmoneliozė, kuria dažniausiai užsikrečiame vartodami kiaušinius, vištieną bei jų produktus.

Kasmet mūsų šalyje užregistruojama nuo 2 iki 3 tūkstančių susirgimų salmonelioze atvejų. Apie 80 proc. susirgusiųjų asmenų gydomi ligoninėse. Dėl salmonelių – ligą sukeliančių bakterijų – savybių greitai daugintis maiste bei gaminti toksiną, dažnai tuo pačiu maistu  apsinuodija visa šeima ar visa drauge šventusi kompanija. Per paskutinius penkerius metus Lietuvoje buvo užregistruoti 294 salmoneliozės protrūkiai, iš kurių 173 (59 proc.) kilo šeimose. Daugiausia šios infekcijos atvejų bei protrūkių registruojama gegužės – spalio mėnesiais.

Salmoneliozė – tai infekcinė žarnyno liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos požymiai dažniausiai pasireiškia praėjus 12 – 72 valandoms po užsikrėtimo. Ligos sunkumas priklauso nuo prarytų bakterijų kiekio, asmens amžiaus, kitų sveikatos problemų. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema.

Yra žinoma daugiau nei 2000 įvairių salmonelių rūšių ir dauguma jų gali sukelti infekcinę ligą žmogui ir gyvūnams. Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Ligą sukeliančios bakterijos pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau yra jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių.

Pateiktų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenų analizė rodo, kad dažniausios salmoneliozės priežastys buvo netinkamas šiluminis maisto apdorojimas, netinkamas jo laikymas bei kryžminis maisto užterštumas tvarkymo vietose. Į maistą salmonelės taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių ar paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.

Salmoneliozės profilaktikai vakcinos nėra. Kad sumažinti užsikrėtimo salmonelioze bei kitomis maistu plintančiomis infekcijomis riziką, Pasaulio sveikatos organizacija ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai pataria įsiminti 5 pagrindines taisykles.

RINKITĖS ŠVIEŽIĄ IR NESUGEDUSĮ MAISTĄ

  • Maistui gaminti vartokite švarų geriamąjį vandenį
  • Nevartokite nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų
  • Kruopščiai plaukite daržoves ir vaisius, ypatingai vartojamus be šiluminio apdorojimo
  • Nevartokite maisto su pasibaigusiu galiojimo terminu

Nešvariame vandenyje, nepasterizuotame ar nevirintame piene ir jo produktuose gali būti sveikatai pavojingų mikroorganizmų. Termiškai apdorotas ar tinkamai nuplautas maistas yra saugesnis.

TINKAMAI LAIKYKITE MAISTĄ

  • Nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas
  • Nedelsdami atvėsinkite nesuvartotą ar greitai gendantį maistą
  • Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 laipsnių temperatūros
  • Nelaikykite maisto ilgai, net šaldytuve
  • Neatitirpinkite užšaldyto maisto kambario temperatūroje, o šaldytuve

Kambario temperatūroje pavojingi mikroorganizmai labai greitai dauginasi. Didelis jų kiekis pavojingas sveikatai. Žemesnėje nei 5 laipsniai ir aukštesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje ligų sukėlėjų dauginimasis sumažėja arba nutrūksta.

GERAI TERMIŠKAI APDOROKITE

  • Gerai išvirkite ar iškepkite gyvūninį maistą: mėsą, vištieną, kiaušinius, žuvį
  • Iš šių produktų gaminami patiekalai turi būti pakaitinami iki ne žemesnės nei 70 laipsnių temperatūros
  • Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas
  • Iš anksto paruoštą ar ilgiau šaldytuve laikytą maistą prieš vartojimą būtina gerai pakaitinti

Aukštesnėje nei 70°C temperatūroje praktiškai žūva visi ligą sukeliantys mikroorganizmai.

ATSKIRKITE ŽALIAVĄ NUO VARTOJIMUI PARUOŠTO MAISTO

  • Laikykite atskirai žalią mėsą, paukštieną, žuvį nuo kitų maisto produktų
  • Žalios mėsos, paukštienos, žuvies dorojimui naudokite atskiras lenteles ir peilius. Arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplaukite vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinkite
  • Šaldytuve laikykite maistą taip, kad jis nesiliestų su žaliava

Žalioje mėsoje, paukštienoje, žuvyje ir jų skysčiuose gali būti pavojingų mikroorganizmų, kuriais maisto ruošimo metu gali būti užterštas kitas maistas.

LAIKYKITĖS ŠVAROS

  • plaukite rankas prieš maisto ruošimą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa
  • plaukite rankas pasinaudoję tualetu ir prieš valgį
  • pagaminę maistą, išplaukite ir dezinfekuokite visus virtuvės paviršius, įrankius, indus, naudotus maisto ruošimui

Nors dauguma mikroorganizmų žmonėms nepavojingi, tačiau dauguma iš jų randami dirvoje, vandenyje, žmonių bei gyvūnų žarnyne. Jie plinta per nešvarias rankas, virtuvės inventorių, šluostes. Tokiu būdu mikroorganizmai gali patekti į maistą.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Kaip išvirti tobulą kiaušinį?

2022 04 16
Parodos

Nauji ir nesudėtingi kiaušinių marginimo būdai

2022 04 16
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Šventinis apsipirkimas: geriau iš anksto ir nepamirštant senųjų tradicijų

2022 04 09
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

Šventė ant jūsų stalo

2022 02 16
Gydytoja dietologė: košė – tai atsakymas į daugelį vaikų mitybos klausimų

Naujųjų rytui – greiti ir ypatingi pusryčiai

2022 01 01
Artėjant šventėms, patikrinta prekyba kiaušiniais

Kiaušinių gaminiams gali atsiverti JAV rinka

2021 12 29
Lietuvos laisvės kovotojos sukurtas nepaprastas atvirukas įrašytas į UNESCO registrą

Lietuvos laisvės kovotojos sukurtas nepaprastas atvirukas įrašytas į UNESCO registrą

2021 10 13
Užupėje – ypatingas Velykų pirmadienis (video)

Užupėje – ypatingas Velykų pirmadienis (video)

2021 04 04
D. Rastenienė. Kultūros kaita ir atmintis

D. Rastenienė. Kultūros kaita ir atmintis

2021 04 04
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

Keptas viščiukas Velykoms

2021 04 03
Rodyti daugiau

Naujienos

Bus ieškoma sprendimų, kaip pertvarkyti senųjų daugiabučių rajonus
Architektūra

Bus ieškoma sprendimų, kaip pertvarkyti senųjų daugiabučių rajonus

2022 05 18
„Lietuva 2050“: apibrėžti keturi galimi šalies keliai, žinovai juos gilins teminiuose pokalbiuose
Lietuvoje

„Lietuva 2050“: apibrėžti keturi galimi šalies keliai, žinovai juos gilins teminiuose pokalbiuose

2022 05 18
Susidomėjimą specialybe dažniausiai lemia galimybė prie jos prisiliesti
Gamta ir žmogus

Susidomėjimą specialybe dažniausiai lemia galimybė prie jos prisiliesti

2022 05 18
Pristatoma kilnojamoji fotografijos paroda „Karas Ukrainoje. 2022 metai“
Kultūra

Pristatoma kilnojamoji fotografijos paroda „Karas Ukrainoje. 2022 metai“

2022 05 18
Paskelbtos Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių varžytuvės
Kultūra

Paskelbtos Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių varžytuvės

2022 05 18
Prasidėjo 74-oji Kanų kino šventė: joje vėl įsikūrė lietuviško kino stendas
Kultūra

Lietuva Kanų kino šventėje – išskirtiniai filmų pristatymai (video)

2022 05 18
Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 17 12:17
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 17 12:17

2022 05 17
Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo 50 tūkst. ukrainiečių
Lietuvoje

Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo 50 tūkst. ukrainiečių

2022 05 17


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kiekviename cm2 po daugiaaukštį! apie Vyriausybė pritarė renovacijos spartinimui
  • AČIŪ! apie V. Justickis. Vydūno idejos V. Falkenhano novėlėse apie aisčius (V)
  • Vidmantas apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio
  • Vidmantas apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Bus ieškoma sprendimų, kaip pertvarkyti senųjų daugiabučių rajonus
  • „Lietuva 2050“: apibrėžti keturi galimi šalies keliai, žinovai juos gilins teminiuose pokalbiuose
  • V. Justickis. Vydūno idejos V. Falkenhano novėlėse apie aisčius (V)
  • Susidomėjimą specialybe dažniausiai lemia galimybė prie jos prisiliesti

Skaitomiausi straipsniai

  • Didysis šeimos gynimo maršas 2022 TIESIOGIAI peržiūrėta: 483; komentarų: 24
  • K. Jovaišas. Pergalės kaina: vienas žuvęs vokietis, šeši rusai peržiūrėta: 474; komentarų: 8
  • „Eurovizijos“ nugalėtoja tapo Ukraina! peržiūrėta: 463; komentarų: 9
  • Gegužės 15 d. kviečia „Didysis šeimos gynimo maršas 2022“ peržiūrėta: 449; komentarų: 11
  • A. Gelžinis, R. Kaminskas. Žygdarbis pažadinęs Lietuvą peržiūrėta: 379; komentarų: 4
  • Rusijos ambasadoriui Varšuvoje primintas ukrainiečių kraujas peržiūrėta: 365; komentarų: 18

Kiti Straipsniai

Kaip išvirti tobulą kiaušinį?

by Ditė Česėkaitė
2022 04 16
6
Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Velykų sekmadienio pusryčiai – viena svarbiausių šios šventės tradicijų. Todėl nesinori, kad prie bendro stalo susėdusių šeimos narių nuotaiką gadintų...

Skaityti toliau

Nauji ir nesudėtingi kiaušinių marginimo būdai

by Ditė Česėkaitė
2022 04 16
0
Parodos

Priartėjus svarbiausiai pavasario šventei daugelis pradeda planuoti, kaip kartu su šeima margins Velykų kiaušinius. Nors būdų ir priemonių tam yra...

Skaityti toliau

Šventinis apsipirkimas: geriau iš anksto ir nepamirštant senųjų tradicijų

by Ditė Česėkaitė
2022 04 09
0
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Iki Velykų likus mažiau apie savaitei, daugelis jau pradeda galvoti, kokie patiekalai šiemet keliaus ant šventinio stalo. Velykų stalas nuo...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kiekviename cm2 po daugiaaukštį! apie Vyriausybė pritarė renovacijos spartinimui
  • AČIŪ! apie V. Justickis. Vydūno idejos V. Falkenhano novėlėse apie aisčius (V)
  • Vidmantas apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio
  • Vidmantas apie Dalis „Azov“ pulko karių evakuoti iš Mariupolio
  • Lietuvis apie M. Kundrotas. Kaip išsilaisvinti nuo Laisvės partijų?

Kitas straipsnis

Mirė garsus rusų aktorius ir režisierius Michailas Kozakovas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | Veido kremai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai