Penktadienis, 15 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

www.alkas.lt
2025-07-05 10:20:00
0
Varškė

Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Jei reikėtų sudaryti klasikinių ir praktiškai visų mėgstamų patiekalų sąrašą, neabejotinai į jį pakliūtų varškės apkepas. Nepaisant trumpo pigių ingredientų sąrašo, galutinis rezultatas lengvai sužavi tiek vaiką, tiek suaugusį. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad daugeliui lietuvių varškė yra tiesiog nepamainomas gaminys. Ji nebrangi ir ypač universali – tinka tiek klasikiniams, nuo vaikystės pamėgtiems receptams, tiek ir lengvai pasiduoda įvairiems eksperimentams.

Patarė, į ką žiūrėti renkantis varškę

Kartais lengva pamiršti, kiek daug vertingų produktų lietuviai turi. Juk ne visur pasaulyje rasite pačios paprasčiausios varškės – o Lietuvoje turime jos ne tik skirtingo riebumo, bet ir įvairių gaminių iš šio baltojo turto. Nuo užtepėlių ir sūrelių – iki varškės apkepų ir desertų.

„Varškė – nuo seno lietuviškoje virtuvėje populiarus ingredientas ir kiekvienas moka ne vieną gardų patiekalą su ja. Todėl lietuviai puikiai nusimano apie jos kokybę ir kelia aukštus reikalavimus varškei. Pirkėjai nori, kad ji būtų lietuviška, todėl mūsų lentynose ji – lietuviškos kilmės. Ne ką mažiau svarbu ir kaina, todėl daugelis atradę privačios etiketės varškę, kuri užtikrina ypač patrauklų kainos ir kokybės santykį. Norintys sutaupyti taip pat dažnai renkasi didesnes pakuotes, ypač per akcijas – juk varškė tiks tiek pusryčiams, tiek pietų, vakarienės patiekalams ar užkandžiams“, – gyventojų įpročius apžvelgia G. Kitovė.

Iš esmės varškės sudėtis nesiskiria – jai reikia tik pieno ir pieno rūgšties bakterijų. Todėl ją renkantis parduotuvėje, verčiau žiūrėti į kelis skaičius. Visų pirma – jos riebumą. Liesa varškė taip pat turi savo pirkėją, tačiau G. Kitovė atskleidžia, kad didžioji dalis renkasi 9 proc. riebumo varškę.

„Kitas aktualus skaičius – žvilgtelkite į galiojimo datą, mat varškė yra greitai gendantis produktas. Taip pat ieškant ekonomiškiausio varianto geriausia žiūrėti į kainą už kilogramą. Paprastai didesnė pakuotė apsimoka pirkti labiau – teliks tik suplanuoti, ką skanaus iš jos paruošti“, – pataria pašnekovė.

Apkepas tiks ir maistingiems pusryčiams, ir dienos pietums

Neblėstančią meilę varškei rodo ir pirkėjų dėmesys jau pagamintiems produktams su ja – mielai renkasi lietinius ar varškės apkepą, sako „Iki“ atstovė. Pastarojo receptas tinkle – tradicinis, kad įtiktų kuo platesniam kokybę vertinančių gyventojų skaičiui. Tačiau namuose galima leisti sau ir pasivaikščioti gastronominių atradimų keliais, siūlo „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.

„Maistas turi stebuklingą galią sužadinti nostalgiškus prisiminimus, ir drėgnas, minkštas varškės apkepas neabejotinai tuo pasižymi. Daugeliui iš orkaitės ką tik ištrauktas varškės apkepas buvo vienas skaniausių patiekalų nuo mažų dienų, tad jį mielai kepa ir suaugę. Jį paruošti lengva, nebrangu, o valgyti galima ne tik pusryčiams. Juk apkepas skanus nebūtinai šiltas – jis bus puikus variantas ir į dienos pietų dėžutę, ruošiantis į pikniką ar vykstant į kelionę automobiliu. Tad vienu orkaitės įjungimu galėsite pasirūpinti net keliais valgymais“, – siūlo E. Semaška.

Pasak kulinarijos šefės, gardaus varškės apkepo paslaptis – kuo daugiau aukštos kokybės varškės. Visgi tai ne pyragas su varške, o varškės apkepas – tad varškė turi sudaryti didžiąją dalį kepinio, o visa kita tėra priedai.

Paprastai daugelis gamina saldų varškės apkepą, net neįtardami, kad pikantiška šio patiekalo versija gali būti tokia pat skani. Iš vieno tešlos galima iškepti du apkepus iš karto – tad įtiksite visiems. O jei į saldųjį variantą paslapčia pridėsite vaisių, nuo to bus tik dar gardžiau ir sveikiau.

Saldus ir pikantiškas varškės apkepai

Universaliai varškės apkepo tešlai reikės: 600 g varškės, 4 šaukštų manų kruopų, 4 kiaušinių, 300 g kefyro, 4 šaukštų krakmolo, šiek tiek druskos, 1 šaukštelio sodos (gesintos actu).

Pikantiškai versijai reikės taip pat: 50 g kietojo sūrio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 česnako skiltelės, šviežių petražolių, krapų, svogūnų laiškų.

Saldžiai versijai reikės: 300 g cukraus, 1 banano, 2 kivių, 1 kriaušės, 40 g sviesto, manų kruopų pabarstymui.

Gaminame:

  1. Supilkite manų kruopas ir sodą į kefyrą ir palikite 15 minučių. Varškę pertrinkite per sietelį.

  2. Kiaušinių trynius, varškę, krakmolą trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su kefyro mase, dar kartą sutrinkite.

  3. Baltymus išplakite iki standžių putų ir supilkite į tešlą. Paruoštą tešlą padalinkite į dvi dalis.

  4. Pikantiškam varškės apkepui susmulkinkite šviežias žoleles ir česnaką. Sumaišykite su varškės tešla, įpilkite alyvuogių aliejaus, viską gerai išmaišykite. Tešlą sudėkite į aliejumi išteptą kepimo indą, išlyginkite mentele, viršų pabarstykite kietuoju sūriu.

  5. Saldžiam varškės apkepui į varškės tešlą įpilkite cukraus ir sudėkite šakute sutrintą bananą. Kepimo formą ištepkite aliejumi, pabarstykite manų kruopomis. Masę atsargiai supilkite į formą, stengdamiesi jos nesudrebinti, kad neišnyktų oro burbuliukai. Kivius nulupkite, juos ir kriaušes supjaustykite gabalėliais ir popieriniu rankšluosčiu pašalinkite perteklinį skystį. Tada supjaustytus vaisius sudėkite ant apkepo.

  6. Kepkite abu varškės apkepus 180 °C temperatūroje apie 50 minučių.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  2. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  3. Užgavėnėms – purios varškės spurgos
  4. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  5. Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo
  6. Išbandykite latvių pasididžiavimą – sklandrausį
  7. Įprastą kopūstą išbandykite neįprastai
  8. Ruošiate kepsnines? Išbandykite sausąjį marinatą
  9. Persimonai – išbandykite patiekalus, kurie nustebins
  10. Norintiems pietauti neišlaidaujant – varškės patiekalai
  11. Norisi ko nors neįprasto? Išbandykite midijas
  12. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  13. Šį gaminį ypač mėgo senovės civilizacijos
  14. Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną
  15. Žagarėlius galima paruošti sveikiau

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vytautas Sinica
Lietuvoje

Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos

2025 08 15
Renovacija 2
Kultūra

Norvegijos kino šventėje Haugesiunde – išskirtinis dėmesys į Baltijos šalis

2025 08 15
Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą
Kultūra

Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą

2025 08 15
Saulės elektrinė
Energetika

Ministras: ESO turi keisti klientų aptarnavimo algoritmus

2025 08 14
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Siūloma šauktiniams atlyginti išlaidas už vairavimo mokslus

2025 08 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ūkininkams primenama apie kelių mokesčio lengvatą

2025 08 14
Lėktuvas.
Lietuvoje

Kitąmet numatomi skrydžiai iš Palangos oro uosto į Kretą

2025 08 14
I. Ruginienė. Valdantieji praleido progą pasukti valstybės vairą gerovės kryptimi
Lietuvoje

I. Ruginienė paskirta Ministre Pirmininke

2025 08 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • TAIP! apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Už Vytautą Sinicą apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Aleksandras Dubinskis apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • ET NOW apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ne amžius, o sveikatos būklė lemia kelionių nesklandumus
  • Kaip nepasiklysti nežinomose vietovese?
  • Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių
  • Važiuojant iki paskutinio lašo pasekmės gali būti liūdnos

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Kaip sviestas tampa išskirtiniu pagardu

2025 08 09
Fetos sūris, maistas

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

2025 08 03
Šviežios bulvės

Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu

2025 08 03
Įvairių rūšių riešutai

Riešutai – puikus kelionės palydovas

2025 08 02

Skaitytojų nuomonės:

  • TAIP! apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Už Vytautą Sinicą apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Aleksandras Dubinskis apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • ET NOW apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • Varlinas apie I. Ruginienė paskirta Ministre Pirmininke
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ligita Valaitytė nori premijos

Profsąjungos sukilo dėl premijos Kalėjimų tarnybos kanclerei Ligitai Valalytei

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai