Penktadienis, 25 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

www.alkas.lt
2025-07-05 10:20:00
0
Varškė

Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Jei reikėtų sudaryti klasikinių ir praktiškai visų mėgstamų patiekalų sąrašą, neabejotinai į jį pakliūtų varškės apkepas. Nepaisant trumpo pigių ingredientų sąrašo, galutinis rezultatas lengvai sužavi tiek vaiką, tiek suaugusį. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad daugeliui lietuvių varškė yra tiesiog nepamainomas gaminys. Ji nebrangi ir ypač universali – tinka tiek klasikiniams, nuo vaikystės pamėgtiems receptams, tiek ir lengvai pasiduoda įvairiems eksperimentams.

Patarė, į ką žiūrėti renkantis varškę

Kartais lengva pamiršti, kiek daug vertingų produktų lietuviai turi. Juk ne visur pasaulyje rasite pačios paprasčiausios varškės – o Lietuvoje turime jos ne tik skirtingo riebumo, bet ir įvairių gaminių iš šio baltojo turto. Nuo užtepėlių ir sūrelių – iki varškės apkepų ir desertų.

„Varškė – nuo seno lietuviškoje virtuvėje populiarus ingredientas ir kiekvienas moka ne vieną gardų patiekalą su ja. Todėl lietuviai puikiai nusimano apie jos kokybę ir kelia aukštus reikalavimus varškei. Pirkėjai nori, kad ji būtų lietuviška, todėl mūsų lentynose ji – lietuviškos kilmės. Ne ką mažiau svarbu ir kaina, todėl daugelis atradę privačios etiketės varškę, kuri užtikrina ypač patrauklų kainos ir kokybės santykį. Norintys sutaupyti taip pat dažnai renkasi didesnes pakuotes, ypač per akcijas – juk varškė tiks tiek pusryčiams, tiek pietų, vakarienės patiekalams ar užkandžiams“, – gyventojų įpročius apžvelgia G. Kitovė.

Iš esmės varškės sudėtis nesiskiria – jai reikia tik pieno ir pieno rūgšties bakterijų. Todėl ją renkantis parduotuvėje, verčiau žiūrėti į kelis skaičius. Visų pirma – jos riebumą. Liesa varškė taip pat turi savo pirkėją, tačiau G. Kitovė atskleidžia, kad didžioji dalis renkasi 9 proc. riebumo varškę.

„Kitas aktualus skaičius – žvilgtelkite į galiojimo datą, mat varškė yra greitai gendantis produktas. Taip pat ieškant ekonomiškiausio varianto geriausia žiūrėti į kainą už kilogramą. Paprastai didesnė pakuotė apsimoka pirkti labiau – teliks tik suplanuoti, ką skanaus iš jos paruošti“, – pataria pašnekovė.

Apkepas tiks ir maistingiems pusryčiams, ir dienos pietums

Neblėstančią meilę varškei rodo ir pirkėjų dėmesys jau pagamintiems produktams su ja – mielai renkasi lietinius ar varškės apkepą, sako „Iki“ atstovė. Pastarojo receptas tinkle – tradicinis, kad įtiktų kuo platesniam kokybę vertinančių gyventojų skaičiui. Tačiau namuose galima leisti sau ir pasivaikščioti gastronominių atradimų keliais, siūlo „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.

„Maistas turi stebuklingą galią sužadinti nostalgiškus prisiminimus, ir drėgnas, minkštas varškės apkepas neabejotinai tuo pasižymi. Daugeliui iš orkaitės ką tik ištrauktas varškės apkepas buvo vienas skaniausių patiekalų nuo mažų dienų, tad jį mielai kepa ir suaugę. Jį paruošti lengva, nebrangu, o valgyti galima ne tik pusryčiams. Juk apkepas skanus nebūtinai šiltas – jis bus puikus variantas ir į dienos pietų dėžutę, ruošiantis į pikniką ar vykstant į kelionę automobiliu. Tad vienu orkaitės įjungimu galėsite pasirūpinti net keliais valgymais“, – siūlo E. Semaška.

Pasak kulinarijos šefės, gardaus varškės apkepo paslaptis – kuo daugiau aukštos kokybės varškės. Visgi tai ne pyragas su varške, o varškės apkepas – tad varškė turi sudaryti didžiąją dalį kepinio, o visa kita tėra priedai.

Paprastai daugelis gamina saldų varškės apkepą, net neįtardami, kad pikantiška šio patiekalo versija gali būti tokia pat skani. Iš vieno tešlos galima iškepti du apkepus iš karto – tad įtiksite visiems. O jei į saldųjį variantą paslapčia pridėsite vaisių, nuo to bus tik dar gardžiau ir sveikiau.

Saldus ir pikantiškas varškės apkepai

Universaliai varškės apkepo tešlai reikės: 600 g varškės, 4 šaukštų manų kruopų, 4 kiaušinių, 300 g kefyro, 4 šaukštų krakmolo, šiek tiek druskos, 1 šaukštelio sodos (gesintos actu).

Pikantiškai versijai reikės taip pat: 50 g kietojo sūrio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 česnako skiltelės, šviežių petražolių, krapų, svogūnų laiškų.

Saldžiai versijai reikės: 300 g cukraus, 1 banano, 2 kivių, 1 kriaušės, 40 g sviesto, manų kruopų pabarstymui.

Gaminame:

  1. Supilkite manų kruopas ir sodą į kefyrą ir palikite 15 minučių. Varškę pertrinkite per sietelį.

  2. Kiaušinių trynius, varškę, krakmolą trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su kefyro mase, dar kartą sutrinkite.

  3. Baltymus išplakite iki standžių putų ir supilkite į tešlą. Paruoštą tešlą padalinkite į dvi dalis.

  4. Pikantiškam varškės apkepui susmulkinkite šviežias žoleles ir česnaką. Sumaišykite su varškės tešla, įpilkite alyvuogių aliejaus, viską gerai išmaišykite. Tešlą sudėkite į aliejumi išteptą kepimo indą, išlyginkite mentele, viršų pabarstykite kietuoju sūriu.

  5. Saldžiam varškės apkepui į varškės tešlą įpilkite cukraus ir sudėkite šakute sutrintą bananą. Kepimo formą ištepkite aliejumi, pabarstykite manų kruopomis. Masę atsargiai supilkite į formą, stengdamiesi jos nesudrebinti, kad neišnyktų oro burbuliukai. Kivius nulupkite, juos ir kriaušes supjaustykite gabalėliais ir popieriniu rankšluosčiu pašalinkite perteklinį skystį. Tada supjaustytus vaisius sudėkite ant apkepo.

  6. Kepkite abu varškės apkepus 180 °C temperatūroje apie 50 minučių.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  2. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  3. Užgavėnėms – purios varškės spurgos
  4. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  5. Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo
  6. Išbandykite latvių pasididžiavimą – sklandrausį
  7. Įprastą kopūstą išbandykite neįprastai
  8. Ruošiate kepsnines? Išbandykite sausąjį marinatą
  9. Persimonai – išbandykite patiekalus, kurie nustebins
  10. Norintiems pietauti neišlaidaujant – varškės patiekalai
  11. Norisi ko nors neįprasto? Išbandykite midijas
  12. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  13. Šį gaminį ypač mėgo senovės civilizacijos
  14. Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną
  15. Žagarėlius galima paruošti sveikiau

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25
Elektra
Energetika

II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

2025 07 25
Sraigtasparnis
Lietuvoje

VSAT pristatė naujus orlaivius

2025 07 25
Baltijos jūros krantų stebėsena
Gamta ir ekologija

Paskelbti Baltijos jūros krantų pokyčių stebėsenos rezultatai

2025 07 25
Skuodo gasirinės atidarymas
Lietuvoje

Skuodo ugniagesiai įsikūrė atnaujintoje gaisrinėje

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • jo apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jo apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Budweiser apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi
  • Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?
  • Iš pareigų traukiasi AAD direktorius
  • Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • jo apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jo apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Budweiser apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Mikui apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ligita Valaitytė nori premijos

Profsąjungos sukilo dėl premijos Kalėjimų tarnybos kanclerei Ligitai Valalytei

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai