Šeštadienis, 5 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

www.alkas.lt
2025-07-05 10:20:00
0
Varškė

Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Jei reikėtų sudaryti klasikinių ir praktiškai visų mėgstamų patiekalų sąrašą, neabejotinai į jį pakliūtų varškės apkepas. Nepaisant trumpo pigių ingredientų sąrašo, galutinis rezultatas lengvai sužavi tiek vaiką, tiek suaugusį. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad daugeliui lietuvių varškė yra tiesiog nepamainomas gaminys. Ji nebrangi ir ypač universali – tinka tiek klasikiniams, nuo vaikystės pamėgtiems receptams, tiek ir lengvai pasiduoda įvairiems eksperimentams.

Patarė, į ką žiūrėti renkantis varškę

Kartais lengva pamiršti, kiek daug vertingų produktų lietuviai turi. Juk ne visur pasaulyje rasite pačios paprasčiausios varškės – o Lietuvoje turime jos ne tik skirtingo riebumo, bet ir įvairių gaminių iš šio baltojo turto. Nuo užtepėlių ir sūrelių – iki varškės apkepų ir desertų.

„Varškė – nuo seno lietuviškoje virtuvėje populiarus ingredientas ir kiekvienas moka ne vieną gardų patiekalą su ja. Todėl lietuviai puikiai nusimano apie jos kokybę ir kelia aukštus reikalavimus varškei. Pirkėjai nori, kad ji būtų lietuviška, todėl mūsų lentynose ji – lietuviškos kilmės. Ne ką mažiau svarbu ir kaina, todėl daugelis atradę privačios etiketės varškę, kuri užtikrina ypač patrauklų kainos ir kokybės santykį. Norintys sutaupyti taip pat dažnai renkasi didesnes pakuotes, ypač per akcijas – juk varškė tiks tiek pusryčiams, tiek pietų, vakarienės patiekalams ar užkandžiams“, – gyventojų įpročius apžvelgia G. Kitovė.

Iš esmės varškės sudėtis nesiskiria – jai reikia tik pieno ir pieno rūgšties bakterijų. Todėl ją renkantis parduotuvėje, verčiau žiūrėti į kelis skaičius. Visų pirma – jos riebumą. Liesa varškė taip pat turi savo pirkėją, tačiau G. Kitovė atskleidžia, kad didžioji dalis renkasi 9 proc. riebumo varškę.

„Kitas aktualus skaičius – žvilgtelkite į galiojimo datą, mat varškė yra greitai gendantis produktas. Taip pat ieškant ekonomiškiausio varianto geriausia žiūrėti į kainą už kilogramą. Paprastai didesnė pakuotė apsimoka pirkti labiau – teliks tik suplanuoti, ką skanaus iš jos paruošti“, – pataria pašnekovė.

Apkepas tiks ir maistingiems pusryčiams, ir dienos pietums

Neblėstančią meilę varškei rodo ir pirkėjų dėmesys jau pagamintiems produktams su ja – mielai renkasi lietinius ar varškės apkepą, sako „Iki“ atstovė. Pastarojo receptas tinkle – tradicinis, kad įtiktų kuo platesniam kokybę vertinančių gyventojų skaičiui. Tačiau namuose galima leisti sau ir pasivaikščioti gastronominių atradimų keliais, siūlo „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.

„Maistas turi stebuklingą galią sužadinti nostalgiškus prisiminimus, ir drėgnas, minkštas varškės apkepas neabejotinai tuo pasižymi. Daugeliui iš orkaitės ką tik ištrauktas varškės apkepas buvo vienas skaniausių patiekalų nuo mažų dienų, tad jį mielai kepa ir suaugę. Jį paruošti lengva, nebrangu, o valgyti galima ne tik pusryčiams. Juk apkepas skanus nebūtinai šiltas – jis bus puikus variantas ir į dienos pietų dėžutę, ruošiantis į pikniką ar vykstant į kelionę automobiliu. Tad vienu orkaitės įjungimu galėsite pasirūpinti net keliais valgymais“, – siūlo E. Semaška.

Pasak kulinarijos šefės, gardaus varškės apkepo paslaptis – kuo daugiau aukštos kokybės varškės. Visgi tai ne pyragas su varške, o varškės apkepas – tad varškė turi sudaryti didžiąją dalį kepinio, o visa kita tėra priedai.

Paprastai daugelis gamina saldų varškės apkepą, net neįtardami, kad pikantiška šio patiekalo versija gali būti tokia pat skani. Iš vieno tešlos galima iškepti du apkepus iš karto – tad įtiksite visiems. O jei į saldųjį variantą paslapčia pridėsite vaisių, nuo to bus tik dar gardžiau ir sveikiau.

Saldus ir pikantiškas varškės apkepai

Universaliai varškės apkepo tešlai reikės: 600 g varškės, 4 šaukštų manų kruopų, 4 kiaušinių, 300 g kefyro, 4 šaukštų krakmolo, šiek tiek druskos, 1 šaukštelio sodos (gesintos actu).

Pikantiškai versijai reikės taip pat: 50 g kietojo sūrio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 česnako skiltelės, šviežių petražolių, krapų, svogūnų laiškų.

Saldžiai versijai reikės: 300 g cukraus, 1 banano, 2 kivių, 1 kriaušės, 40 g sviesto, manų kruopų pabarstymui.

Gaminame:

  1. Supilkite manų kruopas ir sodą į kefyrą ir palikite 15 minučių. Varškę pertrinkite per sietelį.

  2. Kiaušinių trynius, varškę, krakmolą trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su kefyro mase, dar kartą sutrinkite.

  3. Baltymus išplakite iki standžių putų ir supilkite į tešlą. Paruoštą tešlą padalinkite į dvi dalis.

  4. Pikantiškam varškės apkepui susmulkinkite šviežias žoleles ir česnaką. Sumaišykite su varškės tešla, įpilkite alyvuogių aliejaus, viską gerai išmaišykite. Tešlą sudėkite į aliejumi išteptą kepimo indą, išlyginkite mentele, viršų pabarstykite kietuoju sūriu.

  5. Saldžiam varškės apkepui į varškės tešlą įpilkite cukraus ir sudėkite šakute sutrintą bananą. Kepimo formą ištepkite aliejumi, pabarstykite manų kruopomis. Masę atsargiai supilkite į formą, stengdamiesi jos nesudrebinti, kad neišnyktų oro burbuliukai. Kivius nulupkite, juos ir kriaušes supjaustykite gabalėliais ir popieriniu rankšluosčiu pašalinkite perteklinį skystį. Tada supjaustytus vaisius sudėkite ant apkepo.

  6. Kepkite abu varškės apkepus 180 °C temperatūroje apie 50 minučių.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  2. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  3. Užgavėnėms – purios varškės spurgos
  4. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  5. Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo
  6. Išbandykite latvių pasididžiavimą – sklandrausį
  7. Įprastą kopūstą išbandykite neįprastai
  8. Ruošiate kepsnines? Išbandykite sausąjį marinatą
  9. Persimonai – išbandykite patiekalus, kurie nustebins
  10. Norintiems pietauti neišlaidaujant – varškės patiekalai
  11. Norisi ko nors neįprasto? Išbandykite midijas
  12. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  13. Šį gaminį ypač mėgo senovės civilizacijos
  14. Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną
  15. Žagarėlius galima paruošti sveikiau

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05
„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ | Facebook nuotr.
Kultūra

„Tautiška giesmė“ sekmadienį skambės visoje Lietuvoje: skelbia giedojimo vietų sąrašą

2025 07 05
Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę | Rengėjų nuotr.
Istorija

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę

2025 07 05
šiauliai„Saulės žiedas“ 2025.
Etninė kultūra

Tarptautinė folkloro šventė „Saulės žiedas“ Šiauliuose tęsiasi – miestas alsuoja pasaulio folkloro ritmais

2025 07 05
Vilniaus koncertų ir sporto rūmai | Paveldo komisijos nuotr.
Architektūra

Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo

2025 07 05
Apytalaukio dvaro rūmai | Wikipedia.org nuotr.
Architektūra

Paveldo komisija nepritarė Apytalaukio dvaro išbraukimui iš Neprivatizuotinų buvusių dvarų sodybų sąrašo

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie N. Laurinkienė. Dainų reikšmė tautos dvasingumui
  • lietuvospatriotas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signtaro A. Patacko atminimui – 3-oji diena (IV)
  • juras apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signtaro A. Patacko atminimui – 3-oji diena (IV)
  • juras apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signtaro A. Patacko atminimui – 3-oji diena (IV)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę
  • Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • Kaitros dienoms – naminiai gaivinantys gėrimai
  • Kuo pasikliauti renkantis naudotą automobilį?

Kiti Straipsniai

arbata su citrina | pixabay.org nuotr.

Kaitros dienoms – naminiai gaivinantys gėrimai

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie N. Laurinkienė. Dainų reikšmė tautos dvasingumui
  • lietuvospatriotas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signtaro A. Patacko atminimui – 3-oji diena (IV)
  • juras apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signtaro A. Patacko atminimui – 3-oji diena (IV)
  • juras apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signtaro A. Patacko atminimui – 3-oji diena (IV)
  • juras apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signtaro A. Patacko atminimui – 3-oji diena (IV)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ligita Valaitytė nori premijos

Profsąjungos sukilo dėl premijos Kalėjimų tarnybos kanclerei Ligitai Valalytei

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai