Norint jaustis sveikai ir energingai – svarbiausia organizmui užtikrinti kuo įvairesnį maistą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad vienas svarbiausių ir organizmui itin reikalingų produktų – grūdinės kultūros, įsitaisiusios mitybos piramidės apačioje.
Kaip teigia ekspertė, iš grūdinių kultūrų ruošti patiekalai dažnai garuoja ant kasdienio lietuvio pusryčių, pietų ar vakarienės stalo.
Naudingiausi – viso grūdo produktai
Anot jos, grūdinės kultūros produktai, tokie kaip duona, kruopos, makaronai yra ypatingai reikalingi sveikatai. O ir pagal Sveikatos Ministerijos rekomendacijas grūdinės kilmės maistą reikėtų vartoti bent kelis kartus per dieną.
Kaip teigia ekspertė, tam, kad organizmą aprūpintumėte reikiamomis medžiagomis reikėtų rinktis viso grūdo produktus. Mat juose yra daugiau skaidulinių medžiagų, mineralų bei vitaminų.
„Pilno grūdo produktai turi daugiau skaidulų, užtikrina sotumo jausmą, lėtesnį energijos įsisavinimą ir sklandesnę žarnyno veiklą. Tuo tarpu perdirbti grūdiniai produktai pasižymi panašiu kalorijų kiekiu, tačiau mažesne maistine verte, be to, iš jų energija pasisavinama greičiau, tad ir sotumo jausmas neužsilaiko“, – teigia ji.
Įtraukti į kasdienę mitybą – nesudėtinga
Kaip pasakoja ekspertė, viso grūdo produktų vartojimas – paprastas būdas paversti kasdienę mitybą sveikesne. Tokio tipo produktuose gausu baltymų, ląstelienos, B grupės vitaminų, antioksidantų. Juose randama ir tokių mikroelementų, kaip geležis, cinkas, varis ir magnis.
Viso grūdo produktų įtraukimas į kasdienį racioną gali sumažinti širdies ligų, diabeto, nutukimo ir kai kurių vėžio formų riziką. Pilno grūdo produktų vartojimas taip pat gali pagerinti žarnyno sveikatą bei virškinimą.
Maisto ekspertė teigia, kad viso grūdo produktus į kasdienę mitybą įtraukti yra labai paprasta. Anot jos, dieną būtų galima pradėti nuo dubenėlio pilno grūdo košės. Visgi, atminkite, jeigu ir produktas pagamintas iš nesmulkintų grūdų, jis nebūtinai yra sveikas.
Prieš rinkdamiesi produktus, perskaitykite etiketę ir pasirinkite produktus pagal skaidulų bei cukraus kiekį. Kuo mažiau cukraus – tuo produktas naudingesnis sveikatai.
Kasdieniams sumuštiniams arba suktinukams taip pat patartina rinktis pilno grūdo duoną arba tortilijas. Pilno grūdo produktus galite naudoti ir gaminant įvairiausius desertus. Pavyzdžiui, kepant pyragus ar keksiukus dažniau naudokite ne baltuosius, o pilno grūdo, nerafinuotus miltus.
Nebijokite eksperimentuoti su skirtingais grūdiniais produktais. Pilno grūdo ryžius naudokite ruošiant rizotus, plovus. Itališkus patiekalus ruoškite naudodami viso grūdo makaronus. Į savo kasdienę mitybą įtraukite ir lęšių, kinvos arba bulguro kruopų. Šie produktai puikiai tiks ir į sriubas, salotas ar troškinius. V. Juodkazienė, siūlo daugiau grūdinės kilmės produktų įtraukti ir į kasdienį savo racioną bei dalijasi keliais itin paprastai paruošiamais receptais.
Salotos su makaronais ir „Mocarela“
Jums reikės:
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Nedidelio svogūno
Mocarelos sūrio
Nedidelės cukinijos
Saujos vyšninių pomidoriukų
Saujos mėgstamų alyvuogių
Žiupsnelio šviežių pasmulkintų petražolių
Šlakelio raudonojo vyno acto
Žiupsnelio pipirų
Žiupsnelio druskos
Kelių skiltelių česnako
Šlakelio citrinos sulčių
Žiupsnelio džiovintų bazilikų
Pagaminimas:
Makaronus išvirkite pagal nuorodas ant pakuotės. Nepervirkite, jie turi likti standūs. Išvirusius makaronus nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, kad sustabdytumėte virimo procesą ir apšlakstykite aliejumi, kad nesukibtų.
Makaronus dideliame dubenyje sumaišykite su supjaustyta mocarela, svogūno pusžiedžiais, plonomis riekelėmis supjaustyta cukinija, pusiau perpjautais pomidorais, alyvuogėmis, pasmulkintomis petražolėmis.
Padažui sumaišykite aliejų, actą, pipirus, druską, susmulkintas česnako skilteles, citrinos sultis ir džiovintus bazilikus. Sumaišykite salotas su padažu ir bent porai valandų statykite į šaldytuvą, kad skoniai susimaišytų ir salotos įsiskonėtų.