Iki garsiosios šventės „Palangos stinta“ likus vos dviem savaitėms, geriausi virtuvių meistrai jau žino, kuo vaišins į Palangą atvykusius svečius. Vasario 10-12 dienomis kurorto J. Basanavičiaus gatvė bei Jūratės ir Kastyčio skveras, galima sakyti, virs ilgiausiu šalyje žuvies restoranu po atviru dangumi – čia pakvips stinta.
Gausu skonių ir pramogų
Stintų šventė į Palangą gero skonio mėgėjus šiais metais sukviečia jau dvidešimtą kartą. Čia pramogautojams bus siūlomos keptos, virtos, marinuotos, kitais būdais paruoštos stintos, o taip pat jų laukia įspūdingas kermošius bei gausybė pramogų – linksmos varžytuvės, edukacijos, degustacijos, šokiai, koncertai ir kitos smagios veiklos, praneša Palangos savivaldybė.
Pramogautojai žino – šventėje „Palangos stinta“ nuobodžiauti tikrai nebus kada, ir alkanam namo neteks vykti, kadangi palangiškiai savo išmone ir profesionalumu nustebina ir tikrų tikriausius gurmanus.
Organizatoriai planuoja, kad jubiliejinės, dvidešimtosios, Stintų šventės metu, svečiams bus pasiūlyta iki 10 tonų įvairiais būdais ruoštos bei šviežios šios agurkais kvepiančios žuvies.
Lauke – skanesnė
Per dvidešimt šio žvejiško festivalio gyvavimo metų jau susikūrė tradicija – atvykus į Stintų šventę, būtina paragauti tiesiog po atviru dangumi iškeptos stintos ar išvirtos stintienės. Ir, kaip tvirtina virtuvės meistrai, lauke paruoštos stintos skonis tikrai skiriasi nuo tos, kurią pasigaminame savo virtuvėje. Ir tai lemia keletas priežasčių. Viena iš jų yra visiems puikiai žinoma – lauke valgyti visuomet yra skaniau. Tačiau ne mažiau svarbu ir virtuvės meistrų pasirengimas Stintų šventei – jau dvidešimt metų kasmet svečius vaišinantys šventės „Palangos stinta“ dalyviai yra puikiai „atidirbę“ receptus, tad žino, kaip paruošta stinta yra pati gardžiausia.
Žinoma, nenuginčijama lyderė kasmet išlieka šviežia kepta stinta, tačiau nuo jos mažai atsilieka marinuota, rūkyta ar vytinta stinta bei žuvienė. Be to, kiekviena Stintų šventėje dalyvaujanti viešojo maitinimo įmonė gerokai iš anksto apgalvoja, išbando, ir šventės metu svečiams pasiūlo savo „stintinių siurprizų“ – originalių patiekalų iš šios agurkais kvepiančios žuvies.
Kuršių stintienės ir Silkės kiemai
Originaliais žuvies skoniais bus galima pasimėgauti ir užsukus į Kuršių stintienės bei Silkių kiemus – tai tik kelios iš atrakcijų, siūlomų Stintų šventės svečiams.
Į Kuršių stintienės kiemą vilios gardūs kuršiškos stintienės kvapai. Šią stintienę pagal seną kuršių receptą, paveldėtą iš savo močiutės, virs kuršių palikuonys.
Silkės kieme bus galima paskanauti ne tik šios itin populiarios žuvies, bet ir jūros gėrybių – austrių. Taip pat, be žuvies ir jūros gėrybių. Čia bus siūloma ir daugiau originalių ir skanių valgių.
Baltijos regiono žuvies barbekiu meistrai
Savo išmonę Stintų šventės metu pademonstruos ir geriausi Baltijos regiono žuvies barbekiu meistrai – suvažiavę į Baltijos regiono žuvies barbekiu turnyrą, jie tiesiog smalsuolių akivaizdoje gamins originalius patiekalus, kurių vienas, pagal čempionato užduotį, būtinai bus iš stintos.
Tad šis po atviru dangumi vykstantis Baltijos regionio žuvies barbekiu turnyras Stintų šventės metu bus vienas iš didžiausių naujų skonių ir originalių restoraninių patiekalų receptų šaltinis. Savo išmonę turnyre demonstruos geriausi žuvies grilio meistrai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos.
Rekordinė paelija ir Gintarinė žuvienė
Šiųmetė „Palangos stinta“ svečiams pasiūlys ir naujovę – šventės metu bus siekiama Lietuvos rekordo. „Gaminsime didžiausią Lietuvoje paeliją su žuvimi ir jūros gėrybėmis bei virsime Gintarinę žuvienę. Iš viso planuojame paruošti pusantro tūkstančio porcijų bei siūlysime šių skanėstų įsigyti už paramos indėlį – skatinsime visus aukoti Palangos miesto partnerio Ukrainoje – Bučos – reikmėms“, – intrigavo Stintų ordino kancleris bei vienas iš Stintų šventės organizatorių Nerijus Stasiulis.
Paskanauti šių patiekalų bus tikrai verta, kadangi turėsite galimybę ne tik padėti karo draskomai Ukrainai, bet ir paragauti maisto, kokio galbūt dar nė karto neturėjote burnoje. „Kas per patiekalas Gintarinė žuvienė? Tai – Stintų ordino sukurtas bei išmėgintas ypatingos žuvienės receptas, kuriame, be kitų ingredientų, naudojamas gintaras, o kaip prieskonis – išskirtinį kvapą ir skonį turinčios gintaro dulkės bei keletas lašelių specialaus „Gintarinio gėrimo“, – pasakojo N Stasiulis.
Ši Gintarinė žuvienė Šilutėje vykusiame Žuvienės virimo čempionate yra laimėjusi čempionės titulą.
Žuvies mugė
Žvejiško festivalio „Palangos stinta“ metu šurmuliuos ne tik Tautodailės, bet ir Žuvies mugė, kuriose šiais metais dalyvaus rekordinis skaičius žvejų – ne tik iš pajūrio, bet ir iš Rusnės, Kintų, Šilutės bei kitų miestų.
Žuvies mugės dalyviai į Palangą atsiveš savo rūkyklas, stintų kepimo įrangą ir, žinoma, receptus, kaip gardžiausiai pagaminti žuvį, tad gero skonio mėgėjai tikrai nenusivils. Beje, Stintų šventės kermošiuje dalyvaus ir kulinarinio paveldo meistrai iš Latvijos – mūsų kaimynai pasiūlys paskanauti pagal latvių papročius pagamintos stintos.
Laikraštyje – receptai
Norintieji įsigyti šviežios stintos taip pat neliks nuskriausti – ką tik iš tinklų ištrauktos agurkais kvepiančios žuvelės įsigyti pasiūlys vietos žvejai. O kaip ją paruošti, taip pat nereikės sukti galvos – specialiai Stintų šventei organizatoriai išleis laikraštį „20 stintos bučinių“, kuriame, be šventės programos ir istorinės pasakojimų bus pateikiami ir geri, išbandyti receptai, kaip įdomiai ir skaniai galima paruošti Stintų šventės metu įsigytą šviežią stintą.