Šeštadienis, 2 liepos, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Džiovinti grybai išsaugo maistinę vertę, skonį ir aromatą

www.alkas.lt
2021 09 11 13:10
1
kalvarijų-turgus.lt nuotr.

kalvarijų-turgus.lt nuotr.

Rudeniop Lietuvos miškai, pardavėjų krepšiai ir socialiniai tinklai prisipildo pagrindinių sezono žvaigždžių – lietuviškų grybų. Pastaruosius rinkti, panaudoti įvairiausiems receptams bei gardžiuotis mėgsta kone kiekvienas. Tačiau grybai ypač skanūs ne tik švieži, bet ir džiovinti.

Gudrybės – paprastos

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, sako, kad džiovintos miško gėrybės išsaugo visą maistinę vertę ir beveik nesiskiria nuo šviežių produktų.

„Grybai turtingi baltymų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų. Juose yra labai mažai riebalų, bet galima rasti mineralų, mikroelementų, kalio, fosforo, vario, seleno, C, D ir B grupės vitaminų, folio rūgšties. Norint šia maistine verte mėgautis visus metus, grybus patartina džiovinti.

Tai vienas lengviausių ir efektyviausių konservavimo būdų, taip šios miško gėrybės puikiai išsaugo savo skonį bei aromatą. Svarbu tik džiovinimui ruošiamų grybų neplauti – užtenka nuvalyti, apipjaustyti, patartina juos rinktis sveikus. Nors šiam konservavimo būdui šiuo metu neretai naudojamos specialios džiovyklės, tačiau puikiai paruošimui tiks ir orkaitė“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė taip pat išskiria pagrindinius skirtumus tarp voveraičių ir baravykų džiovinimo. Anot jos, džiovinant voveraites, jos greitai praranda savo svorį ir 80–90 laipsnių temperatūroje gali būti paruoštos per 6–7 valandas. Tačiau nors baravykai irgi džiovinami pusdienį, šiems taikoma dar viena taisyklė – dėti į orkaitę juos patartina neplautus, tik lengvai nušluostytus drėgna servetėle.

Todėl, prakalbusi apie grybų džiovinimą, maisto ekspertė siūlo keletą šio proceso būdų. Taip, jos teigimu, lengvai, greitai ir be didesnių iššūkių miško gėrybes paruošti mėgavimuisi visus metus galės kiekvienas.

Džiovinimas orkaitėje

Grybus sudėkite ant kepimo skardos. Tuomet orkaitę įkaitinkite iki 40 laipsnių, džiovinkite porą valandų. Vėliau grybus apverskite, palikite orkaitėje dar tiek pat laiko, tada padidinkite temperatūrą iki 60 laipsnių, papildomai džiovinkite apie valandą. Verta atkreipti dėmesį, kad džiovinant orkaitės durelės visada turi būti praviros. Taip kokybiškai išdžiovinti grybai bus švelnios, aksominės faktūros, šiek tiek lenksis paspaudus, bet netrupės. Kartu svarbu nepamiršti išdžiovintas miško gėrybes laikyti sandariai uždarytame inde – tokiu būdu jų neužpuls maistinės kandys.

Džiovinimas specialioje džiovyklėje

Grybus nuvalykite, supjaustykite skiltelėmis. Gabalėliai turėtų būti 5–7 mm storio. Džiovinimui puikiai tinka ir storesni, tik rezultato laukti reikės ilgiau. Tuomet supjaustytas miško gėrybes sudėkite greta vienas kito ant džiovinimo padėklų, pasirinkite džiovinimo programą grybams. Džiovyklė temperatūrą ir proceso laiką kontroliuos automatiškai. Programai pasibaigus, bus galima mėgautis puikiai išdžiovintais grybais.

„Juos reikėtų suvalgyti per 1–2 metus. Taip džiovinti grybai geriausiai išsaugo maistines ir skonio savybes bei aromatą, o vėliau visa tai po truputį praranda. Džiovinimui patys tinkamiausi yra baravykai, raudonviršiai, lepšiai. Jais gardinamos sriubos, padažai, troškiniai. Savo ruožtu kazlėkai, šilbaravykiai, kelmučiai apdorojami pajuoduoja, tačiau maistui yra puikiai tinkami, savo kvapo bei skonio nepraranda“, – apibendrina B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Miško gerybių Lietuvoje šiemet daug, bet rinkėjų vis mažėja
  2. Grybavimo čempionato laimėtojas: kur ir ko šiuo metu ieškoti?
  3. Žemaitijos nacionalinis parkas kviečia keliauti ir rudenį, ir žiemą
  4. Aplinkosaugininkai įspėja, kad iš miško su gėrybėmis neparsineštumėt ir baudos
  5. Aplinkos ministerija žada naikinti grybautojus papiktinusį įstatymą
  6. Daug nepasitenkinimo kėlusios grybavimo taisyklės panaikintos
  7. Trys auksinės grybavimo taisyklės
  8. Metas grybauti: patarimai, kaip elgtis su miško gėrybėmis
  9. Miško gėrybių metas: valgykim daug uogų, o grybus – su saiku
  10. Kaip neapsinuodyti grybais

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Šviežutėliai baravykai viduržiemį says:
    10 mėnesių ago

    Paruoši šiltą guolį indui su baravykais, kuriame jie turės nakvoti. Tiktų ir tikras, kokybiškas termosas (esu nusipirkusi kinų apgaulę).
    Džiovintus baravykus užpili pieno ,,voru” (verdančiu pienu), sandariai uždarai, ant dangčio ką storą šiltą (pagalvėlę) uždedi, rūpestingai apkamšai ir eini miegelio. Ryte pabudus svarbu negalvoti, kad eini į virtuvę – būtina įsivaizduoti, jog eini į beržyną. O ant stalo, esą, samanos pūpso. Pakeli jas ir … vaje – baravykų visą pulką radau! Tokie putlučiai, tokie gražučiai…
    (Beje, receptas nugvelbtas, ne mano)

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Burokėliai: šaknims nenusileidžia ir lapai

2022 06 04
Sveikai metų pradžiai – nealkoholiniai kokteiliai

Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje

2022 05 28
maisto

Maisto taupymui padės kūrybiškumas

2022 05 23
Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

2022 05 21
Išleista nauja knyga apie laukinę Lietuvos gamtą

Išleista nauja knyga apie laukinę Lietuvos gamtą

2022 05 16
Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

2022 05 10
7 patarimai, kaip sustiprinti imunitetą ir išvengti ligos

Matė arbata – ir skani, ir naudinga

2022 04 17
Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai

Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip

2022 04 16
Kokios rūšies ryžius rinktis?

Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?

2022 03 26
Rodyti daugiau

Naujienos

Krovinių pervežimas | lietuva.raben-group.com nuotr.
Lietuvoje

Krovinių vežimo rinka ženkliai traukiasi

2022 07 02
Geru mokytoju gali tapti tas, kuris turi pašaukimą? | VDU Švietimo akademijos nuotr.
Kultūra

Geras mokytojas tik tas, kuris turi pašaukimą?

2022 07 02
„Tautiška giesmė“ telkia, o bendrumą atspindi konkreti pagalba | Rengėjų nuotr.
Istorija

„Tautiška giesmė“ telkia, o bendrumą atspindi konkreti pagalba

2022 07 02
Mėlynosios vėliavos ženklu šią vasarą bus pažymėti 8 Lietuvos paplūdimiai
Įvairenybės

Kaip užkirsti kelią nelaimei prie vandens?

2022 07 02
Nepriekaištingos vejos paslaptis – dažnas pjovimas
Įvairenybės

Teisingai prižiūrima veja žaliuos ir per karščius

2022 07 02
Piniginė padėtis neturi būti kliūtimi studijuoti
Lietuvoje

Piniginė padėtis neturi būti kliūtimi studijuoti

2022 07 02
Suvalkų kraštas – pavojingiausia vieta žemėje? | punskas.pl nuotr.
Baltų žemėse

Suvalkų kraštas – pavojingiausia vieta žemėje?

2022 07 02
Pociūnuose – geriausi pasaulio sklandytojai
Įvairenybės

Pociūnuose – geriausi pasaulio sklandytojai

2022 07 02


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • T0mas J. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?
  • Saugo tradicijas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?
  • Tirštas vakuumas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?
  • Tirštas vakuumas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Krovinių vežimo rinka ženkliai traukiasi
  • Geras mokytojas tik tas, kuris turi pašaukimą?
  • „Tautiška giesmė“ telkia, o bendrumą atspindi konkreti pagalba
  • Baltijos šalių gyventojų noras – savas būstas

Skaitomiausi straipsniai

  • T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą? peržiūrėta: 2036; komentarų: 51
  • Klaipėdoje lauks išskirtinės Lauksnos ir Joninės peržiūrėta: 1062; komentarų: 0
  • D. Gaižauskas: Rusija grasina karu Lietuvai, valdantieji tyli… peržiūrėta: 636; komentarų: 30
  • Mirė žymus Lietuvos istorikas Algis Povilas Kasperavičius peržiūrėta: 603; komentarų: 0
  • D. Rastenienė. Apie tautiškus Simonos Rainienės aksesuarus kasdienai ir šventėms peržiūrėta: 589; komentarų: 1
  • Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 23 12:02 peržiūrėta: 553; komentarų: 0

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

by Ditė Česėkaitė
2022 06 24
0
Ledai | pixabay.com nuotr.

Ledai yra vasaros sinonimas, nes temperatūrai kylant aukštyn nereikia jokios kitos progos, kai norisi jų paskanauti. Manoma, kad prieš kelis...

Skaityti toliau

Burokėliai: šaknims nenusileidžia ir lapai

by Ditė Česėkaitė
2022 06 04
1
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Saldūs ir ryškūs burokėliai šaltuoju sezonu virsta barščiais, o vasarą užkariauja virtuves su patiekalu, be kurio neįsivaizduojama vasara – šaltibarščiais....

Skaityti toliau

Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje

by Ditė Česėkaitė
2022 05 28
0
Sveikai metų pradžiai – nealkoholiniai kokteiliai

Sužaliavus daržo gėrybėms ir gausybei žalumynų, dažno šaldytuvo turinys įgauna spalvų, prisipildydamas šviežio derliaus gardumynais. Lengvų patiekalų išsiilgę žmonės į...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • T0mas J. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?
  • Saugo tradicijas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?
  • Tirštas vakuumas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?
  • Tirštas vakuumas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?
  • Tirštas vakuumas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kas sustabdys ordą?

Kitas straipsnis
Daugėja susidomėjusių pėsčiųjų žygiais

Žygiai gamtoje dovanoja atradimo džiaugsmą

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai