Pirmadienis, 16 gegužės, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip išsikepti gardų Jautienos didkepsnį

www.alkas.lt
2021 07 11 10:42
2
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Vasara yra puikus metas išbandyti naujus grilio patiekalų receptus. Jeigu pabodo kiaulienos šašlykai, vadinasi, pats laikas savo jėgas išbandyti ruošiant jautienos didkepsnį. Vis dėlto norint tobulai jį iškepti, verta atsižvelgti į keletą gudrybių, kurios itin svarbios, norint, kad patiekalas būtų gardus.

Jautiena – ne tik gardu, bet ir sveika

„Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad jautienos didkepsniai gali nustebinti ne tik savo skoniu, bet ir nauda organizmui. Šis maistas yra keleto pagrindinių mineralų – geležies, fosforo, seleno ir cinko – šaltinis. Jautienoje taip pat gausu vitamino B bei baltymų, kurie rūpinasi žmogaus kraujo ir raumenų sistemomis.

Vis dėlto suvalgomos raudonos mėsos kiekį reikėtų normuoti, todėl B. Baratinskaitė pataria į savo mitybą per savaitę šio produkto įtraukti 350–500 gramų. Tai turėtų paskatinti gurmanus šia mėsa mėgautis rečiau, bet ją valgyti kokybišką ir skaniai paruoštą. O tai padaryti daug lengviau, žinant 5 pagrindines jautienos didkepsnio ruošimo taisykles.

5 gudrybės, ruošiant jautienos didkepsnį

Visų pirma, anot maisto gamybos ekspertės B. Baratinskaitės, prieš ruošiant didkepsnį, yra itin svarbu pasirinkti aukščiausios kokybės mėsą.

„Antrasis patarimas, planuojant didkepsnį vakarienei – išrinkti mėsos dalį. Dažniausi pasirinkimai yra antrekotas arba T-bone kepsnys. Skirtumai tarp jų labai paprasti: tiems, kurie labiau mėgsta riebesnius ir sultingesnius didkepsnius, patariama rinktis antrekotą, tačiau jeigu pirmenybę žmogus teikia liesesnei mėsai, patariama išbandyti brandintą nugarinę su kaulu, dar kitaip vadinamą T-bone kepsniu. Bet kuriuo atveju vakarienė pradžiugins kiekvieną – ne veltui būtent šios dvi jautienos dalys yra pačios populiariausios tarp mėsos gurmanų“, – pasakoja „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė pažymi, kad geriausia jautienos didkepsnį kepti ypač aukštoje temperatūroje: trumpai, bet gerai įkaitintoje kepsninėje. Anot jos, tai leidžia kepsniui iš išorės lengvai apskrusti, o iš vidaus išsaugoti savo drėgmę. Tai ypač pravartu tiems, kurie mėgsta su krauju (angl. rare) arba vidutiniškai iškeptus (angl. medium) jautienos didkepsnius. Taip pat kepant jautieną patariama jos nemarinuoti. Geriausia druska ir pipirais gardinti jau iškepusią mėsą.

„Paskutinė taisyklė – iškepus didkepsniui leisti jam „pailsėti“ apie 10 min., uždengiant folijos lakštu. Visa tai reikalinga tam, kad būtų išsaugota didkepsnio drėgmė ir vos prapjovus neišbėgtų visos sultys. Tad šiek tiek palūkėję, vėliau galėsite mėgautis tobulu sultingo kepsnio skoniu“, – patarimais dalinasi B. Baratinskaitė ir siūlo šį patiekalą pasigaminti patiems.

Kepame kepsninėje: tradicinis jautienos didkepsnis

Reikės: 1 kg brandintos jautienos išpjovos, 70 g sviesto, šiek tiek druskos ir pipirų.

Jautieną supjaustykite storesniais kepsniais. Tuomet paruoštus kepsnius kepkite gerai įkaitintoje kepsninėje – trumpai, iš abiejų pusių, po maždaug 3 minutes. Prieš kepimo pabaigą ant kiekvieno jų uždėkite po gabalėlį sviesto ir viską apiberkite druska ir pipirais. Leiskite kepsniams „pailsėti“ 10 minučių ir ragaukite.

„Prie tokio jautienos didkepsnio idealiai tinka avokadų, šviežių agurkų, vyšninių pomidorų bei raudonojo svogūno salotos. Supjaustytas daržoves galima pagardinti baziliku, sojos padažu, alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir mėgstamais prieskoniais. Taip turėsite tiesiog tobulą garnyrą pačių iškeptam jautienos didkepsniui“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Pajūrietis says:
    10 mėn. ago

    T-bone, mėgsta su krauju (angl. rare), vidutiniškai iškeptus (angl. medium) – kodėl maksima bruka anglų kalbą lietuviams Lietuvoje? Jei jau taip, kodėl ne au Poivre?

    Atsakyti
    • A niaaa ? says:
      10 mėn. ago

      O kur dabar Numos (buv. Numavičius, dab. Numa bei Kaetana,) gyvena?
      Klausimas kitas: kas juos paprotino Iš didžiosios raidės rašyti „Jautienos”?
      Jei jau jie nori kažkaip primygtinai pabrėžti, jog tai ne šiaip kokio litvinų kaimo jaučio, o būtent „Maksimos” jaučio kepsnys, tartum kokį registruotą gaminio ženklą užrašyti, tada reikėjo abu žodžius kabutėmis apkabinti.- „Jautienos didkepsnis”.

      Atsakyti

Komentuoti: A niaaa ? Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

B. Bobinienė. Žaliasis maistas

B. Bobinienė. Žaliasis maistas

2022 05 15
Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

2022 05 10
Trichineliozės pamiršti negalima

Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti

2022 04 23
7 patarimai, kaip sustiprinti imunitetą ir išvengti ligos

Matė arbata – ir skani, ir naudinga

2022 04 17
Kokią grilio įrangą rinktis? | pigu.lt nuotr.

Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?

2022 04 17
Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai

Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip

2022 04 16
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Šventinis apsipirkimas: geriau iš anksto ir nepamirštant senųjų tradicijų

2022 04 09
Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui

Socialdemokratai: ar maistas tampa prabangos preke?

2022 04 06
Kokios rūšies ryžius rinktis?

Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?

2022 03 26
Kuo ypatingos skirtingos šokolado rūšys?

Kuo ypatingos skirtingos šokolado rūšys?

2022 03 14
Rodyti daugiau

Naujienos

Prezidento dekretu paskirta nauja RRT taryba
Lietuvoje

Prezidento dekretu paskirta nauja RRT taryba

2022 05 16
Prezidento Valdo Adamkaus kalba iškilmingame minėjime, skirtame Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui
Lietuvoje

Prezidentui V. Adamkui – A. Stulginskio žvaigždė

2022 05 16
Kęstutis Masiulis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

K. Masiulis siūlo keisti kelio ženklų dizainą

2022 05 16
Siūloma stiprinti įvežamų augalų ir sėklų patikrą
Lietuvoje

Stiprinama įvežamų augalų ir sėklų patikra

2022 05 16
Į Lietuvą atvyksta Ukrainos viceministrai
Lietuvoje

Priėmusiems ukrainiečius – kompensacijos

2022 05 16
Prasideda civilinės saugos mėnuo
Lietuvoje

Prasideda civilinės saugos mėnuo

2022 05 16
Karas Ukrainoje | Alkas.lt nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 16 12:55

2022 05 16
Vilnius | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Ruošiamasi pertvarkyti daugiabučių rajonus

2022 05 16


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 16 12:55
  • nuomonė apie Apdovanoti Lietuvių kalbos draugijos išrinkti žurnalistai – kalbos bičiuliai
  • >Bartui apie Didysis šeimos gynimo maršas 2022 TIESIOGIAI
  • Pajūrietis apie Du trečdaliai dviratininkų – be šalmo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidento dekretu paskirta nauja RRT taryba
  • Prezidentui V. Adamkui – A. Stulginskio žvaigždė
  • K. Masiulis siūlo keisti kelio ženklų dizainą
  • Stiprinama įvežamų augalų ir sėklų patikra

Skaitomiausi straipsniai

  • D. Vaiškūnienė, J. Vaiškūnas. Mirė paprastas žmogus peržiūrėta: 557; komentarų: 8
  • M. Kundrotas. Kur ta Rusijos opozicija? peržiūrėta: 447; komentarų: 19
  • K. Jovaišas. Pergalės kaina: vienas žuvęs vokietis, šeši rusai peržiūrėta: 432; komentarų: 8
  • Didysis šeimos gynimo maršas 2022 TIESIOGIAI peržiūrėta: 386; komentarų: 23
  • „Eurovizijos“ nugalėtoja tapo Ukraina! peržiūrėta: 384; komentarų: 9
  • Gegužės 15 d. kviečia „Didysis šeimos gynimo maršas 2022“ peržiūrėta: 378; komentarų: 11

Kiti Straipsniai

B. Bobinienė. Žaliasis maistas

by Kristina Aleknaitė
2022 05 15
0
B. Bobinienė. Žaliasis maistas

Jau dvejus metus nevalgau mėsos. Nors vegetarų vis daugėja, toks maitinimosi būdas vis dar kelia daug priešpriešų. Manoma, kad be...

Skaityti toliau

Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

by Ditė Česėkaitė
2022 05 10
0
Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

Daugeliui šaltiena yra nostalgiškas patiekalas, dar nuo vaikystės užimdavęs garbingą vietą ant vaišių stalo, kai per didžiąsias metų šventes prie...

Skaityti toliau

Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti

by Ditė Česėkaitė
2022 04 23
0
Trichineliozės pamiršti negalima

Mėsa – dažnas maistas mūsų mityboje. Jos patiekalus galime valgyti kone kasdien, nes mėsa pasižymi ne tik rūšių gausa, bet...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 16 12:55
  • nuomonė apie Apdovanoti Lietuvių kalbos draugijos išrinkti žurnalistai – kalbos bičiuliai
  • >Bartui apie Didysis šeimos gynimo maršas 2022 TIESIOGIAI
  • Pajūrietis apie Du trečdaliai dviratininkų – be šalmo
  • Bartas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 15 12:12

Kitas straipsnis
LGF ragina nedėti į lėkštes nykstančių žuvų

VMVT: turgaviečių patikra bus stiprinama

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | Veido kremai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai