Trečiadienis, 10 rugpjūčio, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Apie medų ir tinkamą pasirinkimą

www.alkas.lt
2020 05 23 11:25
0
Apie medų ir tinkamą pasirinkimą

pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Bitininkai jau ima ruoštis pirmojo šį sezoną medaus sukimui. Šia proga apie medaus savybes, kokybę, jo laikymo sąlygas bei į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis medų pasakoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas (mentorius) Jonas Stanius.

Kas nulemia medaus kokybę, jo vertingumą?

Pagrindinės medaus sudedamosios dalys – angliavandeniai, fruktozė ir gliukozė.  Šių angliavandenių lengva pagaminti ir pramoniniu būdu, maistui tokie fruktozės ir gliukozės sirupai plačiai naudojami. Tačiau medus vertingas dėl jame esančių organinių rūgščių, baltymų, fermentų, vitaminų. Naudingų savybių turi tik tas medus, kurį bitės pagamina iš žieduose surinkto nektaro arba iš augalais mintančių vabzdžių išskiriamo ir bičių surinkto skysčio – tai specifinis, vadinamasis lipčiaus medus. Viską, ką surinko miškuose ir laukuose, bitės perdirba savo organizme, papildydamos specifinėmis savo medžiagomis, suneša į korius, padeda išgarinti drėgmę ir palieka koriuose subręsti. Natūralaus medaus skonis, kvapas, spalva – priklauso nuo augalų, iš kurių bitės rinko medų, rūšies, taip pat nuo metų laiko, kada suneštas medus.

Medaus kokybę ir vertingumą nulemia jo natūralumas, gamtinės sąlygos, aplinkos taršos lygis, kurioje auga augalai, iš kurių bitės surenka medui gaminti nektarą. Intensyvios žemdirbystės sąlygomis sudėtingiau darosi pagaminti aukštos kokybės medų dėl intensyviai naudojamų augalų apsaugos preparatų.

Vartotojams žinotina, kad prekyboje galima įsigyti ir įvežto kitų šalių medaus. Jei medus kilęs iš daugiau nei vienos Europos Sąjungos valstybės narės arba trečiosios šalies, šis žymuo, priklausomai nuo atvejo, turi būti: „ES medaus mišinys“, „ne ES medaus mišinys“, „ES ir ne ES medaus mišinys“.

Ieškant gero, kokybiško medaus parduotuvėje pirmiausia vertėtų atidžiai perskaityti ženklinimo etiketę: ar tai lietuviškas medus, ar įvežtinis, o galbūt – medaus mišinys. 

Kadangi daug kas pageidauja skysto medaus, o šis vis dėlto kristalizuojasi, paaiškinkite, ar medaus kristalizavimasis irgi atspindi medaus kokybę?

Įprasta ir natūralu, kad jau po paros po išėmimo medus pradeda kristalizuotis, o po 3 mėnesių saugojimo – medus būna susikristalizavęs. Ne visada teisingas įsitikinimas, jog kokybiškas – tik kietas medus. Lipčiaus (nesikristalizuoja) ir viržių (lėčiau kristalizuojasi) medus gali būti ir skystos konsistencijos.

Lėčiau kristalizuojasi pakaitintas ar  ne lietuviškos kilmės medus. Įvežtinis medus ir jo mišiniai visuomet skystesni. Dabar medaus gamintojai gali pagaminti ir kreminės konsistencijos medų be kaitinimo, naudodami specialias technologijas. Šviežią, vos pradėjusį kristalizuotis medų kas keletą dienų suplakus virtuviniu maišytuvu, jis taip pat visą laiką išliks kreminės konsistencijos.

Labai skystas, nekietėjantis medus turėtų kelti įtarimų dėl kokybės, nes medus suskystėja pakaitinus jį aukštesnėje nei +40 0C temperatūroje. Kartais kaitinimu siekiama sustabdyti prasidėjusį medaus rūgimo procesą. Medus gali būti kaitinamas ir prieš jį išpilstant į vartotojams skirtą tarą. Tad jei rudenį,  žiemą ar pavasarį perkate medų, jis turėtų būti susikristalizavęs. Jei medus skystas – galima įtarti, kad medus buvo kaitintas. Vadinasi, gali būti praradęs savo unikalias maistines savybes.       

Į ką pirkėjas turėtų atkreipti dėmesį pirkdamas medų?

Perkant medų, reikėtų atkreipti dėmesį į jo galiojimo laiką, spalvą, konsistenciją ir net kvapą. Spalva ir sudėtis priklauso nuo augalų, iš kurių bitės rinko nektarą. Nektaro medus gali būti nuo skaidrios bespalvės iki tamsiai rudos spalvos su įvairiais atspalviais. Bespalvis medus – surinktas iš baltųjų akacijų, aviečių, dobilų, barkūno žiedų. Šviesiai geltonos spalvos – iš liepų, liucernų, garstyčių žiedų. Gintarinis – iš saulėgrąžų, gluosnių, agurkų žiedų, tamsiai geltonos spalvos – iš grikių, viržių, kaštonų, tabako, miško augalų. Tamsios spalvos medus – tai lipčiaus ar vyšnių žiedų medus. Medaus spalva taip pat priklauso nuo metų laiko, bičių rūšies, korių senumo. Medaus aromatas priklauso nuo jame esančių eterinių aliejų. Kiekvienos medaus rūšies specifinį kvapą nulemia žiedų nektaras, laikymo sąlygos, meduje esančios priemaišos. Liepų, aviečių, akacijų ir kt. augalų žiedų medus itin aromatingas. Nekokybiško, pradėjusio rūgti, kaitinto, ilgai laikyto medaus kvapas silpsta. Tuo tarpu lipčiaus medus – bekvapis. Kristalizuodamasis medus šviesėja, o laikomas aukštoje temperatūroje tamsėja.

Kaip nenusipirkti falsifikuoto medaus? Ar VMVT fiksuoja medaus – vietinio ar atvežtinio – falsifikavimo atvejų?

Pastaraisiais metais VMVT prekyboje nėra nustačiusi medaus falsifikavimo atvejų. Tačiau vystantis technologijoms juos nustatyti vis sunkiau. Tokių atvejų, kai meduje nustatoma pridėtinio cukraus, krakmolo ar kitų falsifikavimui skirtų priedų, nebepasitaiko. Šiuo metu naudojamos naujos priemonės, pavyzdžiui – invertuoto cukraus sirupai, kurių sudėtis pagal fruktozės ir gliukozės kiekius nesiskiria nuo medaus. Tai patvirtino 2016 m. Europos Komisijos atlikti  tyrimai, jų metu nustatyta, kad toks falsifikuotas  medus Europos Sąjungos rinkoje sudarė apie 14 % visų tirtų mėginių. Tokiems tyrimams atlikti reikalingi sudėtingi tyrimo metodai ir atitinkama įranga, todėl juos Europoje atlieka vos 3 laboratorijos, į kurias mėginius siunčia visos Europos Sąjungos valstybės, įskaitant ir Lietuvoje atrinktus mėginius.

Kokiomis sąlygomis reikėtų laikyti medų? Koks šio produkto galiojimo laikas?

Geriausia medų laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Patalpa, kurioje laikomas medus, turi būti sausa, gerai vėdinama, ne drėgnesnė kaip 60 proc. Medus gali būti saugomas rūsyje, šaldytuve. Optimali yra 5–10 oC temperatūra. Medaus negalima laikyti šviesoje, ypač to, kuris yra stikliniuose induose. Veikiamas saulės šviesos, jis netenka antimikrobinių savybių, sunaikinamos biologiškai aktyvios medžiagos.

Ilgam laikymui tinka tik subrandintas medus iš užakiuotų korių, kuriame drėgmės procentas neviršija 20 %. Toks medus gali būti saugomas neribotą laiką, tačiau medui gamintojas privalo nurodyti galiojimo terminą (ženklinimo etiketėje nurodoma „Geriausias iki … data“. Galiojimo terminą nustato patys medaus gamintojai ir dažniausiai tai 1 ar 2 metai. Vis dėlto medaus žinovai rekomenduoja vartoti medų nuo vieno medunešio iki kito, atnaujinti atsargas įsigyjant naujo derliaus medaus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išsirinkti kokybišką medų?
  2. Lietuvos bitininkai tiekia kokybišką medų
  3. Siekdami išvengti peršalimo ligų, gyventojai vartoja medų, vitaminus ir mankštinasi
  4. Teiginiai apie ypatingas maisto produktų savybes turės būti pagrįsti
  5. Ką žinome apie kiaušinius?
  6. Medaus ženklinime neturi būti naudojamas žodis „natūralus“
  7. Kokios duonos geriau nevalgyti?
  8. Bičių populiacijos mažėjimas kelia rūpestį
  9. Ūkininkai Vilniuje pradeda rudens švenčių sezoną
  10. Lietuviškas medus – ypatingos kokybės
  11. Afrikinis kiaulių maras iš Lietuvos nesitraukia
  12. Bičių žiemojimo laikas baigiasi
  13. AKM atvejų laukinėje faunoje nemažėja
  14. AKM virusas pasiekė Jurbarko rajoną
  15. Europarlamentarai siūlo nedelsiant imtis gelbėti bites (video)
  16. Bitininkai kviečiami teikti paraiškas
  17. Europoje nustatyta naujų arklių gripo atvejų
  18. Paukščių gripas toliau plinta Europoje
  19. Naminius paukščius teks laikyti uždarytus
  20. Molėtų rajone nustatytas pirmasis šiais metais afrikinio kiaulių maro protrūkis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ledai | pixabay.com nuotr.

Daugiausiai ledų atkeliauja iš Ukrainos

2022 08 07
chem.info nuotr.

Kiaulių augintojams – griežtesni reikalavimai

2022 08 04
Sodų kraitė – ne visiems gausi

Serbentų panaudojimo galimybės – beribės

2022 08 01
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Ko dar nežinote apie vynuoges?

2022 07 31
Telefonas | sam.lrv.lt nuotr.

Klausimai VMVT – trumpuoju numeriu 1879

2022 07 31
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Aviečių metas: kokią naudą turi šios uogos?

2022 07 27
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Nevirtos uogienės – vos per 5 minutes

2022 07 24
healthycomedian.com

Prasidedant javapjūtei – priminimas ūkininkams

2022 07 22
Melionai – saldūs ir nekaloringi

Melionai – saldūs ir nekaloringi

2022 07 17
Granatų sėklos – raktas į gerą savijautą

Granatų sėklos – raktas į gerą savijautą

2022 07 16
Rodyti daugiau

Naujienos

Zaporožės AE | Alkas.lt ekrano nuotr.
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 09 11:40

2022 08 09
„Logitech“ mechaninė klaviatūra ir pelė iš „Studio“ serijos | logitech.com nuotr.
Technika ir technologijos

Stilius ir forma, kurie jus nustebins – „Logitech“ mechaninė klaviatūra ir pelė iš „Studio“ serijos!

2022 08 09
Šiaulių savivaldybė prašo Didždvario rūmų
Lietuvoje

Šiaulių savivaldybė prašo Didždvario rūmų

2022 08 09
Vilnius kviečia prisidėti prie žaliojo miesto
Lietuvoje

Vilnius kviečia prisidėti prie žaliojo miesto

2022 08 09
Neringos savivaldybė perėmė Pervalkos švyturį
Lietuvoje

Neringos savivaldybė perėmė Pervalkos švyturį

2022 08 09
Suskaičiuota virš 9 tūkst. kormoramų porų
Gamta ir žmogus

Suskaičiuota virš 9 tūkst. kormoramų porų

2022 08 09
Neįgaliesiems sportininkas premijas siūloma didinti du kartus
Lietuvoje

Olimpinėms sporto šakoms – dar 4,4 mln.

2022 08 09
Ar saugu gerti vandenį iš čiaupo?
Lietuvoje

Vilniečių namus pasieks išmanieji skaitikliai

2022 08 09


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Apžvalgininkams apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 09 11:40
  • Global-Kapitalistas apie V. Zelenskis perspėjo apie branduolinės katastrofos grėsmę
  • visada malonu apie D. Kreivys žada ginti vartotojų interesus
  • tiesiog apie V. Zelenskis perspėjo apie branduolinės katastrofos grėsmę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • M. Kundrotas. Leftistai – prigimties kariai?
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 09 11:40
  • Stilius ir forma, kurie jus nustebins – „Logitech“ mechaninė klaviatūra ir pelė iš „Studio“ serijos!
  • Šiaulių savivaldybė prašo Didždvario rūmų

Skaitomiausi straipsniai

  • V. Valiušaitis. Tik dabar supratau kodėl Putino pakalikai taip nekenčia Stepano Banderos peržiūrėta: 440; komentarų: 6
  • S. Buškevičius. Karas Ukrainoje gali stipriai užsitęsti, jei nebus imtąsi ekstraordinarių veiksmų peržiūrėta: 432; komentarų: 6
  • Pajūryje – amerikietiški galiūnai (nuotraukos) peržiūrėta: 402; komentarų: 0
  • Senosios grafikos meistrai: karas pritemdė slavišką kultūrą peržiūrėta: 400; komentarų: 0
  • Kuršių genties vartus pravėrus peržiūrėta: 399; komentarų: 2
  • Netekome poeto Liudviko Jakimavičiaus peržiūrėta: 396; komentarų: 1

Artimiausi renginiai

  1. Punsko dienos Žolinės. Punsko parapijai – 425

    2022-08-13 17:00 - 2022-08-15 23:30

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Daugiausiai ledų atkeliauja iš Ukrainos

by Ditė Česėkaitė
2022 08 07
0
Ledai | pixabay.com nuotr.

Ukraina išlieka pagrindine Lietuvos importuojamų valgomųjų ledų tiekėja. Daugiausiai įvežama pieniškos kilmės plombyro, grietininių bei vaisinių ledų. Valstybinės maisto ir...

Skaityti toliau

Kiaulių augintojams – griežtesni reikalavimai

by Ditė Česėkaitė
2022 08 04
1
chem.info nuotr.

Po beveik poros metų pertraukos afrikiniam kiaulių marui (AKM) vėl įsisukus į šalies kiaulininkystės ūkius bei fiksuojant vis naujus ligos...

Skaityti toliau

Serbentų panaudojimo galimybės – beribės

by Ditė Česėkaitė
2022 08 01
0
Sodų kraitė – ne visiems gausi

Serbentai – tai Lietuvos soduose dažnai augančių agrastinių šeimos daugiamečių uogakrūmių uogos, kurios gali būti raudonos, baltos arba juodos spalvos....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Apžvalgininkams apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 09 11:40
  • Global-Kapitalistas apie V. Zelenskis perspėjo apie branduolinės katastrofos grėsmę
  • visada malonu apie D. Kreivys žada ginti vartotojų interesus
  • tiesiog apie V. Zelenskis perspėjo apie branduolinės katastrofos grėsmę
  • Lol apie S. Buškevičius. Mūšis dėl Chersono. Kada?

Kitas straipsnis
Respiratorių siunta l sam.lt nuotr.

Rumunijos atsiųstos apsaugos priemonės keliaus į valstybės rezervą

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai