Gerai daryk – maistą taupyk! (0)

Šiukšlių konteineris | zum.lt nuotr.

Šiukšlių konteineris | zum.lt nuotr.

Šiemet rugsėjo 29 d. pirmą kartą minima Tarptautinė sampratos apie maisto nuostolius ir maisto švaistymą diena. Maisto praradimų problema, kuri pastaruoju metu tik didėja, aktuali visose Europos Sąjungos šalyse, taip pat ir Lietuvoje.

Maisto švaistymas kelia ne tik socialines, ekonomines, bet ir aplinkosaugos problemas – didėjantis netvarus vartojimas ir gamyba didina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas (ŠESD). Lietuvai, įsipareigojusiai iki 2030 m. sumažinti ŠESD žemės ūkyje 12,6 proc., labai svarbu atkreipti dėmesį į šią problemą.

Eurostat tyrimų duomenimis, Europos Sąjungoje žemės ūkiui tenka 2 proc., maisto pramonei – 37 proc., didmeninei ir mažmeninei prekybai – 7 proc., o viešajam maitinimui – 5 proc. viso iššvaistomo maisto. ES šalys skiriasi savo vartojimo įpročiais ir ekonominio išsivystymo lygiu, todėl šie maisto nuostolių procentai labai skiriasi, kaip ir priežastys bei veiksmai, kurių reikėtų imtis.

Prieš imantis veikti, reikia įvertinti realią padėtį ir turėti mokslines rekomendacijas. Siekdama sumažinti maisto praradimus žemės ūkio grandyje ir maisto pramonėje, Žemės ūkio ministerija užsakė mokslo tiriamąjį darbą „Maisto švaistymo ir maisto praradimų visoje maisto tiekimo grandinėje lygio ir  priežasčių nustatymas bei rekomendacijų parengimas“.

Mokslininkai turės nustatyti maisto praradimų apimtis ir rizikas pirminėje gamyboje tiek dėl gamtinių sąlygų – sausros, liūčių, augalų ir gyvūnų ligų bei kt., tiek dėl kitų priežasčių – perprodukcijos, atšauktų užsakymų, nepakankamų sąlygų sandėliuoti, transporto trūkumo, nenuimto derliaus ir kt. Taip pat jie gilinsis į maisto nuostolius ir rizikas visuose maisto pramonės gamybos etapuose, įskaitant žaliavas, tarpinius produktus ir galutinį produktą. Be dėmesio neliks ir kitos maisto sistemos grandys – mažmeninė ir didmeninė prekyba, viešasis maitinimas, bus apklausti ir vartotojai.

Mokslininkai nustatys, kiek ir kokiuose sektoriuose (pirminė gamyba, maisto pramonė, prekyba, viešasis maitinimas, namų ūkiai) ši problema labiausiai paplitusi, taip pat kiekvienam sektoriui pateiks įmonės, ūkio, savivaldybės ir valstybės lygmeniu rekomendacijas dėl maisto švaistymo ir maisto praradimų mažinimo.

Atkreiptinas dėmesys, kad nešvaistyti maisto, jį gerbti bei tausoti mokomi ir patys mažiausieji Lietuvos gyventojai. Maisto švaistymui yra skirta viena iš Žemės ūkio ministerijos remiamos Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių vartojimo skatinimo programos edukacinių temų. Šiuo metu vaikams ir pedagogams yra rengiama metodinė medžiaga „Gerai daryk – maistą taupyk!“, padėsianti geriau suprasti šią problemą ir tausoti maistą. Ši mokymo medžiaga bus patalpinta programos interneto svetainėje www.pienasvaisiai.lt ir bus laisvai prieinama visiems.

Kategorijos: Gamta ir ekologija, Gamta ir žmogus, Lietuvoje, Naujienos, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: