LSU mokslininkų tyrimas: maisto kalorijų ribojimas mažina griaučių raumenų masę ir jėgą (0)

Maisto kalorijų ribojimas | Shutterstock nuotr.

Maisto kalorijų ribojimas | Shutterstock nuotr.

Lietuvos sporto universiteto (LSU) mokslininkai jau ne vienus metus atlieka tyrimus ir siekia išsiaiškinti mitybos ypatumų svarbą griaučių raumenų masei bei susitraukimo jėgai. Surinktus duomenis mokslininkai paskelbė straipsnyje „Dešimties savaičių trukmės kalorijų ribojimo 30 procentų poveikis subrendusių ir senų C57BL/6 J rūšies pelių medžiagų apykaitai ir griaučių raumenims“ (angl. „Effects of ten-week 30 % caloric restriction on metabolic health and skeletal muscles of adult and old C57BL/6 J mice“), kuris skelbtas mokslo žurnale „Mechanisms of Ageing and Development“.

Tyrimu siekta ištirti maisto kiekio ribojimo poveikį griaučių raumenims subrendus ir senyvame amžiuje. Tokius bandymus su žmonėmis apsunkina genetiniai žmonių skirtumai, gyvenimo sąlygų ir mitybos įpročių įvairovė bei netikslumai, kurie atsiranda vertinant su maistu gaunamą kalorijų kiekį. Todėl mokslininkai pasirinko C57BL/6 J pelių rūšį, kuri yra dažnai naudojama tiriant žmonių medžiagų apykaitos ypatumus. Tyrimui buvo pasirinktos nuo 6 ir 24 mėnesių amžiaus pelės, kurios atitinka 30 ir 70 metų žmonių amžių.

„Per tyrimą paaiškėjo, kad 30 procentų sumažinus pašaro kiekį, subrendusios ir senos pelės neteko nuo 20 iki 40 procentų kūno masės bei pastebimai pagerėjo jų gliukozės apykaitos rodikliai. Vis dėlto, nerimą kelia tai, kad sumažėjo griaučių raumenų masė ir susitraukimo jėga, o tai gali turėti neigiamų pasekmių senyvame amžiuje, kai apskritai mažėja raumenų masė“, – sako LSU mokslininkas prof. Aivaras Ratkevičius.

Mokslininkų tyrimas atskleidžia, kad nuo 17 iki 20 procentų sumažėjo raumenų, kurie yra svarbūs pelių fiziniam aktyvumui, masė. Kitų raumenų, kurie yra aktyvuojami rečiau, masė kito dar labiau – nuo 27 iki 34 procentų. Kalorijų sumažinimas padidino lėto susitraukimo tipo raumeninių skaidulų kiekį raumenyse – tai atsispindėjo sulėtėjusiuose raumenų susitraukimuose.

Apibendrinę tyrimo rezultatus, mokslininkai teigia, kad maisto kalorijų ribojimas gerina medžiagų apykaitą ir sveikatą, bet mažina griaučių raumenų masę bei jėgą. Maisto kalorijų ribojimą patartina derinti su fiziniais pratimais, kad būtų sumažintas neigiamas poveikis griaučių raumenims. Tai ypač svarbu senyvame amžiuje.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Lietuvoje, Mokslas, Mokslo naujienos, Naujienos, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: