Lietuviško daržo pažiba burokas – kuo ypatingas? (0)

Burokėliai | Rengėjų nuotr.

Burokėliai | Rengėjų nuotr.

Lietuvių pamėgtas burokas – tikrai galinga daržovė. Ir labai lietuviška. Ją tautiečiai deda visur: į sriubą, salotas, sviestą, saldainius ir net į sausainius. Nuo Viduržemio jūros krantų pasiekęs lietuviškas žemes, jis čia gerai prigijo, o šeimininkės ir virėjai pamėgo nestipraus skonio, ryškios spalvos daržovę, kuri puikiausiai atlaikydavo šaltas žiemas vėsiame rūsyje ar uždengta šiaudais lauke, po žemėmis. Visgi su burokėlių sultimis elgtis reikėtų atsargiau, sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Juk jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus. Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maiste, taigi šios daržovės nauda sveikatai neabejokite.

„Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų. Tačiau su sultimis būkite atsargūs – jas gali gerti ne visi. Sultys netinka sergantiems osteoporoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ji priduria, kad burokėlių būna įvairių spalvų – primenančių vyšnią, raudonų, violetinių, ryškiai geltonų, baltų. O jų lapai – ne mažiau naudingi nei šaknys. Švieži jauni lapeliai puikiai tinka salotoms ruošti, iš virtų lapų ruošiama batvinių sriuba, o marinuoti lapeliai pagardins mūsų vasarą mėgstamus šaltibarščius.

Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis

JUMS REIKĖS:

200 g virtų burokėlių;
šlakelio obuolių acto;
valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
druskos pagal skonį;
pipirų pagal skonį;
saujos kepintų kanapių sėklų;
saujos lazdyno riešutų;
4 riekelių juodos duonos;
prieskoninių žolelių patiekti;
alyvuogių aliejaus patiekti.

Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta – įpilkite porą šaukštų vandens. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite kanapių sėklas, kol jos apskrus.

„Šią užtepėlę siūlau tepti ant duonos riekelių, įpilti alyvuogių aliejaus šlakelį, apibarstyti kanapių sėklomis, papuošti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Artimuosius nustebinsite skaniu ir sveiku užkandžiu“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Gaivusis mišinys su burokais

JUMS REIKĖS:

nedidelio burokėlio;
pusės meliono;
1 kilogramo morkų;
1 kilogramo kriaušių;
2 kilogramų obuolių.

Šiam gėrimui pagaminti jums tereikės sulčiaspaudės. Į ją sudėkite visus anksčiau minėtus vaisius bei daržoves ir sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: