Kaip reikėtų laikyti duoną, norint ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir visas skonines savybes? (0)

pixabay.org nuotr.

pixabay.org nuotr.

Duonos šviežumui palaikyti daugiausia įtakos turi aplinkos temperatūra ir drėgmė. Per didelė drėgmė ir aukštesnė kaip 25 °C aplinkos temperatūra paprastai yra pagrindinės priežastys, kodėl duona pradeda pelyti, tad patalpą, kuriame šis gaminys laikomas, reikia dažnai ir gerai vėdinti bei stengtis palaikyti maždaug 18 °C temperatūrą.

Patartina duoną laikyti duoninėje, o šią – reguliariai plauti, po to gerai išdžiovinti, nes tik tuomet mūsų tradicinis gaminys galės išlikti šviežias ir skanus, net pasibaigus galiojimo terminui, kuris, beje, yra labai trumpas – tik 3–5 dienos.

Kai kurie gyventojai renkasi duoną laikyti šaldytuve. Nors tai padeda išvengti jos gedimo, tačiau senėjimo procesas tik pagreitėja, t. y. duona pradeda kietėti, trupėti, praranda savo skonines savybes.

Vis daugiau žmonių nori įsigyti pačią šviežiausią, vietoje keptą, dar vadinamą vienadienę duoną.

Renkantis vietoje keptą duoną siūloma pirkti ją neraikytą, nes iš raikytos natūralios duonos drėgmė išgaruos greičiau, tad ir sudžius ji greičiau.

Prieš perkant duoną vertėtų įvertinti ir tai, kaip greitai galėsite ją suvalgyti, tad geriausias patarimas – pirkti mažesniais kiekiais, nes taip visada galėsite mėgautis šviežiu ir minkštu kepiniu.

Vis dėlto, jei visos duonos nesuvalgėte, neskubėkite išmesti – supjausčius ją mažomis porcijomis galima sudžiovinti, susmulkinti ir trupinius panaudoti kitų kepinių gamybai, o šiek tiek apdžiuvusią – atgaivinti pašildant orkaitėje (tuomet būtina suvartoti iš karto, nes ji vėl greitai sudžius) arba užšaldyti.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Įvairenybės, Visi įrašai | Žymos: , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: