Trečiadienis, 20 sausio, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
    • Paskaitos
    • Seminarai
    • Konferencijos
    • Šventės
    • Koncertai, vakaronės, pasilinksminimai
    • Parodos
    • Kiti renginiai
  • Skelbimai
    • Ieško
    • Siūlo
    • Konkursai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
    • Pradžia
  • Reklama
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Atkreipkite dėmesį į duonos sudedamąsias dalis

www.alkas.lt
2019 10 19 06:00
1
0
SHARES
Atkreipkite dėmesį į duonos sudedamąsias dalis

Duonos sudėtis | „Vilniaus duona“ nuotr.

Duonos sudėtis | „Vilniaus duona“ nuotr.
Duonos sudėtis | „Vilniaus duona“ nuotr.

Spalio 16 d. minimą pasaulinę maisto dieną daugybė šalių supažindina visuomenę su maisto bėdomis pasauliniu mastu: kalbama apie kovą su badu ir skurdu, siekį pagerinti mitybą bei rūpintis savo sveikata.

Lietuvoje ši diena pabrėžiama kaip sveikos mitybos diena. Kadangi daugumos lietuvių mitybos racione galima atrasti įvairių duonos gaminių, biomedicinos mokslo daktarė, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė pasakoja apie jų sudėtį ir naudą kūnui.

„Renkantis duoną, labai svarbu remtis pripažintais sveikų gaminių reikalavimais, – pabrėžia moteris. – Nuo 2014 m. sausio mėn. Lietuvoje įvestas maisto gaminių ženklinimas „Rakto skylutės“ simboliu. Juo paženklintų gaminių sudėtyje yra mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų. Remiantis šiais rodmenimis, duonoje neturėtų būti daugiau nei 5 g cukraus 100 g produkto. Cukraus kiekis duonoje labai svarbus, nes kuo daugiau jo gaminyje, tuo prastesnis poveikis žarnyno mikroorganizmams.“

 Duonos sudėtis | „Vilniaus duona“ nuotr.
Duonos sudėtis | „Vilniaus duona“ nuotr.

Mitybos specialistė išskiria svarbiausias ypatybes, pagal ką reikėtų rinktis duoną:

  1. Miltų rūšis. Rupaus malimo miltų duona yra pati maistingiausia. Daugiausia sveikatai naudingų medžiagų (mineralų, vitaminų, skaidulų) yra grūdo apvalkale. Kuo labiau jis išvalomas, t. y. perdirbamas, tuo mažiau mikroelementų jame lieka. Todėl duona, iškepta iš aukščiausios ar antros rūšies miltų, nėra tokia vertinga kaip rupaus malimo miltų duona. Ruginė duona turi daugiau skaidulų, vitaminų, įvairių mikroelementų, mažiau angliavandenių bei kalorijų, pridėtinio cukraus. Tačiau ruginė duona gali būti rūgšti žmonėms, turintiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų, padidėjusį rūgštingumą ar skrandžio ligų. Tad šiomis ligomis sergantiesiems reikėtų vengti ruginės duonos.
  2. Grūdų rūšis. Visagrūdė duona yra tinkamiausias pasirinkimas ieškant vertingos duonos. Kaip būti tikriems, ar tai viso grūdo gaminys? Ant pakuotės sutinkamas žodis „viso grūdo“ arba „100 proc. kviečiai“ nebūtinai reiškia, kad tai viso grūdo gaminys. Pagal Duonos ir pyrago kepinių apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninį reglamentą puskvietiniu visų grūdo dalių laikomas tas duonos ar pyrago kepinys, kuriame grūdų produktai, nurodyti pavadinime, sudaro ne mažiau kaip 50 proc. viso grūdų produktų kiekio. Tiesa, gaminio spalva šiuo atveju taip pat neturėtų būti pasirinkimą lemiantis faktorius – gaminio spalvai gali būti naudojami dažikliai, pavyzdžiui, razinų sulčių koncentratas arba natūralus dažiklis – salyklas, naudojamas spalvai suintensyvinti. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į kitas sudėtines dalis – gali būti pridėta papildomo cukraus, druskos.
  3. Skaidulų kiekis. Jų turėtų būti ne mažiau nei 6 g/100 g gaminio. Skaidulos labai svarbios virškinimo procesui, aktyvina virškinamojo trakto veiklą, didina sotumo jausmą, palaiko gliukozės koncentraciją kraujyje, mažina cholesterolio koncentraciją.
  4. Dar vienas svarbus komponentas duonos sudėtyje – raugas, kuriame natūraliai vyksta pieno rūgšties bakterijų sukeltas fermentacijos procesas. Natūralus raugas teigiamai veikia žarnyno mikroorganizmus, pagerina tešlos savybes, pailgina duonos senėjimo procesą, padidina duonos maistinę vertę, suteikia sotumo jausmą. Tad duona su natūraliu raugu – labai vertinga.
  5. Duona su priedais. Rinkdamiesi duoną atkreipkite dėmesį ir į priedus, tokius kaip purikliai, dirbtiniai emulsikliai, konservantai. Atkreipkite dėmesį į linų sėmenis duonoje. Kepimo metu linų sėmenyse esantis aliejus virsta transriebalais, kurie itin kenksmingi sveikatai. Tad rinkitės duoną be linų sėmenų. Nebent jais būtų apibarstyta jau iškepusi ir atvėsusi duona. Atsargiau reikėtų rinktis duoną su džemu, nes jis aukštoje temperatūroje karamelizuojasi. Duona su vaisiais taip pat nepasižymi aukšta maistine verte, nes dėl galimos mikrobiologinės šių priedų taršos, į duoną gali patekti sveikatai kenksmingų medžiagų, kurios atsparios aukštai temperatūrai ir gali patekti į mūsų kūną.

„Šiuo metu pastebime sveikesnes duonos vartojimo tendencijas, – teigia „Vilniaus duona“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas. – Nors kvietinė duona Lietuvoje yra pati populiariausia, tačiau ją populiarumu vejasi sveikatai palankios duonos, praturtintos grūdais ir sėklomis. Taip pat pastebima vis auganti lietuvių tendencija rinktis duoną, turinčią mažiau pridėtinio cukraus bei dirbtinių maisto priedų.“

Susiję straipsniai:

  1. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  2. Duonos rinkos ateitis – mažiau druskos ir cukraus?
  3. Į ką atkreipti dėmesį parduotuvėje renkantis maisto gaminius?
  4. Kokios duonos geriau nevalgyti?
  5. Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą
  6. „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą
  7. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  8. Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos papročių puoselėjimas
  9. Naudingieji daigai: tarp maisto ir vaisto
  10. Reikia ieškoti ne ką išbraukti iš mitybos raciono, o ką į jį įtraukti
  11. Pasaulio sveikatos organizacija pataria valgyti mažiau transriebalų
  12. Saldumynus vartokime saikingai
  13. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  14. Klaipėda taps sveikos gyvensenos uostu
  15. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  16. Kodėl ne visi gali valgyti duoną?
  17. Lietuva, Latvija ir Estija bendradarbiaus plėtojant sveiką gyvenseną Baltijos šalyse
  18. Kenksmingi sveikatai riebalai bus ribojami ir Lietuvoje
  19. Kokia daržovių nauda sveikatai?
  20. Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba
  21. Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima
  22. Kokią visagrūdę duoną pasirinkti?
  23. Gydytoja dietologė: košė – tai atsakymas į daugelį vaikų mitybos klausimų
  24. Suvaldžius cukrų: susitvarko spaudimas, cukraus kiekis kraujyje, apima jėgų antplūdis, mažėja svoris
  25. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  26. Kaip maitintis, kad pratęstume savo sąnarių galiojimo laiką?
  27. Minima Pasaulinė maisto diena

Comments 1

  1. Levas says:
    1 m. ago

    Duona PRIVALO BŪTI BE G L I F O S A T O ( RUNDAPO ) !
    Ir pridėtinio cukraus, be abejo.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip saugoti obuolius žiemą?

Kaip saugoti obuolius žiemą?

2021 01 10
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Sveika mityba. Kodėl svarstome, bet nieko nedarome? (video)

2021 01 05
7 žingsniai sveikesnės mitybos link

Gyventojų pažadas 2021-iesiems – atsikratyti žalingų įpročių, sveikiau maitintis ir sportuoti

2020 12 31
Cholesterolio koncentracija | cholesterolis.com nuotr.

3 pažadai, kuriuos kitąmet verta sau duoti visiems kovojantiems su padidėjusiu cholesteroliu

2020 12 31
Darbas biure | ktu.lt

Keturi iš dešimties darbuotojų teigia, kad darbdaviai nepakankamai rūpinasi jų gerove

2020 12 19
Lietuviai sukūrė pirmąją pasaulyje biomedicininę elektroninę įrangą poinsultinei stebėsenai

Lietuviai sukūrė pirmąją pasaulyje biomedicininę elektroninę įrangą poinsultinei stebėsenai

2020 12 04
Kaip nešvaistyti maisto?

Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą

2020 10 16
unsplash.com nuotr.

Jei nemokate sėdėti prie kompiuterio neišvengsite nugaros skausmų

2020 10 01
Pirmą higienos pasą veiklai gavo lauko darželis Ukmergės rajone

Pirmą higienos pasą veiklai gavo lauko darželis Ukmergės rajone

2020 09 06
Kaip išvengti kataraktos ir stabdyti jos vystymąsi

Kaip išvengti kataraktos ir stabdyti jos vystymąsi

2020 08 14
Rodyti daugiau

Naujienos

Kauno rotušė mini 470 metų jubiliejų
Lietuvoje

Įprastai neprieinamos Kauno rotušės erdvės – virtualioje 3D kelionėje

2021 01 20
CERN išvystytas technologijas taikantys Lietuvos startuoliai užsitikrino piniginę paramą
Lietuvoje

CERN išvystytas technologijas taikantys Lietuvos startuoliai užsitikrino piniginę paramą

2021 01 20
Žibintas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Gatvių apšvietimo sistemoms atnaujinti – dar 6,5 mln. eurų

2021 01 20
Sanatorijos „Belorus“ darbuotojai  šaukiasi Lietuvos Prezidento pagalbos
Lietuvoje

Sanatorijos „Belorus“ darbuotojai šaukiasi Lietuvos Prezidento pagalbos

2021 01 20
Mažosios kultūros sostinės pradeda įgyvendinti savo programas
Kultūra

Mažosios kultūros sostinės pradeda įgyvendinti savo programas

2021 01 20
Jono Šliūpo muziejuje – virtualus autentiškų delmonų rekonstrukcijų parodos atidarymas (video)
Etninė kultūra

Jono Šliūpo muziejuje – virtualus autentiškų delmonų rekonstrukcijų parodos atidarymas (video)

2021 01 20


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis apie Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video)
  • Bartas apie Lietuvos meno kūrėjus suglumino Lietuvos kultūros tarybos parama Rusijos atlikėjams
  • Pajūrietis apie Iš Vokietijos į Rusiją sugrįžęs A. Navalnas sulaikytas oro uoste (video)
  • Vilna apie Lenkijoje pasirodė Lietuvai skirto žurnalo „Herito“ naujas numeris
  • Senis apie Kauno rajono taryba pasipriešino verslo užmojams kasti žvyrą šalia kurortinės teritorijos
  • Kęstutis apie M. Kundrotas. Apeiga, paprotys ir prasmė

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Įprastai neprieinamos Kauno rotušės erdvės – virtualioje 3D kelionėje
  • CERN išvystytas technologijas taikantys Lietuvos startuoliai užsitikrino piniginę paramą
  • Gatvių apšvietimo sistemoms atnaujinti – dar 6,5 mln. eurų
  • Sanatorijos „Belorus“ darbuotojai šaukiasi Lietuvos Prezidento pagalbos
  • Mažosios kultūros sostinės pradeda įgyvendinti savo programas
  • Jono Šliūpo muziejuje – virtualus autentiškų delmonų rekonstrukcijų parodos atidarymas (video)

Skaitomiausi straipsniai

  • Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video) peržiūrėta: 2058; komentarų: 18
  • D. Razauskas. Arba Lietuva, arba „lotyniško pagrindo“ asmenvardžiai peržiūrėta: 1831; komentarų: 15
  • M. Puidokas. Kas žlugdo Vakarų civilizaciją ir iškelia komunistinę Kiniją? peržiūrėta: 1585; komentarų: 32
  • Lietuvos Prezidento prašoma užtikrinti deramą pagarbą Nacionalinei J.Basanavičiaus premijai peržiūrėta: 1534; komentarų: 11
  • V. Sinica. Interneto cenzūros režimas (video) peržiūrėta: 1415; komentarų: 11
  • S. Vaikutis. Kaip aš likau nenušautas 1991 m. sausio 11 dieną prie Spaudos rūmų… peržiūrėta: 1406; komentarų: 5

Artimiausi renginiai

  1. Lenkijos lietuviai TELEVIZIJOJE ir RADIJUJE

    2021-01-21 19:30 - 19:45

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Kaip saugoti obuolius žiemą?

by Kristina Aleknaitė
2021 01 10
0
Kaip saugoti obuolius žiemą?

Obuoliai – tikriausiai labiausiai pamėgti, plačiausiai auginami ir daugiausiai vartojami vaisiai Lietuvoje. Jie ypatingai naudingi kiekvieno kūnui, nes juose gausu...

Skaityti toliau

Sveika mityba. Kodėl svarstome, bet nieko nedarome? (video)

by Kristina Aleknaitė
2021 01 05
0
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Sveika mityba | pixabay.com nuotr. Sveika mityba – vienas tų kertinių reiškinių, apie kuriuos kažkuriuo metu...

Skaityti toliau

Gyventojų pažadas 2021-iesiems – atsikratyti žalingų įpročių, sveikiau maitintis ir sportuoti

by Ditė Česėkaitė
2020 12 31
0
7 žingsniai sveikesnės mitybos link

foodforthoughtireland.ie nuotr. 53 proc. apklaustųjų socialiniame tinkle sako, kad kitais metais ketina atsikratyti žalingų įpročių. „Eurovaistinės“...

Skaityti toliau

3 pažadai, kuriuos kitąmet verta sau duoti visiems kovojantiems su padidėjusiu cholesteroliu

by Kristina Aleknaitė
2020 12 31
1
Cholesterolio koncentracija | cholesterolis.com nuotr.

Cholesterolio koncentracija | cholesterolis.com nuotr. Artėjant naujiems metams gyventojai tradiciškai pasižada sau įvairių dalykų, o bene...

Skaityti toliau

Keturi iš dešimties darbuotojų teigia, kad darbdaviai nepakankamai rūpinasi jų gerove

by Ditė Česėkaitė
2020 12 19
0
Darbas biure | ktu.lt

Darbas biure | ktu.lt Lietuvos darbdaviai neskiria pakankamai dėmesio darbuotojų gerovės iniciatyvoms, tokioms kaip laisvas darbo...

Skaityti toliau

Naujausi komentarai

  • Kęstutis apie Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video)
  • Bartas apie Lietuvos meno kūrėjus suglumino Lietuvos kultūros tarybos parama Rusijos atlikėjams
  • Pajūrietis apie Iš Vokietijos į Rusiją sugrįžęs A. Navalnas sulaikytas oro uoste (video)
  • Vilna apie Lenkijoje pasirodė Lietuvai skirto žurnalo „Herito“ naujas numeris
  • Senis apie Kauno rajono taryba pasipriešino verslo užmojams kasti žvyrą šalia kurortinės teritorijos
  • Kęstutis apie M. Kundrotas. Apeiga, paprotys ir prasmė
  • Pajūrietis apie Lietuvos meno kūrėjus suglumino Lietuvos kultūros tarybos parama Rusijos atlikėjams
  • Pajūrietis apie M. Kundrotas. Apeiga, paprotys ir prasmė
  • patriotis apie Lietuvos meno kūrėjus suglumino Lietuvos kultūros tarybos parama Rusijos atlikėjams
  • Kęstutis apie M. Kundrotas. Apeiga, paprotys ir prasmė

Tags

Aplinkos ministerija Dalia Grybauskaitė ES Europos sąjunga gamta Gamta ir ekologija istorija JAV Kaunas kelionės kinas Knyga konkursas koronavirusas kultūra Kultūros ministerija kultūros paveldas Latvija lenkai Lenkija Lietuva lietuviai lietuvių kalba menas mokiniai mokslas muzika NATO paroda politika renginiai rinkimai Rusija Seimas sportas studentai sveikata tauta Ukraina vaikai Vilnius Vyriausybė Šventės šventė švietimas
Kitas straipsnis
Automobilių padangos – plastiko teršėjas

Automobilių padangos – plastiko teršėjas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi įrašai

Paskolos internetu | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
  • Reklama
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai