Kviečia rudeninis gervių „koncertas“ Novaraistyje (1)

Gervė | skambantys kedrai nuotr.

Gervė | skambantys kedrai nuotr.

Rugsėjo 19 d. (ketvirtadienį), 18 val. Panemunių regioninis parkas kviečia visus, besidominčius paukščiais bei norinčius pamatyti ir išlydėti migruojančias pilkąsias gerves (Grus grus) kviečia į Novaraisčio valstybinį ornitologinį draustinį, Šakių rajone, prie paukščių stebėjimo bokštelio.

Pilkosios gervės (Grus grus) yra kuklių pilkų spalvų, bet labai grakščių, įsimintinų kūno formų šiek tiek primenančių gandrą, bet šiek tiek didesni ir aišku grakštesni paukščiai. Gervinių paukščių būryje yra daugiau, kaip 170 rūšių paukščių priklausančių tik šešioms šeimoms. Tikrųjų gervių šeimai priklauso visame pasaulyje tik 15 rūšių. Lietuvoje peri ir gyvena tik viena gervių šeimos rūšis – pilkoji gervė (Grus grus).

Pilkosios gervės gyvena didelėje teritorijoje – šiaurės, centrinėje ir šiaurinėje Europoje, vakariniame, pietiniame ir rytinio Sibiro pakraštyje, Mandžiūrijoje, šiaurės Kinijoje, Šiaurės Korėjoje, šiaurės Mongolijoje bei Vidurinėje Azijoje ir yra viena sala Užkaukazėje. Turkija yra vienintelė vieta pasaulyje, kur pilkosios gervės veisiasi ir gyvena visus metus.

Iš Europinės dalies žiemoti migruoja į Pirėnų pusiasalį, Ispaniją, mažiau žiemoja šiaurės Afrikoje, prie Viduržiemio jūros Prancūzijos pietuose, prie Raudonosios jūros. Didžioji dalis Azijoje perinčių pilkųjų gervių žiemoja Etiopijoje, Indijoje ir pietryčių Kinijoje.

Deja mažėja teritorijų, kur peri šie paukščiai, dėl to ši rūšis yra saugoma, įrašyta į Lietuvos raudoną knygą ir Europos Sąjungos paukščių apsaugos direktyvos sąrašus. Baltijos šalyse ir Vidurinėje Azijoje pastaraisiais metais jų skaičius didėja.

Dauguma Lietuvoje perinčių gervių į Lietuvą grįžta jau vasario pabaigoje, o ją palieka jau pirmomis rugsėjo dienomis. Nuo rugsėjo vidurio iki spalio vidurio vyksta pilkųjų gervių (Grus grus) migracija. Ruošdamosios ilgai kelionei jos telkiasi į gausius būrius. Formuoja nakvynines sankaupas didelėse aukštapelkėse, nebenaudojamuose ar net naudojamuose apsemtuose durpynuose. Iš čia jos anksti ryte kasdien skrenda į laukus maitintis, o vakare sugrįžta nakvoti.

Migruojančių gervių būrių vietose būtina užtikrinti ramybę paukščiams.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Įvairenybės, Kelionės, Lietuvoje, Naujienos, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , .

1 komentaras

  1. Žemyna:

    Virš mūsų neskrenda… Virš mūsų dar tik balandžiai ir varnos skraido. Miestą „tvarkanti” karo su gamta technika viską, kas gyva, naikina arba lauk varo…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: