Keptuvės – viena iš dažniausiai maisto gaminimui naudojamų priemonių. Jos tinka įvairiausiems patiekalams ruošti, kartais – net ir pyragams kepti. Tikriausiai kiekvienuose namuose būtų galima rasti bent vieną keptuvę, visgi naudinga turėti jų daugiau. Šių virtuvės reikmenų pasirinkimas šiandien itin didelis: tokie indai skiriasi ir gamybos medžiaga, ir specifinėmis funkcijomis.
Standartinis pasirinkimas
Standartinio tipo keptuvė yra nepamainoma kiekvienoje virtuvėje. Jos dugnas plokščias, o kraštai užapvalinti, todėl indas puikiai tinka kepti maistą aliejuje, aukštoje temperatūroje. Verta paminėti ir tai, kad dėl tokio dizaino labai patogu maišyti maistą. Tokie virtuvės reikmenys gali būti įvairių dydžių. Papildomai prie jų galima įsigyti ir dangtį.
Ketaus keptuvė
Kitas ganėtinai populiarus pasirinkimas – ketaus keptuvės. Savo išvaizda jos ganėtinai panašios į anksčiau minėtas standartines, visgi gamybos medžiagos ir jų priežiūra skiriasi. Atsižvelgiant į tai, kad tokio tipo priemonės yra pagamintos iš ketaus, jos gali būti pakankamai sunkios, tačiau ir kur kas patvaresnės. Dėl išskirtinių ketaus savybių gaminamas maistas tolygiai įšyla ir iškepa. Jei norite įsigyti ilgaamžį daiktą, tinkantį tiek įvairių troškinių, tiek mėsos ruošimui – šis pasirinkimas kaip tik jums.
Padažų mėgėjams
Tiems, kurie mėgsta patiekalus su dideliu padažo kiekiu, rekomenduojama įsigyti būtent jų gaminimui skirtus virtuvės reikmenis. Specialios keptuvės turi itin platų dugną, kuris užtikrina šilumos laidumą ir leidžia ingredientams greitai pašilti. Kitas jų dizaino išskirtinumas – itin tiesūs, o ne užapvalinti šonai. Dėl to judinant keptuvę ratu paprasta maišyti maistą. Dažniausiai prie tokių tipo priemonių būna pridedamas ir specialus dangtis.
Grilio fanams
Reikmenys, skirti grilio patiekalams gaminti dažniausiai išsiskiria stačiakampe forma. Jų paviršius yra didelis, plokščias ir briaunuotas – taip tarsi sukuriamas grotelių efektas. Vienas iš didžiausių tokių keptuvių privalumų – galimybė gaminti įvairius patiekalus naudojant nedidelį kiekį aliejaus. Tai gali būti ne tik įvairi mėsa, daržovės, bet ir blyneliai, sumuštiniai ar kiaušiniai. Tokios keptuvės suteikia progą mėgautis grilio patiekalais kada tik norite.
Kiniška keptuvė (wok)
Kiniška keptuvė, dar kitaip vadinama „wok“, dažniausiai naudojama azijietiškiems patiekalams. Jos šonai yra ypatingai aukšti ir nuožulnūs, o skersmuo paprastai siekia apie 35 cm. Dėl specialaus dizaino šių virtuvės priemonių dugnas smarkiai įkaista, o šonai lieka vėsesni. Ją judinant ganėtinai paprasta maišyti maistą, taip išgaunant išskirtinį patiekalų skonį. Priklausomai nuo tipo, ši keptuvė gali turėti vieną arba dvi rankenas.
Tobuliems lietiniams
Specialios keptuvės neaukštais kraštais skirtos įvairių rūšių blynams gaminti. Plonas dugnas pakankamai greitai įkaista, todėl prieš pilant tešlą nereikia ilgai laukti. Tokie virtuvės reikmenys labai tinka svajojantiems apie tobulai plonus, idealios spalvos lietinius.
Troškintuvai
Didelė, puodą primenanti keptuvė su pakankamai storomis sienelėmis ir aukštais stačiais kraštais skirta troškinių gaminimui. Dažnai jos būna apie 28 cm skersmens, todėl galima lengvai pritaikyti standartinio dydžio dangtį. Joje galite kepti mėsą, kiaušinius ir daržoves.
Jei planuojate įsigyti naują keptuvę, dabar gali būti puikus metas tai padaryti. Nevaržykite savęs ir išbandykite įvairaus tipo virtuvės reikmenis. Tai gali būti tiek itin ilgaamžės ketaus keptuvės, tiek specialiai padažo ar grilio patiekalų gaminimui skirtos priemonės. Tokia investicija – vienas iš geriausių sprendimų mėgstantiems sukiotis virtuvėje. Juk kokybiški kepimo reikmenys gali padėti sukurti išskirtinius maisto šedevrus, kuriais nustebinsite tiek šeimą, tiek draugus.