Istorinėje Prezidentūroje bus pristatyta knyga „Juozo Tūbelio laikai“

www.alkas.lt
2019-05-07 08:00:13
Knyga_Tubelis_istorineprezidentura.lt
istorineprezidentura.lt nuotr.

Gegužės 9 d., ketvirtadienį, 17 val. Istorinėje Prezidentūroje bus pristatyta inžinieriaus, socialinių (ekonomikos) mokslų daktaro, istoriko ir kraštotyrininko Jono Rudoko knyga „Juozo Tūbelio laikai“. Knygos pristatyme dalyvauja knygos autorius, dr. Danutė Blažytė-Baužienė, Apolinaras Vytautas Grigas, renginį moderuoja istorikė dr. Ingrida Jakubavičienė.

Tai pirmoji knyga apie Juozą Tūbelį – Lietuvos valstybės (1918–1940 m.) kūrėją, reformatorių, organizavusį žemės ūkio ir švietimo ministerijas, 8 metus vadovavusį vienai pačių svarbiausių – finansų ministerijai, o 1929–1938 metais buvusį Ministru Pirmininku.

Amžininkai ypač vertino jo nuopelnus modernizuojant Lietuvos ūkį, organizuojant stambius kooperatyvų susivienijimus – „Lietūkį“, „Pieno centrą“, kuriant ir ugdant maisto pramonę, kovojant su Didžiosios ekonominės krizės padariniais (1931–1934 m.), ištikusiais Europą ir Ameriką.

Apie J. Tūbelį sakoma, kad jis  išmokė  lietuvių ūkininkus auginti bekonus, pasirūpino, kad valstiečių  išauginta produkcija būtų vietoje perdirbta į maisto gaminius ir pelningai parduodama, eksportuojama. Tam reikėjo sukurti ištisą  maisto pramonės sistemą. Per  keletą metų buvo pastatytos mėsos perdirbimo įmonės, pieninės. Savo ekonominiu išsivystymo lygiu Lietuva sparčiai artėjo prie Vakarų Europos.

Tai pirmoji išsami studija apie J. Tūbelio politinę, ekonominę ir socialinę veiklą, jo neįkainojamą indėlį kuriant modernią nepriklausomą Lietuvą. Prezidentas Antanas Smetona apie jį yra pasakęs: „Lietuva tik Tūbeliu gyva“, „Juozas Tūbelis vienas didžiųjų mūsų tautos gaivintojų, vienas didžiųjų mūsų valstybės kūrėjų“.

Tai jau dešimtoji žinomo istoriko-ekonomisto J. Rudoko knyga istorine tematika, kurią išleido leidykla ,,Žemės trauka“.  Knyga praturtinta gausia faktologine ir  ikonografine medžiaga deramai užpildys istoriografijos spragas ir prisidės prie visuomenės politinio-ekonominio mąstymo lavinimo.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Naujienos

Kiti Straipsniai

Kitas straipsnis