Daugkartiniai puodeliai: greita mada ar gero skonio ženklas? (2)

 zenpr.lt nuotr.

zenpr.lt nuotr.

Pasaulyje pastebimos naujos tvarios mados tendencijos – vienkartinius popieriaus, plastiko puodelius vis dažniau keičia daugkartiniai. Ir atrodytų anokia čia naujiena, tačiau šiandien jau kalbama ne tik apie aktyvaus laisvalaikio atributais tapusius termopuodelius ar gertuves, bet gaminius iš porceliano ar keramikos. Tokios tendencijos, pasak ilgametę patirtį turinčios kavos žinovės Godos Kidikienės, rodo žmonių domėjimąsi ne tik gamtos išsaugojimu, stiliumi, bet ir juose laikomų gėrimų skoninėmis savybėmis.

Mada pastaruoju metu neatsilieka nuo ekologinių idėjų, kurios vis dažniau pasaulyje virsta tam tikro laikotarpio stiliaus tendencijomis. Tik kyla abejonių: ar madoje taikomos ekologinės idėjos iš tikrųjų skatina keisti gyvenimo būdą ir požiūrį į vartojimą, ar vis dėlto taip skatinama aktyvesnė stiliaus kaita?

Pasak kava ir kavos aparatais prekiaujančio tinklo kavos žinovės G. Kidikienės, daugkartinių puodelių vartojimas šiuo atveju – iš mados neišeinantis dalykas ir įpročius keičianti priemonė, kuri ne tik padeda mažinti taršą, palengvina kasdienybę, bet ir išmoko vertinti gero gėrimo skonį.

Plienas, keramika ar porcelianas?

Medžiaga, iš kurios pagamintas puodelis, kaip ir ingredientai, turi reikšmę gėrimams, kuriais mėgaujamasi kasdien. Pavyzdžiui, dažnai geriant kavą, nuolat lavinamas skonis. Todėl jos entuziastai iškart gali pasakyti, kada ir kuo mėgstamas skonis yra pakitęs. Anot G. Kidikienės, tam, kad ji išlaikytų visas skonines savybes kuo ilgesnį laiką, būtina atkreipti dėmesį, iš kokio puodelio yra geriama.

„Kalbant apie puodelius, išskiriama tai, kad vienkartiniai popieriniai puodeliai sunkiausiai išlaiko skonį ir kvapą, neperduodami turiniui ir aplinkai savo medžiagos savybių. Iš jų geriant kavą, dažniausiai juntamas „popieriaus“ skonis ar kvapas. Štai glazūruota keramika – laikoma viena iš tinkamiausių medžiagų sąlytyje su maistu.

Kiekvienas indas taip pat turi ir skirtingas termoizoliacines savybes, pavyzdžiui, popierinis puodelis, lyginant su plastikiniu, įkaista kur kas greičiau ir gerokai trumpiau sulaiko turinio šilumą. Tad tai puiki priemonė sušildyti rankas, tačiau mėgstantiems karštą kavą – tikrai ne pats tinkamiausias pasirinkimas. Dvisluoksnis nerūdijančio plieno indas padės išlaikyti karštį kur kas geriau“, – teigia pašnekovė.

Savo skonio ir laiko šeimininkams

Šiandien greitas gyvenimo tempas diktuoja savo sąlygas, tad ieškoma sprendimų taupančių laiką. Taip pat vis dažniau vertinama ir kokybė. Štai namuose sau gaminantys kavos gėrimus žino geriausiai, iš kokių (ar šviežių) kavos pupelių ji bus paruošta, kiek ir kaip pašildyto pieno bus joje, kokie papildomi ingredientai eis drauge. Daugkartiniai puodeliai suteikia galimybę žinoti apie kiekvieno jame esančio gėrimo sudėtį.

„Jeigu norite būti tikri, kad savo mėgstamiausią rytinę kavą gersite su nepasikeitusiomis skoninėmis savybėmis ir nesvarbu kur, tai užtikrinti jums padės daugkartinis puodelis. Taip rytais sutaupysite laiko, kurio neteks praleisti ilgėjančiose kavinės eilėse“, – pataria G. Kidikienė ir priduria, jog užsienyje yra įprasta ir einant į kavinę pasiimti su savimi daugkartinį puodelį, o ši tendencija pamažu atkeliauja į Lietuvą.

Funkcionalumui – dizaino ir technologijų sinergija

Neeiliniai dizaino sprendimai – neabejotinai vienas iš privalumų, kuris gertuves, daugkartinius ar termopuodelius šiandien pasaulyje paverčia neatsiejamais gyvenimo palydovais. Jei anksčiau gertuvės asocijuodavosi su kelionėmis, šiandien daugeliui tai tampa išskirtine stiliaus detale, nešančia žinutę apie gerą skonį bei ekologinių idėjų palaikymą.

Tačiau įvairiausi dizaino sprendimai žengia kartu su sumaniomis technologijomis, kurios palengvina kasdienybę. Todėl be dizaino, renkantis puodelį, verta atkreipti dėmesį ne tik į jo išvaizdą, bet ir funkcines savybes.

„Renkantis puodelį išskirčiau vieną esminių faktorių – paskirtį, kam jis bus naudojamas. Ar tai bus tvirtas, patogus kelionių puodelis, o gal domina elegantiškumas? Pastaruoju atveju vis labiau populiarėja porcelianiniai puodeliai – jie estetiški ir puikiai sulaiko gėrimo temperatūrą. Jei ant šonų ir dugno turi silikonines juosteles, nekaista rankose, negadina stalo paviršiaus. Todėl klasikos mėgėjams patarčiau puodelius iš keramikos ar porceliano. Su jais rankose jausitės drąsiau, galėsite neriboti savęs einant mieste, namuose ar darbe.

Na, o jei svarstote apie išties saugų variantą, tiksiantį kelionėje – vis dažniau pirmuoju pasirinkimu tampa puodeliai iš perdirbto plastiko. Jie ne tik tvirti, patogūs, bet ir itin draugiški aplinkai. Jų gamybai sunaudojama kur kas mažiau išteklių, išskleidžiama mažiau CO2, ir geriausia tai, kad jie po ilgo naudojimo gali tapti nauju puodeliu. Kitaip nei popieriniai puodeliai su daugybe neyrančių cheminių junginių, šie sklandžiai perdirbami vėl ir vėl“, – daugkartinių puodelių pasirinkimo galimybes apžvelgia G. Kidikienė.

Kategorijos: Gamta ir ekologija, Gamta ir žmogus, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Komentuoti: Aha Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: