Įpratinti vaiką maitintis sveikiau nesudėtinga – 5 patarimai (2)

pixabay.org nuotr.

pixabay.org nuotr.

Įpratinti vaikus valgyti sveikiau – nelengva užduotis ne vieniems tėvams. Dar sudėtingesnė ji tampa prasidėjus mokslo metams, kai didelę dalį laiko vaikai praleidžia mokykloje ir turi daugiau laisvės pasirinkti, ką ir kada valgyti. Vis dėlto, pasak specialistų, įpratinti vaikus rinktis sveikesnį maistą nėra sudėtinga, o norint tai pasiekti užteks kelių pagrindinių taisyklių.

Pagrindiniai sveikos mitybos principai yra pakankamai paprasti: valgyti reikia maždaug penkiskart per dieną, rinktis kuo grynesnius ir įvairesnius maisto produktus, gausiai skanauti daržovių,

vengti pusfabrikačių ir greito maisto, planuoti patiekalus iš anksto ir kt., teigia sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė.

Vis dėlto, nors suaugusiesiems tokios taisyklės gali pasirodyti nesudėtingos, vaikams dažnai atrodo kitaip. Kur kas patraukliau nei košės, daržovės, žuvis ar liesa mėsa jiems – greitai paruošiamas ar mažiau vertės turintis maistas. Tam, kad toks vaikų požiūris keistųsi, pasitarnaus keli naudingi patarimai.

Apsipirkite kartu

V. Kurpienė pataria laikas nuo laiko, apsiperkant, drauge su savimi pasiimti vaikus. Bendras planavimas, ką ir kada valgysite, galimybė kartu rinktis produktus, padės vaikams mokytis.

„Renkantis produktus parduotuvėje, į procesą įtraukite ir vaiką. Tačiau elgtis reikėtų apgalvotai, pavyzdžiui, klausimą „ką šįvakar norėtum valgyti“ reikėtų susiaurinti ir teirautis „norėtum tokios žuvies ar kitokios“. Taip pat vertėtų nuolatos kartu užsukti į tikrai vertingų maisto produktų skyrius – daržovių, kruopų. Taip vaikui formuosis tinkami apsipirkimo įpročiai“, – pasakoja V. Kurpienė.

Apsipirkti kartu su vaiku – paprasta. Tam prekybos tinklai turi ne vieną vežimėlį: su specialiomis, žaismingomis, automobilį primenančiomis vietomis vaikams atsisėsti, taip pat nedidelius, tačiau tikroviškus prekių vežimėlius į kuriuos vaikai gali patys įsidėti norimas prekes. Didesnėse prekybos centrų parduotuvėse veikia specialios kasos, kuriose tėvai su vaikais yra aptarnaujami be eilės.

Mokykite gaminti 

V. Kurpienė taip pat pataria leisti vaikams savarankiškai ruošti maistą ir mokyti juos tai daryti. Anot specialistės, kartais tėvai be reikalo abejoja vaikų sugebėjimais savarankiškai pasiruošti užkandį ar net sveikesnį patiekalą.

„Tam, kad vaikas išmoktų pagaminti konkretų patiekalą, labai svarbu bent keletą kartų jį paruošti kartu su vaiku. O norint, kad kitą dieną vaikas tą patiekalą pasigamintų savarankiškai, svarbu jį iš vakaro perspėti. Žinoma, nepamirškite paruošti reikiamus ingredientus patiekalo gamybai ar jau dalinai paruoštą patiekalą paskutiniam gamybos etapui“, – pasakoja V. Kurpienė.

V. Drulienė teigia, kad vaikus mokyti maisto ruošos galima ir žaidimo forma – tam pasitarnaus vaikiškos žaislinės virtuvėlės, žaisliniai puodai ir įrankiai, kiti reikmenys.

Patiekite patraukliai

Svarbu ne tik tai, kokius užkandžius vaikui paruošite valgyti mokykloje, tačiau ir kaip juos patieksite: formos, spalvos, pateikimo būdai – viskas svarbu.

„Nors vaisių pjaustyti nerekomenduočiau, kalbant apie daržoves tai – puiki išeitis. Pavyzdžiui, mažesniems vaikams patrauklesnės atrodo riekelėmis supjaustytos morkos, kurias pati žaismingai vadinu „pinigėliais“. Taip pat ir pjaustytos juostelėmis – „piršteliai“. Be to, dažnai vaikai mėgsta valgyti viską, kas yra maža: uogas, riešutus, nedideles, spalvingas daržoves,“ – teigia V. Kurpienė.

Prekybos centrų lentynose gausu nedidelių vaisių bei daržovių, tinkamų užkandžiams. „Vaisių ir daržovių skyriuose pirkėjai suras nedidelių morkų, pomidorų, mažųjų bananų, o taip pat ir jau supjaustytų vaisių rinkinių, kuriuose – arbūzų, melionų, kivių, šilauogių, ananasų gabaliukai. „Į pagalbą“ ateis ir džiovintų daržovių traškučiai“ – dalinasi V. Drulienė.

Valgykite drauge

Suburdami visą šeima drauge prie bendro stalo, rodykite vaikams tinkamą pavyzdį. „Be abejo, įvertinus, kad dažnai vaikai ir tėvai į namus grįžta skirtingu metu, valgyti drauge gali tapti sudėtinga, tačiau reikėtų dėti visas pastangas, kad bent vakare prie bendro stalo susėstų visa šeima. Taip vaikai matys, kokius produktus ir patiekalus renkasi jų tėvai ir lengviau bei greičiau įpras juos valgyti“ – sako V. Kurpienė.

Kalbėkitės

Galiausiai, mitybos specialistės teigimu, svarbu bendrauti su vaiku ir šnekėtis apie maistą. Nereikėtų drausti, liepti, nurodinėti, tačiau praverstų mokyti ir patarti.

„Pavyzdžiui, jei vaikas nori nesveiko užkandžio ar patiekalo, reikėtų jam paaiškinti, kodėl šis pasirinkimas – ne pats geriausias, tačiau vietoje draudimo pabandyti pasiūlyti rinktis mažesnę porciją, su mažiau padažo, galbūt su sveikesniais ingredientais, paraginti taip maitintis rečiau. Ar rezultatas bus tobulas? Ne. Tačiau daug geresnis nei neįdėjus tokių pastangų“, – tikina specialistė.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Pilietinė visuomenė, Sveikata, Visi įrašai, Visuomenė | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , .

2 komentarai

  1. Skalvis:

    Ką valgyti, o ne, kas maistinga, o kas nuodinga : įgimta visiems gyviams, taip pat ir žmogui. Tačiau žmogus savo vaikus jau kūdikystėje sujaukia. Skonio jutikliai iškreipiami. Na, kai jau vaikas nebeturi nieko įgimta, galima pradėti pratinti prie GMO ir visaip kitaip užnuodyto maisto. Kaip tai daryti ? Skaitykit šį straipsnelį !

  2. Skalvis:

    Koks maistas labiausiai genetiškai modifikuotas, koks maistas labiausiai, koks mažiausiai turi herbicidų, nitratų, kitų kemikalų, koks maistas nevalgomas dėl esamo ten plastiko. Tai turi aiškinti tėvai, to turi mokinti mokykla. Mirtina tyla ! Kodėl ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *