Ko negalima gerti ir valgyti kartu su vaistais (0)

Stiklinė pieno, kavos ar greipfrutas: kartu su vaistais šie įprasti produktai gali tapti net ir pavojingais | Pixabay nuotr.

Pixabay nuotr.

Greipfrutai, pienas, kava ir arbata – įprasti maisto gaminiai, kuriuos galima rasti bene kiekvieno šaldytuve ar virtuvės spintelėje. Tačiau žmonėms, kurie vartoja vaistus, reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį į tai ką jie valgo.

Farmacininkas Dainius Viederis pažymi, kad minėti maisto gaminiai gali paveikti vaisto poveikio stiprumą, sulėtinti arba pagreitinti jo pasisavinimą ar padidinti nepageidaujamų reakcijų tikimybę. Ką reikėtų žinoti apie greipfrutų, pieno, kavos ir arbatos sąveiką su vaistais?

Venkite greipfrutų

Vos viena stiklinė greipfrutų sulčių per dieną gali turėti įtakos vaistų pasisavinimui žmogaus organizme. Greipfrutų sėklų ekstraktas, dėl didesnės vaisių koncentracijos, paveikti medikamentus gali dar stipriau. Pasak vaistininko, greipfrutai ir jų sultys slopina pagrindinius fermentus, kurie dalyvauja vaistų pasisavinimo procese, o tai ir iššaukia sąveiką ir ne visada laukiamą reakciją.

„Atsižvelgiant į tai, kas vyksta su vaistu kepenyse, rezultatai gali būti skirtingi. Galima gauti nepakankamą vaisto poveikį, taip pat padidėja tikimybė, jog pasireikš nepageidaujami šalutiniai poveikiai, o ypatingai sunkiais atvejais – net apsinuodijimas“, – sako D. Viederis.

Didžiausią dėmesį reikėtų atkreipti vartojantiems cholesterolį mažinančius ar širdies veiklą gerinančius vaistus. Geipfrutų ir dalies preparatų, kurie skirti minėtiems nusiskundimams gydyti, sąveika, gali sukelti stiprius raumenų skausmus ar net raumenų ir nervų sistemos ligas. Taip pat nepatariama greipfrutų sulčių gerti kartu su kontraceptinėmis tabletėmis – jos tiesiog gali nesuveikti.

Pienas – tik po valandos

Vis dažniau kyla diskusijų dėl pieno vartojimo – ar pieną ir jo gaminius vartoti išties yra sveika? Farmacininkas atkreipia dėmesį, jog, vartojant vaistus, šio baltymų šaltinio geriau vengti arba, išgėrus vaistų, padaryti bent valandos pertrauką.

„Pienas savo sudėtyje turi specifinių baltymų ir kalcio, dėl kurių galime negauti tokio vartojamų vaistų poveikio, tokio tikimės. Reikšminga yra ir tai, jog pienas gali sulėtinti ir pagreitinti vaisto pasisavinimo laiką“, – pažymi D. Viederis.

Geriau be kofeino

Su kava daugelis pradeda kiekvieną rytą, o kartais šio gėrimo pasimėgauja dar ir po pietų. Dauguma žmonių žino, kad kofeinas daro neigiamą poveikį miegui, gali padidinti kraujo spaudimą, todėl vengiama gerti kofeino turinčią kavą ar arbatą prieš miegą ar vartojant spaudimui mažinti skirtus vaistus. Farmacininko teigimu, tai ne vieninteliai pavojai – kofeino turintys maisto gaminiai gali paveikti ir maisto papildų ar medikamentų nuo galvos skausmo pasisavinimą.

„Vartojant kofeino turinčių gėrimų kartu su maisto papildais ar tam tikrais vaistais, pavyzdžiui, aspirinu, atsiranda didelė tikimybė, jog preparatuose esančias medžiagas pasisavinsite daug prasčiau arba visai jų neteksite“, – perspėja vaistininkas.

Šalutinių poveikių rizika ypač išauga tada, kai pati vartojamų vaistų struktūrą panaši į kofeino, pavyzdžiui, geriant bronchus plečiančius preparatus. Tokiu atveju gali padidėti nervingumas, prasidėti širdies permušimai, galvos sukimasis.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *