Bus apdovanotos 2017 metais Geriausiai tradicijas puoselėjusios seniūnijos

www.alkas.lt
2017-11-27 07:00:35
Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos nuotr.
Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos nuotr.

Lapkričio 29 d. 11 val. Trakų pilyje bus apdovanoti geriausiai tradicijas puoselėjusios etnografinio regiono seniūnijos konkurso nugalėtojai.

Konkursą Etninės kultūros globos taryba (EKGT) kartu su Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija skelbė jau antrą kartą. Šio konkurso tikslas – skatinti seniūnijas puoselėti etnografinių regionų tradicijas. Šiais metais konkursas  buvo skirtas Tautinių drabužių  ir Piliakalnių metams bei artėjančiam Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-mečiui.Trakų pilyje nugalėtojai bus pagerbti dovanomis ir garbės raštais. Pirmųjų vietų laimėtojams bus įteiktos „Geriausiai tradicijas puoselėjusios seniūnijos“ informacinės lentos bei rėmėjų dovanos.

Aukštaitijoje geriausiomis pripažintos Krakių (I vieta), Kruonio (II) ir Meškuičių seniūnijos. Dzūkijoje (Dainavoje) – Merkinės (I), Valkininkų (II) ir Lazdijų (III). Mažojoje Lietuvoje – Priekulės (I), Smalininkų (II), Natkiškių (III). Suvalkijoje (Sūduvoje) – Šunskų (I), Sasnavos (II) ir Liudvinavo (III). Žemaitijoje – Sedos (I), Papilės (II) ir Mosėdžio (III) seniūnijos.

Šiais metais konkursui paraiškas buvo pateikusios 28 seniūnijos. Paraiškas vertino regioninių etninės kultūros globos tarybų nariai. Geriausiai tradicijas puoselėjusios seniūnijos atrinktos, susumavus regioninių tarybų narių vertinimo rezultatus.

Seniūnijos vertintos atsižvelgiant į šiuo rodiklius:
– kiek ir kokių seniūnijoje buvo surengta etnokultūrinių renginių;
– ar buvo skirtas dėmesy  tautinių drabužių puoselėjimui;
– ar atkreiptas dėmesys į seniūnijos piliakalnius, ar švęstos prie jų kalendorinės ir valstybinės šventės, ar rūpintasi jų priežiūra, ar stengtasi skleisti apie juos žinias;
– kiek dėmesio skirta istorinių vietovardžių saugojimui ir įpaminklinimui;
– kokiais kitais būdais puoselėta etninė kultūra;
– ar papročiai puoselėti kūrybiškai;
– ar etnokultūriniame gyvenime dalyvavo didelė seniūnijoje gyvenančių žmonių dalis, ar šis gyvenimas buvo įdomus jaunimui;
– ar darni buvo seniūnijoje gyvenančių šeimų ir veikiančių bendruomenių, visuomeninių organizacijų, klubų, mokyklų, kultūros centrų, parapijų veikla;
– ar seniūnija bendradarbiavo su kitomis etnografinio regiono seniūnijomis.

Nuotraukoje – akimirka iš  2015 metais geriausiai tradicijas puoselėjusios seniūnijos konkurso nugalėtojų apdovanojimo šventės Rumšiškėse.

PROGRAMA:

11.00 – 11.15 val. Įžanginis žodis. LR Seimo atstovai, Virgilijus Poviliūnas (Trakų muziejaus direktorius), Virginijus Jocys (Etninės kultūros globos tarybos pirmininkas), Kęstutis Vilkauskas (Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas).

 11.15 – 13.00 val. Konkurso pirmų, antrų ir trečių vietų nugalėtojų apdovanojimas.

13.00-13.30 val.  Jaunųjų drabužių dizainerių kūrybos pristatymas:

Viktorijos Zajac kolekcija GYVA, improvizacija tautinio kostiumo tema; Jurgitos Kazokaitytės kolekcija VEJU ŽIEMĄ, įkvėpta Užgavėnių kaukių ir veikėjų.

13.30 – 14.15 val. Vaišės.

14.15 – 15.00 val. Ekskursija po pilį.

Renginio metu vyks Audėjos Zitos Paulikienės sukurtų tradicinių tautinių drabužių paroda.

Rengėjai: Etninės kultūros globos taryba, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija, Trakų istorijos muziejus.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Naujienos

Kiti Straipsniai

Kitas straipsnis