Ką turėtumėte žinoti apie šaldytą maistą: 5 svarbiausios žinios (1)

Šaldytas maistas | alkas.lt nuotr.

Šaldytas maistas | alkas.lt nuotr.

Ar pastebėjote, kad šaldyto maisto vitrinos parduotuvėse, kuriose lankotės, ilgėja? Tam yra svarbi priežastis. Anksčiau buvome pratę patys gaminti produktą nuo tešlos minkymo iki dekoravimo arba pirkti jau pagamintą. Šiandien norime ir lengvai galime čia ir dabar gauti lyg ką tik restorane paruoštą gaminį, nesugaišę daug laiko ir neišėję iš namų.

Šaldyti ruošiniai turi tikrai ne vieną privalumą.Tokius maisto produktus vis dar vertinantiems skeptiškai, „Mantinga“ šaldytų gaminių technologė Ramunė Puzinienė atskleidžia penkias įdomias žinias, kurios pakeis tokį požiūrį.

Žinia Nr.1 – šaldymas – ilgas tradicijas turinti technologija.

Maisto užšaldymas – tai vienas iš seniausių maisto produktų išlaikymo būdų, kuriam naudoti skirtingi metodai. Šiandien parduotuvėse matome produktus, kurie šaldomi pasitelkiant greitą šaldymą. Greito šaldymo technologija buvo sukurta 1929 m. amerikiečio išradėjo Klarenso Berdsėjaus. Šis metodas žinomiausias ir labiausiai paplitęs maisto šaldymo pramonėje, nes taip išlaikoma natūrali produktų tekstūra, spalva ir kokybė, neprarandamos vertingos natūralios savybės.

Žinia Nr.2 – šaldymas nesumažina maistingumo.

Greitas produktų užšaldymas leidžia išsaugoti visas maistines vertybes – vitaminus bei antioksidantus ir netgi valgyti šviežesnį nei ką tik iš parduotuvės parsineštą paruoštą gaminį. Šaldytų produktų pasiūla parduotuvėse vis didėja – įsigyti galima jau net ir šaldytos duonos. Pavyzdžiui, panorus šviežios itališkos duonos – čiabatos ar prancūziško batono, tokius gaminius užtenka atitirpinti kambario temperatūroje, pašauti į įkaitintą orkaitę ir po 10 minučių jau galima mėgautis traškiu, dar garuojančiu kepiniu.

Žinia Nr.3 – šaldytiems gaminiams nereikia konservantų.

Visiems gerai žinoma, kad gamintojai, siekdami išlaikyti kuo ilgesnį produkto galiojimo laiką, naudoja įvairius konservantus. Tinkamai užšaldžius gaminius, sustabdomas bakterijų dauginimasis, sulėtinami arba visiškai sustabdomi biocheminiai ir fermentiniai pakitimai, todėl skoninės savybės ir šviežumas išlieka be jokių papildomų priedų.

Žinia Nr.4 – šaldyti galite net tai, ko nesitikėjote.

Šaldyti galima ne tik mums jau įprastus maisto produktus – daržoves, uogas, grybus, mėsą ar žuvį. Pavyzdžiui, užšaldžius rudąjį cukrų, jis nesulimpa, medų galima šaldyti ledukų formelėse. Jei mėgstate pasmaguriauti, tačiau nebegalite suvalgyti visos porcijos plaktos grietinėlės – drąsiai ją dėkite į šaldymo kamerą ir skanaukite, kai vėl užsinorėsite. Tai padeda išvengti maisto švaistymo.

Žinia Nr.5 – maistą galite užšaldyti pakartotinai.

Atšildyti ir vėl užšaldyti maistą – galite, tik svarbu, kad iš šaldiklio ištrauktas produktas kambario temperatūroje nebūtų laikomas ilgiau nei dvi valandas, o jei labai šilta, tuomet ne ilgiau nei valandą. Vis tik pakartotinai šaldant neapdorotą maistą, gali nukentėti jo kokybė.

Jei jūsų šaldiklis pilnas – matyt, gudriai valdote savo virtuvę, nes šaldyti gaminiai padeda gyventi skaniau, patogiau ir sutaupyti laiko.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *