Pirmadienis, 18 sausio, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
    • Paskaitos
    • Seminarai
    • Konferencijos
    • Šventės
    • Koncertai, vakaronės, pasilinksminimai
    • Parodos
    • Kiti renginiai
  • Skelbimai
    • Ieško
    • Siūlo
    • Konkursai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
    • Pradžia
  • Reklama
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Sveikata

Kodėl verta maistą kepti garuose?

www.alkas.lt
2016 11 13 14:18
0
0
SHARES
Kodėl verta maistą kepti garuose?

pinterest.com nuotr.

pinterest.com nuotr.
pinterest.com nuotr.

Kepimas garuose kaip maisto gaminimo technologija vis populiarėja. Vis dėlto daugelis ją maišo su virimu garuose, todėl nežino vieno svarbiausių dalykų – kepdami garuose galime paruošti išskirtinio skonio patiekalus: pradedant garuose troškinta žuvimi ar daržovėmis, naminėmis bandelėmis bei pyragais ir baigiant sultingais ir minkštais mėsos patiekalais. Tad kas yra ir kaip veikia kepimas garuose?

Kas yra kepimas garuose?

Kepimas garuose – tai technologija, leidžianti gaminti garuose, derinanti garus ir karštį,

ir taip sukurianti sąlygas iškepti patiekalą neprarandant jo sultingumo, drėgmės. Pavyzdžiui, garuose kepta žuvis ar daržovės išsaugo daugiau vitaminų ir nepraranda skonio, bandelės ar pyragai geriau iškyla, suformuoja traškią plutelę, o mėsos patiekalai išsaugo sultingumą.

„Taip atsitinka dėl to, kad kepant garuose išlaikoma puiki drėgmės ir temperatūros pusiausvyra. Kepant įprastiniu būdu maistas yra tik stipriai kaitinamas, tuomet kyla grėsmė jį išsausinti. Kepti garuose patogiausia šią funkciją turinčiose orkaitėse – jose paprastai reikia įpilti vandens per išorėje esantį stalčiuką, o toliau garas paskirstomas pagal pasirinktą programą ar patiekalų rūšį“, – pasakoja buitinės technikos žinovas Petras Gendvilis.

Garai padeda išvengti virtuvės katastrofų

Daugelis klaidingai mano, kad garuose keptas maistas yra beskonis. Virtuvės šefas iš Italijos Džian Luka Demarko (Gian Luca Demarco) paneigia šį mitą ir sako, kad būtent garuose ruoštas maistas pasižymi ne tik subtilesniu skoniu, bet ir intensyvesniu kvapu, ryškesne spalva.

„Didžiausia bėda virtuvėje – kai ruošiamas maistas praranda savo pirminę formą: ištyžta, suyra, pakeičia spalvą. Kepant garuose šių problemų galima išvengti, nes taip paruošti patiekalai išlaiko savo konsistenciją; nereikia baimintis, kad patiekalas atrodys neestetiškai. O juk geram virtuvės šefui svarbu ne tik skonis, bet ir išvaizda!“, – sako Dž. L. Demarko.

Vorėjas priduria, kad dar vienas kepimą garuose supantis mitas – kad taip ruošti galima tik mėsą ar jūros gėrybes. Tai yra visiška netiesa, garuose puikiai iškepa viskas: ir miltiniai patiekalai, ir daržovės, ir, jei norisi, kiaušiniai – svarbu nebijoti eksperimentuoti.

Garuose keptas maistas – sveikesnis

Dar vienas svarbus kepimo garuose aspektas – sveikatingumas. Garuose maistas kepamas be riebalų, savo sultyse, o tai leidžia išsaugoti geriausias jo savybes. Toks maistas lengviau virškinamas, mažiau kaloringas, ypatingai tinka sergantiems virškinamojo trakto ligomis ar vaikams.

„Be to, gaminant garuose maistas neturi tiesioginio kontakto su vandeniu, lyginant su įprastu virimu puode, todėl mažiau pakinta mikro bei makroelementai, mineralai, maisto produktuose išsilaiko visi geriausi vitaminai bei kitos mūsų sveikatai svarbios medžiagos“, – sako P. Gendvilis.

Pasak P. Gendvilio, kepimą garuose turėtų mėgti ir tie, kurie nenori gaminimui skirti daug laiko: garuose galima lengvai ir sveikai pašildyti seniau paruoštą maistą. Gaminant orkaitėje su garų programa drėgnas karštas oras daug greičiau perduoda šilumą patiekalui ir neleidžia jam išdžiūti.

Susiję straipsniai:

  1. Ant proveržio slenksčio: maistą auginsime miestuose
  2. Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui
  3. Kovo pradžia – geriausias laikas pradėti mesti svorį
  4. Pasaulyje net 53 riešutų rūšys – kokia pati mėgstamiausia?
  5. Ar tikrai „kaimiška“ višta yra sveikesnė?
  6. Mėgstamiausi lietuvių maisto gaminiai – duona, sviestas ir prieskoniai
  7. Kur valgo lietuviai?
  8. Kaip ir ką valgyti norint įveikti stresą, pagerinti sveikatą
  9. Priklausomybė nuo maisto panaši į priklausomybę nuo narkotikų?
  10. Sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto gaminių
  11. Bananai – lietuvių mėgstamiausi vaisiai visais metų laikais
  12. Tyrimas: 6 iš 10 gyventojų maitinasi nesveikai
  13. Tyrimas: pirkėjai kokybę dažniausiai vertina kliaudamiesi išankstinėmis nuostatomis ir emocijomis

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“?

2021 01 17
Šuo, žiema | vmvt.lt nuotr.

Įsibėgėjant žiemai, svarbu tinkamai pasirūpinti gyvūnais

2021 01 08
Šventės, šuo | vmvt.nuotr.

Ruošiantis Naujųjų metų sutikimui būtina pasirūpinti ir augintiniais

2020 12 31
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

Kaip išvengti sunkumo skrandyje po švenčių?

2020 12 25
Kodėl dantų tvarkymas tampa tokiu sudėtingu reikalu?

Šventiniu laikotarpiu reikia atidžiau pasirūpinti ir dantimis

2020 12 24
Lietuvoje žuvys bus sekamos akustine įranga

Lietuviai žuvį valgo retai, nesiryžta ir naujiems išbandymams

2020 12 20
pixabay.com nuotr.

Patarimai, moterims padėsiantys labiau pamilti save

2020 12 16
Netiko internetu užsakyta dovana? Žinokite kaip elgtis

„Gamtos ateitis“ kviečia susimąstyti: kiek, kam ir kokias dovanas perkame

2020 12 11
„Maisto banko“ akcija | maistobankas.lt nuotr.

Vilniaus senoliams „Maisto banko“ savanoriai iki Kalėdų paramą pristatys į namus

2020 11 23
Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Tyrimas: pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas

2020 11 22
Rodyti daugiau

Kiti Straipsniai

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“?

by Ditė Česėkaitė
2021 01 17
1
Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui

VMVT specialistai primena ženlinimo nuorodų „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“skirtumus. Nuoroda „Geriausias iki ...“, t. y. minimalus tinkamumo vartoti...

Skaityti toliau

Įsibėgėjant žiemai, svarbu tinkamai pasirūpinti gyvūnais

by Ditė Česėkaitė
2021 01 08
1
Šuo, žiema | vmvt.lt nuotr.

Artėjanti antroji žiemos pusė gali būti šaltesnė, todėl svarbu nepamiršti pasirūpinti tinkamomis gyvūnų laikymo sąlygomis ir apsaugoti juos šąlant orams,...

Skaityti toliau

Ruošiantis Naujųjų metų sutikimui būtina pasirūpinti ir augintiniais

by Ditė Česėkaitė
2020 12 31
8
Šventės, šuo | vmvt.nuotr.

Šventės, šuo | vmvt.nuotr. Paskutinių metų dienų atributas – fejerverkai garsai augintiniams sukelia nemažą stresą, –...

Skaityti toliau

Kaip išvengti sunkumo skrandyje po švenčių?

by Ditė Česėkaitė
2020 12 25
0
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

chug.com.au nuotr. Kaip aktyviai gyventojai ruošiasi žiemos šventėms rodo ne tik užgultos elektroninės parduotuvės ar dovanų...

Skaityti toliau

Šventiniu laikotarpiu reikia atidžiau pasirūpinti ir dantimis

by Ditė Česėkaitė
2020 12 24
0
Kodėl dantų tvarkymas tampa tokiu sudėtingu reikalu?

medicavallarta.com nuotr. Per svarbiausias metų šventes ypatingai daug dėmesio skiriame gardiems patiekalams ir gėrimams. Leidžiame sau...

Skaityti toliau

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Gediminas Martišius apie A. Butleris. Kur pasibaigia šviesa
  • Na, ir kas tai? apie Kodėl žmonės tiki ateiviais?
  • 800 mln. eurų nulėmė? apie Pritarta naujos magistralinės gatvės statybai Vilniuje
  • Luknius apie M. Puidokas. Kas žlugdo Vakarų civilizaciją ir iškelia komunistinę Kiniją?
  • Luknius apie Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video)
  • Pajūrietis apie A. Miceikienė. Skaitmeninės technologijos drebina tradicinio žemės ūkio pamatus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Iš Vokietijos į Rusiją sugrįžęs A. Navalnas sulaikytas oro uoste (video)
  • Krašto apsaugos ministras pradėjo pažintį su krašto apsaugos sistemos padaliniais
  • Šiauliečiams – raginimas šalinti varveklius ir sniego sankaupas
  • Vairuotojus žiema dažnai užklumpa nepasiruošusius
  • Kaune paminėtos 98-osios Klaipėdos sukilimo bei J. Zauerveino 190-osios gimimo metinės (nuotraukos)
  • Parkų takai barstomi kitaip nei šaligatvių

Skaitomiausi straipsniai

  • O. Strikulienė. Kapitolijaus šturmą inicijavo ne Trampas (video) peržiūrėta: 1655; komentarų: 37
  • Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video) peržiūrėta: 1653; komentarų: 10
  • D. Razauskas. Arba Lietuva, arba „lotyniško pagrindo“ asmenvardžiai peržiūrėta: 1596; komentarų: 13
  • Lietuvos Prezidento prašoma užtikrinti deramą pagarbą Nacionalinei J.Basanavičiaus premijai peržiūrėta: 1424; komentarų: 11
  • S. Vaikutis. Kaip aš likau nenušautas 1991 m. sausio 11 dieną prie Spaudos rūmų… peržiūrėta: 1356; komentarų: 4
  • V. Sinica. Interneto cenzūros režimas (video) peržiūrėta: 1341; komentarų: 11

Artimiausi renginiai

  1. Lenkijos lietuviai TELEVIZIJOJE ir RADIJUJE

    2021-01-19 19:30 - 19:45

Žiūrėti visus Renginiai

Naujausi komentarai

  • Gediminas Martišius apie A. Butleris. Kur pasibaigia šviesa
  • Na, ir kas tai? apie Kodėl žmonės tiki ateiviais?
  • 800 mln. eurų nulėmė? apie Pritarta naujos magistralinės gatvės statybai Vilniuje
  • Luknius apie M. Puidokas. Kas žlugdo Vakarų civilizaciją ir iškelia komunistinę Kiniją?
  • Luknius apie Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video)
  • Pajūrietis apie A. Miceikienė. Skaitmeninės technologijos drebina tradicinio žemės ūkio pamatus
  • Komunistas apie M. Puidokas. Kas žlugdo Vakarų civilizaciją ir iškelia komunistinę Kiniją?
  • Žemyna apie A. Miceikienė. Skaitmeninės technologijos drebina tradicinio žemės ūkio pamatus
  • Liydvika apie Sunaikinus savo taršų automobilį numatyta išmoka už naują dviratį
  • Žemyna apie M. Puidokas. Kas žlugdo Vakarų civilizaciją ir iškelia komunistinę Kiniją?

Tags

Aplinkos ministerija Dalia Grybauskaitė ES Europos sąjunga gamta Gamta ir ekologija istorija JAV Kaunas kelionės kinas Knyga konkursas koronavirusas kultūra Kultūros ministerija kultūros paveldas Latvija lenkai Lenkija Lietuva lietuviai lietuvių kalba menas mokiniai mokslas muzika NATO paroda politika renginiai rinkimai Rusija Seimas sportas studentai sveikata tauta Ukraina vaikai Vilnius Vyriausybė Šventės šventė švietimas
aaa
Kitas straipsnis
Žigimantas Pavilionis | penki.lt nuotr.

„Savaitės pjūvis“ apie tai ar JAV gins Lietuvą ir kaip numatoma suvaldyti emigraciją (video)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi įrašai

Paskolos internetu | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
  • Reklama
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai