Sekmadienis, 24 sausio, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
    • Paskaitos
    • Seminarai
    • Konferencijos
    • Šventės
    • Koncertai, vakaronės, pasilinksminimai
    • Parodos
    • Kiti renginiai
  • Skelbimai
    • Ieško
    • Siūlo
    • Konkursai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
    • Pradžia
  • Reklama
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokia maisto gaminių higiena turėtų būti vasaros metu?

www.alkas.lt
2016 07 10 10:10
0
0
SHARES
Kokia maisto gaminių higiena turėtų būti vasaros metu?

freestockphotos.biz nuotr.

freestockphotos.biz nuotr.

Maisto gaminių vartojimas gali sukelti negalavimų, jei į juos  pateks salmoneliozės, listeriozės ar kitų per maistą plintančių infekcijų sukėlėjų. Šių ligų simptomai dažniausiai būna panašūs – viduriavimas, karščiavimas, pilvo, galvos, raumenų skausmai, pykinimas ir vėmimas. Mikroorganizmai plačiai randami dirvožemyje, vandenyje, ant gyvūnų bei žmonių, todėl mikroorganizmai gali patekti ant rankų, o nuo jų – ant maisto. Mikroorganizmų pasaulinė masė viršija 25 kartus gyvūnijos pasaulį. Bakterijoms daugintis palankiausia +37 °C temperatūra, tačiau jos gali daugintis ir 5–60 °C temperatūroje, todėl tam pakanka ir kambario temperatūros ar šiltos vasaros dienos.

Kaip sutrumpėja greitai gendančio maisto galiojimo laikas karštomis dienomis?

Laikant maisto gaminius šaldytuve ar ant ledo gabaliukų, ar labai karštoje temperatūroje (virš 60 °C), mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja arba sustoja. Ypač greitai genda visi pieno, mėsos ir žuvų, kulinarijos gaminiai, daržovių mišrainės, tortai ir pyragaičiai su kremu. Šiuos gaminius reikėtų laikyti šaltai nuo pagaminimo iki valgymo.
Karštomis dienomis maisto vartojimo laikas ribotas – paprastai 2–3 paros, todėl būtina atkreipti dėmesį į gaminio tinkamumo vartoti terminą, pažymėtą ant pakuotės. Nereikėtų pagaminto maisto šilumoje laikyti ilgiau nei 2 valandas.

Ar užtenka įsigytus gaminius nuplauti, prieš vartojant, ar reikia naudoti kokias specialias dezinfekuojančias priemones?

Vaisius ir daržoves prieš vartojimą reikia gerai nuplauti tekančiu vandeniu, siekiant išvengti žarnyno infekcinių ligų. Prieš valgant, jei įmanoma, rekomenduojama nulupti ir žievelę.  Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus taip pat būtina gerai nuplauti. Kol šie maisto gaminiai patenka ant mūsų stalo, jie „nukeliauja“ ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.

Kaip ant grotelių saugiai iškepti kepsnius?

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai atkreipia dėmesį, kad kepant mėsos gaminius, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Vienas iš svarbiausių nitrozaminų susidarymo faktorių – aukšta (aukštesnė nei 110 °C) temperatūra. Nitritai mėsoje ir mėsos gaminiuose jau daug dešimtmečių naudojami tam, kad būtų užtikrintas mėsos gaminių, visų pirma sterilizuotų, konservavimas bei mikrobiologinė sauga, taip pat slopinamas ir botulizmą sukeliančių Clostridium botulinum bakterijų dauginimasis. Nitritai ir nitratai naudojami apsaugoti maisto gaminius nuo gedimo. Daugumoje šalių, tame tarpe ir Lietuvoje, šių medžiagų, įprastai dedamų kaip kalio ir natrio druskos, vartojimas yra ribojamas ir reglamentuojamas įstatymais. Prekyboje galima rasti mėsos gaminių, kurių gamyboje nenaudoti nitritai. Šie gaminiai neturi įprastos rausvos spalvos, tačiau yra tinkami kepti aukštoje temperatūroje.

Kad išvengti pavojingų junginių susidarymo kepant mėsos gaminius ant grotelių, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria:

• Kepimui naudoti tik gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų.
• Prieš kepant mėsą ar jos gaminius reikėtų suvynioti į foliją, taip ji bus apsaugota nuo galimos tiesioginės liepsnos.
• Kepimui rekomenduojama naudoti specialias pakuotes, groteles.
• Mėsą ir jos gaminius patariama kepti žemesnėje temperatūroje, kad kiek įmanoma sumažėtų jų apdegimo ir apanglėjimo galimybės.
• Jeigu vis dėlto gaminiai apdegė, nuo jų būtina nupjaustyti apdegusias ar suanglėjusias vietas.

Taip pat, kad neužsikrėstumėme per maistą plintančiomis infekcijomis, reikėtų įsidėmėti penkias pagrindines taisykles:

1.  Laikykitės higienos reikalavimų. Visada ir dažnai plaukite rankas prieš ruošiant valgį, pasinaudoję tualetu, visada nuvalykite maisto paruošimui reikalingą įrangą ir paviršius.
2. Termiškai apdorotus ir neapruoštus maisto gaminius laikykite atskirai. Užkirskite kelią bakterijų patekimui nuo termiškai neapruošto maisto ant termiškai apdoroto. Neapruoštiems ir termiškai apdorotiems maisto gaminiams naudokite skirtingus indus bei įrankius. Šaldytuve maistą laikykite taip, kad jis nesiliestų su termiškai neapdorotais gaminiais.
3. Gerai termiškai apdorokite. Tinkamas virimas / kepimas gali sunaikinti daugumą pavojingų  mikroorganizmų. Verdant, gyvūninės kilmės maistas turi pasiekti 70° C  temperatūrą, kadangi tai sunaikina netgi didelę koncentraciją mikroorganizmų. Įsitikinkite, kad mėsos ar paukštienos išskirtos sultys yra šviesios, ne rožinės spalvos. Iš anksto paruoštą ar ilgiau šaldytuve laikytą maistą prieš vartojimą būtina gerai pakaitinti.
4. Užtikrinkite maisto gaminių laikymo temperatūrą. Nepalikite išvirto maisto šilumoje ilgiau nei 2 valandas. Nesuvartotą ar greitai gendantį maistą nedelsdami atvėsinkite. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnėje kaip 60° C temperatūroje. Nelaikykite maisto ilgai, net šaldytuve. Šaldytą maistą atitirpinkite šaldytuve, bet ne kambario temperatūroje.
5. Naudokite saugų vandenį bei maistą. Vartokite saugų vandenį. Siekiant inaktyvuoti mikrobiologinius patogenus, virimas, chloravimas ir filtracija yra svarbios priemonės. Rinkitės tik šviežius ir sveikus vaisius bei daržoves, jei vartosite juos žalius – patariama nulupti odelę ir nuplauti. Rinkitės perdirbtus maisto gaminius, pvz., pasterizuotą pieną. Nevartokite maisto gaminių pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui.

Susiję straipsniai:

  1. Salmoneliozės išvengti padeda tinkamas maisto ruošimas
  2. Gegužės 5-oji – Pasaulinė rankų higienos diena
  3. Leptospirozė – reta, bet pavojinga liga
  4. Infekcinių ligų sukėlėjus vasarą dažnai platina ir musės
  5. Patarimai ruošiantis iškylai gamtoje
  6. Daugiausia ūmių žarnyno infekcijų kyla dėl higienos reikalavimų nesilaikymo
  7. Vaikų higienos įpročiai ir nešvarių rankų ligos
  8. Antibiotikai: ir gydo, ir žaloja
  9. Rupūs miltai – keiksmažodis ar naudingas gaminys?
  10. Probiotikai – kas tai?
  11. Išvenkite ūmių užkrečiamųjų žarnyno ligų iškylaujant
  12. Vasarą pasitikime be žarnyno ligų
  13. Plaudami rankas stabdykime vaistams atsparių bakterijų plitimą
  14. Žuvis ir jos maistinės savybės

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip prižiūrėti dažnai dezinfekuojamas rankas?

Pandemija teigiamai paveikė gyventojų įpročius – dažniau rankas plauna beveik pusė žmonių

2020 11 14
Stop ženklas | sam.lt nuotr.

SAM primena penkis pagrindinius karantino ribojimus

2020 11 07
Vilniaus Lukiškių aikštės fontanas | nvsc.lt nuotr.

Siūloma nutraukti Lukiškių aikštės fontano veikimą – nustatyta tarša išmatomis

2020 07 31
Skundžiatės miego sutrikimais? Padėti gali šis maistas

Skundžiatės miego sutrikimais? Padėti gali šis maistas

2020 07 28
Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

2020 07 12
lrv.lt nuotr.

Panaikinus karantiną kai kurie ribojimai išliks

2020 06 16
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

Per karantiną lietuviai nevengė pavalgyti sočiau ir dažniau

2020 06 07
Maisto ženklinimas | Įvaizdinė adverum.lt nuotr.

Europos Sąjungoje siūloma maisto gaminius privalomai ženklinti pagal Nutri-Score sistemą

2020 05 24
Vitalijus Balkus | Alkas.lt ekrano nuotr.

„Iš savo varpinės“: Maistininkai grasina supūdyti maisto gaminius (video)

2020 05 21
„E.paveldas“: ką šiandien valgysime?

„E.paveldas“: ką šiandien valgysime?

2020 04 14
Rodyti daugiau

Naujienos

Pradėti bėgioti žiemą galite net jei to nedarėte niekada anksčiau
Gamta ir žmogus

Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus

2021 01 24
Netekome Lietuvos laisvės gynėjo, Romuvos vaidilos Eugenijaus Martinkaus
Lietuvoje

Netekome Lietuvos laisvės gynėjo, Romuvos vaidilos Eugenijaus Martinkaus

2021 01 24
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Gamta ir žmogus

Įsigaliojo naujos bepiločių orlaivių naudojimo taisyklės. Ką būtina žinoti?

2021 01 24
Skiepai nuo gripo | sam.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Nuo kovo pasiskiepyti bus galima ir vaistinėse

2021 01 24
Rusijoje žmonės išėjo į gatves – reikalauja Aleksejaus Navalno paleidimo (video)
Naujienos

Rusijoje žmonės išėjo į gatves – reikalauja Aleksejaus Navalno paleidimo (video)

2021 01 24
G. Paluckas | I. Gelūno nuotr.
Lietuvoje

Pirmadienį paaiškės, kas laikinai vadovaus Socialdemokratų partijai

2021 01 24
Smitsono-Nacionalinis-Istorijos ir Gamtos Muziejus. Dinozaurai | rengėjų nuotr.
Gamta ir žmogus

Išsiilgusiems kelionių ir parodų – virtualios kelionės po žymiausias pasaulio vietas

2021 01 24
Vilniuje netrukus prasidės japoniško sodo kūrimo darbai
Gamta ir žmogus

Vilniuje netrukus prasidės japoniško sodo kūrimo darbai

2021 01 24


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie Vilniuje netrukus prasidės japoniško sodo kūrimo darbai
  • Žemyna apie Lesinti paukščius žiemą ar nelesinti?
  • Tobulas atsikalbinėjimas - apie Nacionalinis susivienijimas reikalauja teisingumo reformos
  • Tai tiesiog pretekstas medžiams iškirsti apie Vilniuje netrukus prasidės japoniško sodo kūrimo darbai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • M. Kundrotas. Kas mums primeta kaukes?
  • Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus
  • Technologijos keičia ir kavos gėrimo įpročius: kokį kavos aparatą pasirinkti
  • Netekome Lietuvos laisvės gynėjo, Romuvos vaidilos Eugenijaus Martinkaus

Skaitomiausi straipsniai

  • Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video) peržiūrėta: 2415; komentarų: 18
  • D. Razauskas. Arba Lietuva, arba „lotyniško pagrindo“ asmenvardžiai peržiūrėta: 2027; komentarų: 21
  • M. Puidokas. Kas žlugdo Vakarų civilizaciją ir iškelia komunistinę Kiniją? peržiūrėta: 1741; komentarų: 32
  • I. Meškauskas. Užmirštieji šaukiasi teisingumo ir atminimo peržiūrėta: 1425; komentarų: 4
  • A. Sabūnas. Lietuvos piliečio kreipimasis į naująją Vyriausybę peržiūrėta: 1309; komentarų: 14
  • Pirmą kartą paviešinta Sausio 13-iosios vaizdo medžaga su siaubingais vaizdais iš Vilniaus ligoninių (video) peržiūrėta: 1190; komentarų: 1

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Pandemija teigiamai paveikė gyventojų įpročius – dažniau rankas plauna beveik pusė žmonių

by Ditė Česėkaitė
2020 11 14
0
Kaip prižiūrėti dažnai dezinfekuojamas rankas?

thejakartapost.com nuotr. Pasaulinė koronaviruso pandemija ne tik įvarė gyventojams baimės dėl sveikatos, bet ir į gerąją...

Skaityti toliau

SAM primena penkis pagrindinius karantino ribojimus

by Ditė Česėkaitė
2020 11 07
0
Stop ženklas | sam.lt nuotr.

Stop ženklas | sam.lt nuotr. Sveikatos apsaugos ministerija ragina gyventojus riboti judėjimą šalyje, atidėti šeimos šventes,...

Skaityti toliau

Siūloma nutraukti Lukiškių aikštės fontano veikimą – nustatyta tarša išmatomis

by Ditė Česėkaitė
2020 07 31
4
Vilniaus Lukiškių aikštės fontanas | nvsc.lt nuotr.

Vilniaus Lukiškių aikštės fontanas | nvsc.lt nuotr. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamentas nustatė, kad...

Skaityti toliau

Naujausi komentarai

  • Žemyna apie Vilniuje netrukus prasidės japoniško sodo kūrimo darbai
  • Žemyna apie Lesinti paukščius žiemą ar nelesinti?
  • Tobulas atsikalbinėjimas - apie Nacionalinis susivienijimas reikalauja teisingumo reformos
  • Tai tiesiog pretekstas medžiams iškirsti apie Vilniuje netrukus prasidės japoniško sodo kūrimo darbai
  • Žemyna apie J. Trinkūnas. Marija Gimbutienė ir Romuva (video)

Tags

Aplinkos ministerija Dalia Grybauskaitė ES Europos sąjunga gamta Gamta ir ekologija istorija JAV Kaunas kelionės kinas Knyga konkursas koronavirusas kultūra Kultūros ministerija kultūros paveldas Latvija lenkai Lenkija Lietuva lietuviai lietuvių kalba menas mokiniai mokslas muzika NATO paroda politika renginiai rinkimai Rusija Seimas sportas studentai sveikata tauta Ukraina vaikai Vilnius Vyriausybė Šventės šventė švietimas
Kitas straipsnis
Oro balionas | birstonas.lt nuotr.

Birštone paaiškėjo pasaulio moterų karšto oro balionų čempionė (nuotraukos)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi įrašai

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
  • Reklama
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai