Užrašas „natūralus“ žymi kokybiškesnį gaminį (0)

dairyfoods.com nuotr.

dairyfoods.com nuotr.

Vis daugiau lietuvių, rinkdamiesi maisto gaminiai, ieško aukščiausios kokybės gaminių, tačiau ne visuomet turi laiko atidžiai perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gauna nemažai vartotojų skundų, kad nusipirkę pieno gaminių, pavyzdžiui, grietinės ar jogurto, pamato, kad jų sudėtyje yra krakmolo, stabilizatorių ir kitų maisto priedų.

„Teisės aktai leidžia gaminių gamyboje naudoti maisto priedus, tačiau skatiname vartotojus rinktis kuo natūralesnius pieno gaminius, kurių gamyboje nebuvo naudojama jokių kitų ingredientų tik pienas, raugo mikroorganizmų kultūros ar fermentai“, – sako VMVT direktorius Jonas Milius.

Padėti pasirinkti kokybišką gaminį gali etiketėje vartojamas užrašas „natūralus“. Naudoti terminą „natūralus“ galima ženklinant ar reklamuojant pasterizuotą pieną, grietinę ir jogurtą. Tačiau tik tuomet, jei gaminys pagamintas iš pieno ir gaminiui būtinų fermentų, raugo mikroorganizmų kultūrų.

„Apibrėžėme, koks pieno gaminys gali būti vadinamas natūraliu, griežtai tikriname, ar gamintojai nepiktnaudžiauja šiuo terminu, kad vartotojai greitai ir paprastai išsirinktų aukštesnės kokybės, mažiau perdirbtą, be cheminių priedų gaminį“, – pabrėžia J. Milius.

Natūraliu gali būti vadinamas toks pasterizuotas pienas, kurio riebumas nuo melžimo nepakeistas nei pridedant pieno riebalų ar juos pašalinant, nei maišant su pienu, kurio natūralus riebumas buvo pakeistas. Be to, pasterizuoto pieno riebumas negali būti mažesnis kaip 3,5 proc.

Grietinės ir jogurto etiketėje žymima „natūralus“, jeigu šių gaminių gamybai, be būtinųjų ingredientų, nebuvo naudota jokių kitų priedų.

Neretai gamintojai gaminius vadina natūralaus skonio. Tokiuose gaminiuose taip pat negali būti jokių maisto priedų, cheminių medžiagų ar papildomų ingredientų.

„Skatiname gamintojus vartotojams pasiūlyti kuo daugiau iš natūralių ingredientų pagamintų gaminių. Ypač svarbu, kad tokie gaminiai pasiektų darželius ir mokyklas. Jeigu norime būti sveikesni, privalome sumažinti cukraus ir saldiklių, druskos, dirbtinių priedų ir cheminių medžiagų kiekius“, – pabrėžia J. Milius.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: