Maisto saugos atmintinė dalyvaujantiems Kaziuko mugėje (0)

Alkas.lt, A.Sartanavičiaus nuotr.

Alkas.lt, A.Sartanavičiaus nuotr.

Švento Kazimiero diena Lietuvoje tradiciškai minima mugėmis, kur žmonės pardavinėja savo pagamintus liaudiškus dirbinius, iškeptus skanėstus ar kitus tradicinius ir netradicinius maisto gaminius. Ruošiantis didžiausiai ir giliausias tradicijas turinčiai Kaziuko mugei Vilniuje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena pagrindinius reikalavimus, padedančius užtikrinti, kad mugės dalyviai galėtų įsigyti kokybiškų ir teisingai paženklintų maisto gaminių ar  paragauti saugių tradicinių patiekalų.

Prekiautojams

Žmonės, norintys mugėse prekiauti maistu, privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus (Pažymėjimus), kuriuos išduoda teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Nemažai norinčių prekiauti maisto gaminiais tik šios mugės metu, kreipiasi dėl vienkartinių pažymėjimų, tačiau tokie leidimai neišduodami. Norint užsiimti maisto tvarkymo veikla, privalu užtikrinti pagrindinius maisto tvarkymo patalpų, personalo higienos reikalavimus, pasirūpinti tinkamomis maisto gaminių pakavimo medžiagomis ir pan.. Prekybos, maisto gaminimo vietose turi būti švaru ir tvarkinga, darbuotojai, liečiantys maisto gaminius, turi turėti kur nusiplauti rankas arba pakankamai kitų priemonių asmens higienai palaikyti (drėgnų vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kt.). Prekiautojai privalo dėvėti švarius darbo drabužius, būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą.

Maisto tvarkymo įmonės, turinčios leidimus mažmeninei, didmeninei prekybai ar gamybai, gali prekiauti mugių ir švenčių metu be papildomų leidimų. Tuo tarpu viešojo maitinimo įmonės, norinčios prekiauti renginių metu, privalo pasirūpinti, kad jiems išduotuose Pažymėjimuose būtų numatyta papildoma veikla – maisto tiekimas renginių metu.

Gaminių laikymas ir apdorojimas

Pagrindinis reikalavimas, kad pirkėjams parduodami maisto gaminai būtų saugūs ir kokybiški –greitai gendantys gaminiai (žuvies, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais) turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip + 60 C temperatūroje. Negreitai gendantiems maisto gaminiams ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia. Svarbu, kad fasuotų gaminių pakuotės būtų nepažeistos. Maisto gaminiai turi būti paženklinti: nurodytas pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, gamintojo adresas, laikymo sąlygos, kilmės šalis, alkoholio koncentracija (jei gaminio sudėtyje jo yra).

Žali ir termiškai apdoroti maisto gaminiai negali būti laikomi šalia vieni kitų. Nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvis ir gatavi maisto gaminiai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais ar mūvint apsaugines pirštines. Turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius (peiliai, pjaustymo lentelės, samčiai ir kt. ) žaliems ir termiškai apdorotiems gaminiams. Be to, reikia atskirti inventorių, skirtą pieno, mėsos ar žuvies gaminiams, kepiniams ar daržovėms pjaustyti.

Transporto priemonės

Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara taip pat privalo būti švarūs. Maisto gaminiai turi būti sudėti į dėžes, konteinerius, padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės. Jei pervežami nefasuoti maisto gaminiai, konteineriai privalo būti su dangčiais, taip apsaugant maisto gaminius nuo aplinkos taršos. Skirtingų rūšių maistas privalo būti gabenamas skirtinguose paženklintuose konteineriuose ar dėžėse.

Jei maisto gaminiai yra greitai gendantys, transporto priemonėse turi būti įrengti šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojamu temperatūros režimu. Šaldymo įrenginiuose turi būti kontroliniai termometrai.

Vartotojams

Mugių metu dėmesingesni turėtų būti ir vartotojai. Rinkdamiesi maisto gaminius, pirkėjai turėtų pirmiausiai juos apžiūrėti, atkreipti dėmesį į sudėtį, laikymo sąlygas, pasidomėti tinkamumo vartoti terminais. Pagal galimybes reikėtų įvertinti skonį, kokybę, atkreipti dėmesį, ar nepažeistos pakuotės (jei gaminiai fasuoti), o suabejojus dėl gaminio kokybės, verčiau jo nepirkti.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tikrins prekiaujančius maisto gaminiais ir viešojo maitinimo veiklą vykdančius žmones visomis Kaziuko mugės dienomis. Dėl iškilusių problemų ar klausimų visas tris dienas bus galima skambinti mugės metu budinčio specialisto telefono numeriu 8 659 07458.

Jei mugėje įsigytų maisto gaminių sauga ar kokybė kelia pagrįstų abejonių, vartotojai turėtų žinoti, kad nedelsiant kreipiantis į pardavėją ar paslaugos tiekėją, nekokybiška prekė turėtų būti pakeista arba sugrąžinti už ją sumokėti pinigai. Nepavykus susitarti su pardavėjais, vartotojai gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Lietuvoje, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *