„Pasitarkime“: Ar verta būti vegetaru? (audio) (23)

Mykolas Simutis | asmeninė nuotr.

Mykolas Simutis | asmeninė nuotr.

Mykolas Okulič-Kazarinas tęsia „Alko radijo“ laidų ciklą „Pasitarkime“.

Šį kartą tariamasi – ar verta būti vegetaru?

Laidos svečias – programuotojas ir veganas Mykolas Simutis.

Aiškinamės, kuo skiriasi vegetarai, veganai, žaliavalgiai. Kas ir kodėl tokiais tampa.

Ar tai saugu? Ar tai naudinga?

Kategorijos: Alko radijas, Gamta ir žmogus, Pasitarkime, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , .

23 komentarai

  1. Kemblys:

    Veganai, vegetarai, žudykite AUGALUS, – jie ne gyvūnai 🙁

    Mykolas Simutis laaabai sureikšmina valgymą! Manau, svarbu ne ką valgai, bet dėl ko gyveni.

    • Kęstutis:

      Kaip tai nesvarbu – ką valgai? Dar visai neseniai užpulti ir suvalgyti kaimyną – buvo gerai, nes kitu atveju – kaimynas tave suvalgys… Dėl ko žmogėdros tada gyveno ir taip gyveno? Dėl to, kad išgyventų. O kodėl nustojo žmonės žmonėmis maitintis? Dėl to, kad išgyventų žmonija. Dėl ko sąmoningai nustoją žmonės maitintis mėsa? Dėl to, kad tai didina žmonijos galimybes išgyventi. Be to yra ir kita pusė – moralinė, pagarba gyvybei… Joks vegetaras nevalgo bulvienojų, agurkų ir pomidorų nerauna su šaknimis, rinkdami vaisius, vaismedžiu nenupjauna. Skinant salotas, petražoles, krapus pakanka paskabyti lapelius, javus kerta tik sunokusius (nudžiūvusius)… Augalai per milijonus metų išmoko atsilyginti gyvūnams už plačiau paskleidžiamas sėklas…

      • Kemblys:

        Pralinksminai, Kęstuti 😀 😀
        Kęstutis:
        ,,Augalai per milijonus metų išmoko atsilyginti gyvūnams už plačiau paskleidžiamas sėklas…”

        Manau, kad augalai atsirado anksčiau už gyvūnus. Gyvūnus, manau, Gamta sukūrė augalams padėti skleisti sėklas.
        Kęstuti, nesusitapatink savęs su gyvūnais – tu negyveni gentinio gyvenimo, kur Žmogus yra savo Žemės Gamtos dalis.
        Kęstuti, pasižiūrėk per lėktuvo langą į šiuolaikinio žmogaus dirbamų laukų neaprėpiamus plotus. Ten auga žmogaus suluošinti augalai, kurie neturėtų jokios galimybės išgyventi Gamtoje. Dar yra ir dirbtinai sukurti augalai… Tuose plotuose gyveno GYVŪNAI, kurie buvo reikalingi ten augusiems augalams. Pvz., taurus suvalgęs žmogus pasiliko atminimą kalboje ‘taurus’!

        Supratau, kad tu nevalgai žmogienos tik ,,Dėl to, kad išgyventų žmonija.” 😀 😀 😀

        • Kęstutis:

          Visų pirmą aš kalbėjau apie moralinę pažangą. Maitintis augaliniu maistu yra pažangiau nei žmogiena. Taip pat pažangiau morališkai nei gyvuliniu maistu. Gal aš neteisus? Prašyčiau neišsisukinėt… Kitas dalykas ekonominė nauda. Išmaitinti vegetarą reikia 3 kartus mažiau žemės ploto, 3 kartus mažiau energetinių sąnaudų ir 10 kartų mažiau gėlo vandens. Be to 2010 metais baigėsi bendras JAV ir GB mokslinis darbas, kai visame pasaulyje buvo stebimi 30 metų, 10000 vegetarų ir nevegetarų. Jų išvada buvo tokia, vienu sakiniu – vegetarizmas sveikatai nekenkią, stiprina imunitetą… Kam tada valgyti mėsą??? Kol kas bendrauju su žmogum priklausomu nuo įsisenėjusių maitinimosi įpročių, įtarimas, kad tas pats liečią ir mąstymą… Jei nori pasiūlyt kažką naujo, turėtum įsijungti vaizduotę ir labai gerai pagalvoti – kaip žmonija gyvens po 100 metų, 200 metų, po 1000 metų. Kaip turėtų atrodyti kita civilizacija gerokai toliau pažengusi už žmoniją…

    • Ricardas:

      uzaugsi suprasi mitybos itaka mastymui

  2. Vanduo:

    Žmogus, nevartojantis gyvūninės kilmės maisto man regis yra jautresnės prigimties sutvėrimas, kuriam ne taip paprasta yra nusukti galvą kitai gyvai būtybei ( ar prisidėti prie to, kad ta galva būtų nusukta ).
    Gerbdamas gyvybę, toks žmogus ir maitinasi stengdamasis kuo mažiau tai gyvybei pakenkt. Todėl džiugu matyt ir girdėt, kad žmonių, atjaučiančių kitus, kasdien vis daugėja. Tai gera žinia mūsų Žemei, visai gyvybei joje.

    • Kemblys:

      Augalai taip pat gyvi kaip ir gyvūnai.

    • Kęstutis:

      …suprantama, kad augalai gyvi, bet mes juk valgome ne augalus, o jų vaisius ir sėklas. Šakniavaisiai irgi žūtų per žiemą, jei žmonės jų neiškastu. Va, šviežių ridikėlių valgytojus jau galima apkaltinti augalų žudimu, bet jų galima ir nevalgyti. Aš taip ir darau…, ir apskritai kiek man teko ginčytis su mėsavalgiais, svariausias jų pasakymas – aš negaliu be mėsos. Bet tai tik priklausomybė kaip rūkymas, kava, svaigalai Galiu ir išversti ką reiškią – noriu mėsos. Kadangi maisto virškinime didžia dalimi dalyvauja žarnyno bakterijos, tai jos ir pareikalauja – norime mėsos. Jei ilgą laiką žmogus nepavalgo mėsos, bakterijos nunyksta ir tuo pačiu prapuola poreikis mėsai. Atsimenu kai aš jau buvau nevalgęs mėsos gerą dešimtmetį, Juodkrantėje vaikai nusipirko rūkytą karšį. Buvome grįžę nuo jūros, nevalgę ir man taip pakvipo tas karšis, nusprendžiau paskanaut. Įsidėjau gabalėlį karšio ir labai nustebau – visiškai nejaučiu karšio skonio. Pakramčiau kaip trintuko gabalėlį, išspjoviau ir nuėjau virtis košės… Pamąstymui dar keletas pastebėjimų. Žoliaėdžių gyvūnų, tame tarpe žmonių, motinos piene baltymų apie 3 nuošimčiai, lygiai tiek, kiek ir daržovėse, o mėsėdžių gyvūnų piene baltymų kiekis arti 10 nuošimčių, panašiai kaip ir mėsoje 1/10. Kai skaičiau rimtą knygą apie šunų priežiūrą, ten siūloma šunims su amžiumi mažinti mėsos kiekį. O seniems šunims, kad jie geriau jaustusi, jiems neskaudėtų sanarių, siūloma iš vis neduoti mėso… Su žmonėmis tas pats. Jei jaunas skrandis geba suvirškinti, kad ir “seną batą”, tai su amžiumi, maždaug kas dešimtmetį būtina peržiūrėti – ką valgome. Kas tiko jaunam ir tai buvo sveiką, senam jau gali būti labai nesveika…

      • Kemblys:

        Vaisius skirtas valgymui, kad nuryta sėkla būtų pasėta tuštinantis. Augalui nėra jokios naudos, jei kas valgo jų sėklas ar šakniavaisius kuriuose sukauptos medžiagos žiemojimui. Augalams nėra naudos, kai žmonės juos luošina norėdami gauti sau naudos. Tokie augalai neturi jokių vilčių išgyventi Gamtoje.

        Kęstutis:
        ,,Jei jaunas skrandis geba suvirškinti, kad ir “seną batą”, tai su amžiumi, maždaug kas dešimtmetį būtina peržiūrėti – ką valgome.”
        Vieni negali valgyti mėsos dėl sveikatos, bet dauguma dėl užgaidos – pažiūrėkite koks aš kitoks negu visi. Šiuos mano žodžius patvirtina tavo sakinys: ,,…ir apskritai kiek man teko ginčytis su mėsavalgiais…”. Ko ginčijiesi? – nevalgai mėsos ir nevalgyk sau sveikas. Man visi tie ‘vegetarų’ įrodinėjimai labai primena lytinių iškrypėlių primetamus ginčus. Dar negirdėjau, kad ‘sveikuoliai’ ar ‘vegetarai’ pagrįstų savo tas užgaidas aiškindami gyvenimo prasmę. Būkime sveiki nors nežinome dėl ko gyvename 😀 😀
        Ne taip jau kilnu žudyti augalus. Plėšrūnai Gamtoje žudo, bet saugo savo aukas nuo kitų plėšrūnų. Žmogus, gyvendamas gentyje, medžiodamas, elgiasi taip pat – gina Žemę nuo atėjūnų. Svarbu ne tai ką valgai, bet kaip gyveni ir vardan ko gyveni!

      • Kęstutis:

        “Mąstymo viršūnė”… Maistui vartoti vaisius, daržoves ir sėklas – žudymas, bet gyvulius laikyti gyvulių koncentracijos stovyklose (fermose), o po to atlikti masines žūdynes (mėsos kombinatuose) nepalyginamai kilniau???… Ir tai dar įvardijama – plėšrūnas… Aš Plėšrūūūūnas… smūlkus maitėda… Su tokiu skrandiniu mąstymu gali savo piliosofijas Naujojoje Gvinėjoje papuasams dėstyti, tie gal ir supras…

        • Andrius:

          Veganizmas yra išeitis iš to ką tu išvardijai, bet yra problema dėl vitamino b12 kurio nėra mėsoje.

          • Kęstutis:

            Vitamino B12 yra vaistinėse, jei kam nepakanka ;)… Aš pats be mėsos, žuvies, kiaušinių nuo 1982 metų, vitaminų ar papildų beveik nevartoju. Šiemet pavartojau mėlynių papildą akims. Kadangi man jau virš 50, pernai buvau pasitikrinti sveikatos, nes kortelėje įrašai buvo tik apie traumas… Nieko nerado… Iš kitos pusės pasižiūrėkime kaip maitinasi mūsų artimiausi giminaičiai – gorilos ir orangutanai, išskirtinai žaliavalgiškai ir jokių jiems vitaminų netrūksta, ir jėgos netrūksta, ir vidinės ramybės pakanka, ne taip kaip šimpanzės, babuinai… Kol kas maitinuosi taip, bet man įdomesnis kitas dalykas – saulavalgiai. Tikriausiai teko matyti per TV senuką iš Indijos, kuris jau 70 metų be maisto ir vandens. Apie 14 metų jam jaunuoliui prisisapnavo vietinė Dievybė ir pasakė, kad jis nuo sekančios dienos gali nevalgyti ir negerti, taip jis ir daro. Du kartus jį tikrino karo ligoninėje, laikė po 10 parų, stebėjo 24 valandas, kas 4 valandas darė tyrimus ir per tas 10 parų nepastebėjo jokių pakitimų. Keletas žmonių skelbiasi ir Rusijoje esantys saulavalgiai. Vienas šią žiemą turėjo pereiti mokslininkų patikrą, mačiau jo pokalbį youtubei su tais pačiais mokslininkais. Toks jo įdomus pastebėjimas. Kai jo paklausė kaip jis gauną energiją, jis papasakojo, kad kai kūnas maitinasi jis pradeda jausti tarytum saldumą burnoje ir jaučią kaip tai vykstą per apendicitą. Visų kūnui reikalingų medžiagų gamintojas jo manymu – apendicitas. Sakyčiau mintis nekvaila. Šiaip šiuolaikinė medicina apendicitą vadina – rudimentu, tarytum kūnui nebereikalingu, bet gal jo paskirtis ir yra būtent ši? Dar internete rodė tiesiogiai iš Nepalo medituojanti jauną jogą gal pusę metų, gal daugiau. Jis irgi nei gėrė, nei valgė, nenumirė… Austrijoje yra saulavalgiu kaimas, kur gyvena vien tik saulavalgiai… Negaliu to nei patvirtint, nei paneigt, bet jei tai pasirodys tiesa, būtinai mėginsiu atsisakyti maisto :)… Dar prisiminiau žmogaus kelią link saulavalgystės pagal saulavalgius – mėsavalgiai, maitinimasis be mėsos, žaliavalgiai, vaisiavalgiai ir saulavalgiai. Negali šiaip sau tapti saulavalgiu, turi apsivalyti per vaisiavalgystę…

            • Andrius:

              Teko ir man dvi savaites pabūti veganu. Pirmą savaitę turėjau daug energijos ir nuotaika buvo geresnė. Tačiau pritrūko valios. Po savaitės dietos man organizmas mėsos pradėjo reikalauti kaip narkotiko. Ir jaučiausi kaip veršiukas valgydamas žolę, nejaučiau valgymo malonumo.

            • Kęstutis:

              … jau rašiau, kad mėsos poreikį sukelia užsiveisusios žarnyno bakterijos kurios išskirdamos fermentus reikalauja – norim mėsos ir valia čia ne prie ko, ir niekur čia nedingsi. Kol labai norisi, geriau valgyti, kitaip gali ir stogas pavažiuot. Mano maitinimosi pokyčiai buvo labai jau laipsniški, užtat neskausmingi. Ir pačiam siūlau, jei yra vidinis poreikis keistis, perėjimus nuo vieno maitinimosi būdo prie kito daryti labai laipsniškai. Galima pradžioje nevalgyti mėsos, vėliau paukštienos, dar vėliau žuvies, kiaušinių… Staigiai perėjus prie veganiškos mitybos, žarnyne dar bus nepasikeitusios bakterijos ir maistas paprasčiausiai nebus tinkamai įsisavinamas… Praėjusią vasarą mėginau vaisiavalgystę, bet taip jau susiklostė, kad neturėjau atostogų, dirbau ir šeštadieniais, vienu žodžiu ariau, mėginimas nepavyko. Vėl laukiu vasaros ir šviežių vaisių…

              • Andrius:

                Trūksta informacijos apie veganizmą lietuvių kalba. Angliškai pilna informacijos apie veganišką mitybą, pilna receptų ir t.t. Man juoką kelia lietuviški straipsniai apie mėsos būtinumą žmogaus organizmui ir dar aršesni komentarai po jais.

                • Kemblys:

                  Nežinau kiek teisybės, bet girdėjau, kad žoliaėdžiai labai gadina orą (nu ta prasme b…). Oro gadinimas gali sukelti pasaulio atšilimą – pražūtis visiems. Gal būt geriau, kad Kęstutis nepersistengtų saugodamas žmoniją, bo kyla atšilimo grėsmė.

                  • Kęstutis:

                    O čia protinga ar juokinga?…

                    • Kemblys:

                      Kęstutis:
                      ,,Visų pirmą aš kalbėjau apie moralinę pažangą. Maitintis augaliniu maistu yra pažangiau nei žmogiena.”

                      Kęstutis:
                      ,,Iš kitos pusės pasižiūrėkime kaip maitinasi mūsų artimiausi giminaičiai – gorilos ir orangutanai, išskirtinai žaliavalgiškai ir jokių jiems vitaminų netrūksta, ir jėgos netrūksta, ir vidinės ramybės pakanka, ne taip kaip šimpanzės, babuinai…”

                      Kęstutis:
                      ,,O čia protinga ar juokinga?…”

            • Inga:

              Ukrainoje yra tokia Amatuja, ji irgi saulės energija maitinasi, tikrai tikrai, per teliką rodė, pati mačiau, šventa teisybė.
              Kęstuti, nusišnekat juodai.
              p.s. Mūsų artimiausi giminaičiai yra šimpanzės, jos artimesnės žmogui, negu kitoms žmogbeždžionėms. O šimpanzės valgo mėsą. Nuolat.

  3. Eugenijus Jucius:

    Zmogus sutvertas valgyti ivairu maista. Cia nereikia isradineti nieko naujo . Kada verta susilaikyti nuo mesos valgymo ir kada mesa valgyti yra butina galite suzinoti, apsilanke jusu miesto Sahaja Jogos (Sahaja Yoga) grupeje. Uzsiemimai prieinami bet kokio amziaus, bet kokio issilavinimo zmonems. Vegetarams ir mesedziams. Visi Sahadza Jogos uzsiemimai nemokami. Linkiu jums geros dvasines ir fizines sveikatos.

  4. nida:

    Brangieji mano, valgyti reikia viska, kuo ivairesni maista. Beda ta, nesizavekite prekybos centru gaminiais:kepiniais ir misrainemis. Valgykite kuo primityvesni maista: bulves, varske, rugstu piena, zoleliu arbatas(kaimisku, pririnktu ne pakelese), medu. Visur dievinamos darzoves, bet gi jos persunktos nitratais, kaip ir vaisiai. Visi nesulisime i kaima(kaimieciai irgi pila salietra be nuomones ant visko) Taigi ir sergame, sergame. Viskuo ir visi. O nezinome nuo ko. Ogi nuo besaikio, netvarkingo visko metimo i vargsa skrandi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *