Sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto gaminių (0)

Vaida Kurpienė | Rengėjų nuotr.

Vaida Kurpienė | Rengėjų nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 70 proc. daugelio lėtinių ligų išsivystymą lemia mityba, žalingi įpročiai ir fizinis aktyvumas. Pagal šiuos duomenis Lietuva patenka į pirmąsias Europos šalių statistikos eilutes ir patenka į pavojaus grupę. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vartojamais gaminiais susirūpinti reikėtų visiems ir pataria peržiūrėti savo šaldytuvą bei jo turinį palyginti su rekomenduojamais maisto gaminiais.

„Žmonės, nusprendę gyventi sveikai ir rūpintis savo sveikata, turėtų atsikratyti ir žalingų įpročių ar pakeisti gyvenimo būdą, tačiau ne mažiau svarbu ir šaldytuvo patikrinimas, – sako V. Kurpienė. – Be jokio gailesčio reikėtų išmesti mėsos pusgaminius, tokius, kaip rūkyta, virta dešra ar dešrelės bei kumpiai, šaldytus mėsos bei miltinius pusgaminius, pramoniniu būdu marinuotas daržoves, majonezą, margariną, jogurtą su priedais, pirktinius padažus ir užtepėles.“

10 maisto gaminių, kuriuos turėtumėte turėti savo šaldytuve pagal V. Kurpienę:

  1. Įvairiaspalvės daržovės. Daržovių žmogui reikia daug ir įvairių – organizmui nepakaks tik salotų lapų, agurkų ir pomidorų. Šaldytuve nuolat turėtų būti augančių po žeme ir ant žemės bei įvairių spalvų daržovių: raudonų (paprikos, burokai), oranžinių (morkos, moliūgai), violetinių (baklažanai, purpuriniai gūžiniai kopūstai), žalių (brokoliai, cukinijos, šparagai) ir kitų. Skirtinga daržovių spalva reiškia skirtingas organizmui naudingas medžiagas.
  2. Vaisiai. Kaip ir daržovės, vaisiai turėtų būti įvairūs – nuo lietuviškų obuolių ar kriaušių iki egzotiškų mangų ar kivių. Per dieną patariama suvalgyti bent 1–2 vaisius be jokių saldžių priedų. Būtina rinktis sezoninius vaisius – jie turi daugiausiai naudingų medžiagų ir yra mažiausiai apdoroti cheminėmis medžiagomis.
  3. Kiaušiniai. Net 13 vitaminų ir mineralų rūšių turintys kiaušiniai yra nelabai kaloringi, todėl patariami besilaikantiems dietos. Jie turi lengvai pasisavinamų baltymų, o juose esančio cholesterolio mokslininkai nebesiūlo vengti. Tai puikus ir greitai paruošiamas vakarienės valgis.
  4. Žuvis. Žuvis žmogaus organizmui yra būtina dėl Omega3 riebalų rūgščių, lengvai pasisavinamo baltymo bei kitų naudingųjų savybių. Naudinga valgyti įvairią žuvį: tiek liesesnę (menkę), tiek riebesnę, pavyzdžiui, silkę.
  5. Liesa mėsa. Tiems, kurie neįsivaizduoja gyvenimo be gardaus kepsnelio, patariama rinktis liesą mėsą: triušieną, veršieną, kalakutieną ar vištieną. Svarbu ne tik kokio gyvulio mėsa, bet ir kuri jo dalis, nes vištienos sparneliai – riebūs, o krūtinėlė – liesa. Šaldytuve mėsa turėtų būti laikoma atskirai nuo kitų gaminių.
  6. Rūgštūs pieno gaminiai. Maždaug trečdalio Lietuvos gyventojų negali vartoti laktozės, bet tai nereiškia, kad neįmanoma vartoti jokių pieno gaminių. Kefyro, rūgpienio ar grietinės sudėtyje laktozės mažai, tačiau organizmui būtinų baltymų – gausu. Rinktis reikėtų įprasto riebumo gaminius be priedų.
  7. Uogos. Vitaminų gausa pasižyminčios uogos turėtų būti skanaujamos visus metus, tad patariama ne tik valgyti sezono metu, bet ir užšaldyti bei mėgautis jomis tuo metų laiku, kai organizmui labiausiai trūksta vaisių – sausio – kovo mėnesiais.
  8. Namuose gaminti padažai ir užtepėlės. Pramoniniu būdu pagamintą padažą ar užtepėlę galima pakeisti savos gamybos užkandžiu. Trintuvu sumaltas daržoves galima sumaišyti su prieskoniais, aliejumi bei kitais ingredientais.
  9. Tofu. Iš Rytų atkeliavęs ir mitybos specialistų vertinamas sojos pieno sūris, gaminamas iš virtų ir susmulkintų sojos pupelių, – tikra augalinių baltymų „bomba“. Jo galima nusipirkti ar pasigaminti namie patiems. Vos 100 gramų sūrio yra penktadalis būtinos baltymų paros normos. Be to, tofu yra laikomas visaverte mėsos pamaina ir rekomenduojamas žmonėms su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, nes jis šį kiekį mažina.
  10. Prieskoninės žolelės. Bazilikai, melisa, čiobreliai, mėtos, rozmarinas bei kitos jau nuskintos žolelės gali būti saugiai laikomos tiek šaldytuve, tiek šaldiklyje.

Kurpienė pastebi, kad norint maistą kuo ilgiau išlaikyti šviežią ir išsaugoti gaminio naudingąsias savybes, svarbu įsigyti kokybišką šaldytuvą. „Daržoves patarčiau laikyti specialiame „Hydrofresh“ tipo stalčiuje su reguliuojamu drėgmės lygiu, kuris leis išsaugoti šviežumą bent 2-3 kartus ilgiau. Tiems, kurie visos savaitės valgiaraštį suplanuoja iš anksto, vertėtų pasidairyti šaldytuvo su „Chillbox“ tipo stalčiumi, kuriame esantys automatiniai elektroniniai davikliais palaiko 2-3 laipsniais mažesnę temperatūrą“, – sako V. Kurpienė.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *