Europos Sąjungos (ES) šalyse šiais metais prognozuojama nuraškyti beveik 12 milijonų tonų obuolių ir daugiau nei 2 milijonus tonų kriaušių. Rugpjūčio 6-ąją dieną tokias prognozes išplatino pasaulinė „Prognosfruit 2015“ konferencija, vienijanti daugiau nei 300 obuolių ir kriaušių augintojų iš viso pasaulio.
Šiais metais ES šalyse žadamas 5 proc. mažesnis obuolių derlius nei praeitais, tačiau tai vis vien yra net 7 proc. daugiau nei pastarųjų trejų metų vidurkis. Be to, atsižvelgiant į palankias klimato sąlygas vaisiams nokti, prognozuojama itin gera vaisių kokybė.
Vaisių ir daržovių komiteto pirmininko Hanso van Eso teigimu, 2014 metų obuolių derlius buvo net 15 proc. didesnis nei 2013 m., o kriaušių tais pačiais metais išaugo 5 proc. daugiau.
Daugėja šviežių vaisių ir daržovių, išauginamų Europos Sąjungoje ir parduodamų jos ribose. Tokiu būdu užtikrinama ir garantuojama augalų kokybė, atitinkanti griežtą ES reglamentaciją.
„Šiais metais didžiosios dalies Europos Sąjungos šalių tendencijos rodo, kad vaisių vartojimas pastaraisiais metais auga, tad augintojai, rinkai siūlantys vis daugiau vaisių, turi nuolat stebėti produktų kokybę, laikytis Europos Sąjungos taisyklių ir kokybės reikalavimų“, – naujausiomis vaisių tendencijomis dalijasi Pasaulinės obuolių ir kriaušių asociacijos Prezidentas Danielis Sauvaitre. Jis taip pat pastebi, kad prie pozityvių pokyčių prisideda ir ES inicijuojami vaisių ir daržovių žinomumo didinimo projektai.
Europos obuolių rinkoje ženkliai pirmauja Lenkija, užauginanti beveik 4 mln. tonų obuolių, antroje vietoje – Italija su kiek daugiau nei 2 mln. tonų, o trečioje – Prancūzija, į Europos šalis eksportuojanti 1,5 mln. tonų obuolių kasmet. Lietuvoje obuolių derlius vidutiniškai siekia 37 tūkst. tonų. Kriaušių šiais metais daugiausiai išaugino Italija – 723 tūkst. tonų, bei Ispanija – 400 tūkst. tonų.
Europos Sąjungoje itin griežtai reglamentuojamas vaisių ir daržovių auginimas, saugojimas, gabenimas bei pardavimas. Iš įvairių ES valstybių įvežami švieži vaisiai ir daržovės atitinka aukščiausius kokybės standartus.
Lietuvoje vienam gyventojui per dieną tenka vos 60 g. vaisių ir daržovių, o tai yra beveik 7 kartus mažiau nei rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija. ES išaugintas gėrybes vartoti skatina ir kampanija „Penki per dieną“, kuri yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Šios kampanijos tikslas – paskatinti Lietuvos gyventojus sveikiau gyventi ir per dieną suvalgyti bent 400 g. šviežių daržovių ir vaisių, užaugintų Europos Sąjungoje.