Pesticidų ir nitratų neišvengsime, tačiau jų kiekis neviršija normos (0)

steadystrength.com nuotr.

steadystrength.com nuotr.

Vartojant iš Europos Sąjungos atkeliaujančius vaisius bei daržoves rizikos viršyti nitratų paros normą beveik nėra. Tačiau ir pesticidų, ir nitratų vis vien galime aptikti šviežiuose vaisiuose bei daržovėse, nes tam tikras jų kiekis yra visiškai normalus ir nepavojingas žmogaus organizmui.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nurodo, jog viena iš pagrindinių neigiamų medžiagų, galinčių būti vaisiuose ir daržovėse, yra pesticidai. Europos Sąjungos teisės aktai reikalauja nuolatos kontroliuoti ir stebėti pesticidų kiekį įvežamuose vaisiuose ir daržovėse.

Taip pat yra su dar viena pavojinga medžiaga – nitratais. Netinkamai auginant ar prižiūrint, nitratų kiekis daržovėse ir vaisiuose gali viršyti leistiną normą. Nitratų koncentracijos labai priklauso nuo naudojamų trąšų kiekio, jų sudėties, daržovių rūšies, klimatinių sąlygų, nitratų padaugėja esant drėgnam ir lietingam orui ir t.t.

Daugiausiai nitratų augalai sukaupia intensyvaus augimo laikotarpiu, mažiausiai – augalo brendimo. Europos Sąjungos maisto saugos tarnyba nustatė, jog žmogui nitratų suvartojimo paros norma yra nuo 0 iki 3,7 miligramų, priklausomai nuo kūno svorio. Todėl geriausia valgyti šviežius vaisius bei daržoves jų sezono metu.

Kiekvienais metais imama ne mažiau kaip 12 kiekvieno maisto produkto mėginių. Be stebėsenos programos atliekama valstybinė importo ir rinkos kontrolė. Mažmeninės prekybos įmonės ir pačios atlieka tyrimus dėl pesticidų likučių prieš išleisdamos produktus į rinką.

Ruošiant produktus maistui, nitratų kiekį galima sumažinti daržoves ir vaisius nulupant. Tačiau pesticidų tikrai nesumažės nuplovus vaisius ir daržoves vandeniu. Plaunant vaisius ar daržoves, pašalinamas tik nedidelis kiekis pesticidų. Pesticidų likučiai gali būti pasiskirstę visame produkte, todėl geriausia prieš vartojant nulupti produkto žievelę.

Įvairios valstybinės institucijos Lietuvoje garantuoja, kad prieš patekdami į mūsų prekybos centrų ir parduotuvių lentynas, vaisiai ir daržovės yra patikrinami pagal visus būtinus kokybės kriterijus ir standartus. Perkant vaisius ir daržoves iš patikimų prekybos įmonių mus pasiekia tik kokybės ir auginimo standartus atitikę švieži produktai iš visos Europos Sąjungos.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

Kategorijos: Gamta ir ekologija, Gamta ir žmogus, Visi įrašai | Žymos: , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: