Šikšnosparniai įmigę žiemos miegu (0)

Europinis plačiaausis | I. Mickevičienės nuotr.

Europinis plačiaausis | I. Mickevičienės nuotr.

Saugomų teritorijų direkcijų specialistai kasmet vykdo žiemojančių šikšnosparnių apskaitą, tikrina jų buveines, fiksuoja žiemojimo sąlygų kokybę. Stebėsena vykdoma labai atsargiai, kad nepažadintų šių retų gyvūnėlių.

Šikšnosparniai žiemavietėse pasiskirstę labai netolygiai. Jie žiemoja rūsiuose, negyvenamuose namuose, bunkeriuose, fortuose.

Pavilnių regioniniame parke randamos septynios šikšnosparnių rūšys. Visos šios buveinės priklauso Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklui „Natura 2000“, kuris jungia vertingiausias natūralias ES buveines bei rūšis, svarbias Europos biologinei įvairovei.

Europiniai plačiaausiai – itin reta rūšis, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, ji taip pat saugoma ir europiniu mastu. Europinis plačiaausis – apie 10 g masės ir apie 5 cm ilgio gyvūnas, gyvena iki 22 metų. Šių šikšnosparnių ausų kaušelius viršutinėje dalyje jungia kaktinė raukšlė, todėl ausys atrodo plačios. Sparnų plėvių viršutinė pusė tamsi, beveik juoda, apatinė – šviesesnė.

Europiniai plačiaausiai minta vabzdžiais, kuriuos medžioja saulei nusileidus ir paryčiui. Šiuo metu šikšnosparniai miega. Žiemavietėse aptinkami nuo spalio pradžios iki kovo–balandžio mėnesio. Šie gyvūnėliai atsparūs šalčiams, todėl juos galima aptikti požemiuose, rūsiuose, kur temperatūra svyruoja nuo -4 iki +9 C.

Šiuo metu šikšnosparniai žiemoja, todėl labai svarbu jų netrikdyti. Šie gyvūnėliai labai jautriai reaguoja į dirbtinius temperatūros, garso ir apšvietimo pokyčius, tad nežadinkime jų iš žiemos miego.

Kategorijos: Gamta ir ekologija, Gamta ir žmogus, Visi įrašai | Žymos: , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *