D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai (0)

Danutė Kunčienė | rengėjų nuotr.

Danutė Kunčienė | rengėjų nuotr.

Spalio 11 d. Lietuvos sveikuolių sąjunga rengia tradicinę sveiko maisto šventę, kuri šiais metais rengiama Raudondvario pilies dvare, Kauno rajone. Šių metų šventės tema – „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“, skirta 2014-ųjų – Kristijono Donelaičio metų progai.

Praėjusiais metais dar nepaskelbus 2014-ųjų metų Sveikos šeimos ir Vaikų sveikatos metais Lietuvos sveikuolių sąjunga sveiko maisto šventę Palangoje skyrė vaikų mitybai – „Idėjos vaikų stalui“. Tai šių metų šventė nemažą dėmesį skirs sveikomis tradicijomis paremtai senovinei lietuvių mitybai..

Renginį ves žinomas Lietuvos alpinistas Vladas Vitkauskas, žurnalistė Gražina Petrošienė, Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė. Kartu dalyvaus etnologė, žurnalistė Gražina Kadžytė. Kaip visada vyks patiekalų konkursas, Šeimininkių šeimininkės konkursas. Šventės rengėją Danutę Kunčienę kalbina Juozas Dapšauskas.

Kada pirmą kartą dalyvavote tradicinėje sveiko maisto šventėje kuri kasmet vykdavo Palangoje?

Palangoje sveiko maisto šventėje dalyvauju nuo 1993 metų ir kasmet stengiuosi nepraleisti. Nuo 1996 metų vis kokį apdovanojimą ar įvertinimą gaudavau. Peržiūrėjau diplomus — jų jūra. Esu tris kartus nominuota Šeimininkių šeimininkės titulu  2002, 2005, 2013 metais. Tad šiemet reikės perduoti pereinamą prizą skulptūrėlę, tai, kuri  taps Šeimininkių šeimininke.

Lietuvos žolinčių akademija turi ilgalaikę patirtį sveiko maisto gaminimo, augalų, žalumynų panaudojimo sveikai mitybai baruose. Lietuvos sveikuolių sąjunga jums patikėjo imtis iniciatyvos ir tradicinę sveiko maisto šventę surengti Kauno rajone. Tai galimybė savo patirtį atskleisti dar plačiau?

Dėkoju už pasitikėjimą sveikuolių sąjungai. Tai labai didelė atsakomybė. Manau, kad patirtis atsirado dėka šios gražios šventės, kurios dėka Lietuvoje padaugėjo sveiko maisto receptų, gamintojų ir valgytojų, o ypatingai  kad užauginome  gabių šeimininkių. Šiose šventės augau ir aš. Vis reikėjo tobulinti žinias apie sveiką maistą, ieškoti receptų, juos kurti pagal save, konkurso reikalavimus ir man sekėsi. Gal todėl, kad iš  visos širdies kurdama  valgį linkėjau visiems meilės.

D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai | rengėjų nuotr.

D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai | rengėjų nuotr.

Tik  pagamintas valgis su meile bus gardus ir sveikas. Galiu pasidžiaugti užauginta Onute Jasinskaite, kuri yra irgi tapusi  Lietuvos Šeimininkių šeimininke, tikriausiai, pati jauniausia. Man ši šventė visada  miela, todėl nepabijojau rūpesčių organizuojant šią šventę. Yra  daug žmonių, kurie padeda ir prisidės prie šios šventės organizavimo. Dėkui jiems.

Kuo išsiskirs šių metų sveiko maisto šventė, kuri skirta Kristijono Donelaičio metams?

Šie metai K. Donelaičio metai. Juose taip gražiai aprašomi metų laikai, todėl esu parašiusi knygelę  „Mityba pagal metų laikus“. Tai ir yra pagrindas sveikai mitybai. Šioje šventėje norime parodyti paprastus kasdienius valgius ir pasninkinius, o taip pat ir šventinius. Ypatingai pasimokyti pagaminti sveikų valgių. Norime  per edukacinę programą prisiliesti prie pačių seniausių valgių gaminimo, valgymo kultūros, elgesio prie stalo ir pan. Tuo ir išsiskirs iš  buvusių maisto švenčių.

Kas paskatino įsijungti į sveikuolių judėjimą, turite medikės išsilavinimą, bet pasirodo reikėjo dar kažko?

Manau medikės išsilavinimas, kaip tik padėjo dar labiau ieškoti ir suvokti, kaip maistas įtakoja sveikatą? Šiuo klausimu jau ir mokslininkai teigia, kad labai svarbi mityba, o ypatingai susirgus. Pakeitus mitybą, keičiasi ir mąstymas. Valgykime, kad gyventume. Pati jaunystėje turėjau sveikatos  sutrikimų ir pakeitusi mitybą daugybė bėdų dingo. Esu 28 metus vegetarė. Sveikos mitybos kaštai atsiperka, nes tu tampi sveikesnis, neišleidi pinigų vaistams ir kitiems pasekmių šalinimo reikalams.

Populiarioje spaudoje apstu patiekalų receptų, kuriems pagaminti reikia egzotiškų augalų, iš kitų šalių atvežtų kultūrų. Jūs būtent propaguojate sveiką mitybą paremtą vietinės senosios kultūros, sveikos mitybos tradicijomis. Tikriausiai valgant tai, ką užaugina mūsų žemė galime pasiekti ir ekonomiškumo, ekologiškumo ir sveikumo rezultatą bei paneigti mitą, kad sveika mityba yra brangi mityba?  

Lietuvių šeimininkės nuo seno garsėja sveikais, skaniais valgiais, gaminamais iš natūralių ūkiuose užaugintų gaminių ir gamtos gėrybių. Šio konkurso šūkis – Tėvynės duona – skalsiausia, o mūsų daina – skambiausia. Šioje šventėje netik ragausim, bet šoksim ir dainuosim.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Kultūra, Sveikata, Šventės, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *