Dėl lietuviškų kumpių ir dešrų eksporto į JAV liko išspręsti tik techninius klausimus (1)

desraDėl eksporto į JAV liko išspręsti tik techninius klausimus, – tai paaiškėjo „AgroBalt 2014“ parodos metu vykusiame seminare „JAV  rinka“,  kuris sutraukė nemažą Lietuvos maisto perdirbėjų auditoriją, besidominčią ekporto į JAV galimybėmis. Seminare dalyvavo JAV mėsos instituto viceprezidentas Viljamas V. Vestmanas (William W. Westman) ir Maisto rinkodaros instituto ekspertas Erikas R. Lybermanas (Erik R. Lieberman). Pranešėjas E. R. Lybermanas seminarą pradėjo gera žinia, kad jis jau aplankė parodą, paragavo lietuviškų produktų, kurie  jam labai patiko ir iškart rekomenduoja juos eksportuoti į JAV – tai kiaulienos vytintas ir šaltai rūkytas kumpis bei tokiu pat būdu pagamintos dešros. Svečias šiuos produktus apibūdino kaip išskirtinius, kurie galėtų tikti ne tik parduotuvėms, bet ir Rytų Europos restoranams, paskutiniu metu labai populiarėjantiems Jungtinėse Valstijose.

Į klausimą, kokios galėtų būti jautienos eksportavimo galimybės, svečias atsakė nevienareikšmiškai. Jis pabrėžė, kad apskritai  į JAV rinką patekti nėra sunku, nes vartotojai nori paragauti vis naujų produktų, ypač ekologiškų. Labai plečiasi ekologiškų produktų rinka, nes amerikiečiai nebenori vartoti maisto su genetiškai modifikuotais organizmais. Tačiau dėl jautienos E. R. Lybermanas pažymėjo, jog  tai labai sudėtinga, konkurencinga, perpildyta  rinka, o pats produktas turi atitikti  labai daug reikalavimų. Kitas momentas, į kurį E. R. Lybermanas atkreipė dėmesį, yra tas, jog norint eksportuoti į JAV, reikia turėti didelius produkcijos kiekius, kokių Lietuva vargiai galėtų pasiekti.

Pranešėjas trumpai pristatė savo institutą, pabrėždamas, kad jis atstovauja tarptautinėms kompanijoms, jungiančioms per 200 mažmenininkų ir didmenininkų, kurie valdo per  40 tūkst. parduotuvių, o jos kasmet parduoda prekių daugiau kaip už 770 mlrd. JAV dolerių.

E. R. Lybermanas išsamiai paaiškino, kaip JAV veikia maisto saugos ir kontrolės sistema, pabrėždamas, kad ir joje pastebima trūkumų, todėl jau nuo 2016 m. pradės veikti naujas Maisto saugos modernizavimo įstatymas. Iki šiol JAV veikia dvi savarankiškos tarnybos, atskirai kontroliuojančios maisto ir vaistų bei mėsos ir jos produktų saugumą. Jis pastebėjo, kad pagal naująjį įstatymą dalis atsakomybės už maisto saugą ir kontrolę bus perduota trečiosioms šalims. Tai reiškia, kad bus audituojamos valstybių maisto ir veterinarijos sistemos. Jei jos atitiks visus reikalavimus ir pasirodys esančios patikimos, jos ir tikrins, kurie produktai atitinka JAV reikalavimus ir gali būti ten eksportuojami. E. R. Lybermanas taip pat patarė turėti savo atstovą Jungtinėse Valstijose, tuomet klausimai galėtų būti sprendžiami paprasčiau.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius labai džiaugėsi šiuo seminaru, pabrėždamas, kad buvo atsakyta į daugelį konkrečių klausimų. Paaiškėjo, kad Lietuvos perdirbėjai iš esmės atitinka JAV keliamus reikalavimus maisto saugai ir kokybei. „Inspektoriai iš JAV dar praėjusią vasarą lankėsi Lietuvoje ir parengė oficialią ataskaitą, kad Lietuvos įmonės atitinka JAV reikalavimus, todėl dabar liko tik techninis klausimas – sulaukti galutinės išvados, kuri atvertų vartus mūsų produkcijai“, – teigė E. Mackevičius.

Žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius pabrėžė, kad kiekvienas susitikimas su ekspertais yra labai naudingas mūsų perdirbėjams. „Kaip matėme susitikime, jau aiškinamasi dėl labai konkrečių eksportavimo detalių, todėl tikimės, kad artimiausiu metu amerikiečiai skanaus mūsų gardžių lietuviškų produktų“, – apibendrino viceministras.

Kategorijos: Lietuvoje, Naujienos, Politika ir ekonomika, Visi įrašai, Visuomenė | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: