Europos Komisija pripažino Daujėnų naminę duoną saugomu gaminiu (5)

Daujėnų duona

Daujėnų duona

Europos Komisija į saugomų gaminių sąrašą įtraukė Daujėnų naminę duoną, kuri tapo šeštuoju lietuvišku saugomu paveldu Europos Sąjungoje.

Į saugomų kilmės vietos nuorodų registrą duona įtraukta vasario 21 dieną.

Daujėnų naminė duona yra juoda ruginė duona, kurios visa gamyba vyksta namų ūkyje, laikantis tradicinio būdo – ruginių miltų tešla rauginama lėtai mediniame kubile ir kepama tik žarijų arba padinėje krosnyje. Duonai gaminti naudojami ruginiai pasijoti miltai, vanduo, cukrus, druska, kmynai ir duonkubilyje esantis savaiminis raugas.

Į registrą jau yra įtrauktas žemaitiškas kastinys, „Stakliškių midus“, lietuviškas varškės sūris, skilandis ir Seinų-Lazdijų medus. Tokio pat pripažinimo dar laukia sūris „Liliputas“.

Kategorijos: Kultūra, Kultūros paveldas, Lietuvoje, Naujienos, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , .

5 komentarai

  1. Znakorius:

    Būtinai reikia įtraukti ir žemaitišką naminukę!

  2. N:

    Kuo džiaugiatės? Kad Gėjropa jau nurodo, kas yra mūsų paveldas, kas saugotina, o kas nesaugotina?

  3. Na:

    Mane juokas ima iš tos frazės ; Europos Komisija pripažino Daujėnų naminę duoną saugomu gaminiu ;
    Gyvenu netoli tos kepyklėlės, ir gerai žinau kaip ten kepama ta duona. Nieko ypatingo. Kepama kaip ir visur. Įmonės savininkė V.Stankevičienė iš kailio neriasi reklamuodama šia duona. Turi daug pažinčių su jei reikalingais žmonėmis, todėl ir teigiami rezultatai. Ir dar. Visi duonos kepėjai vyrai. Dauguma iš jų, smarkiai geriantys. Tai būdavo atveju, kai koks girtas kepėjas naktinėja pamainoje tiesiog užmigdavo ant darbo stalo. Rytą šeimininkė rasdavo jį mieganti. Įdomiausia tai, kad toks žmogus ir toliau sėkmingai dirbo toj įmonėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: