Specialistai nepritaria siūlymams vaikams tiekti ne šviežiai pagamintą, o pašildytą maistą (2)

chicagomag.com nuotr.

chicagomag.com nuotr.

2013-ieji paskelbti sveikatos metais, todėl, artėjant naujų mokslo metų pradžiai, Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai ragina mokymo įstaigų administracijas ir šias paslaugas teikiančias įmones daugiau dėmesio skirti vaikų maitinimo organizavimui, ypač tiekiamo maisto kokybei mokyklose ir ikimokyklinėse įstaigose.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu į Tarnybą kreipėsi keletas įmonių, planuojančių vaikų maitinimui mokyklose ir vaikų darželiuose tiekti ne tą pačią dieną, o iš anksto pagamintą ir vėliau pašildytą maistą.

„Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Atsižvelgiant į tai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nepritaria verslininkų iniciatyvoms, kad vaikams būtų atvežamas prieš dieną ar net kelias pagamintas, atvėsintas, o vėliau pašildytas maistas. Net jei toks maistas būtų visiškai saugus, jo mitybinė vertė atvėsinus ir vėl šildant ženkliai sumažėtų, ypač jei lygintume su ką tik pagamintu šiltu maistu“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai pastebi, kad kol kas tik nedidelėje bendrojo lavinimo mokyklų dalyje (apie 18 %) maistas vaikams ruošiamas vietoje. Likusi dalis moksleivių maitinami atvežtu termosuose maistu. Padėtis šalies vaikų darželiuose yra kur kas geresnė. Čia apie 97 % įstaigų maistas vaikams ruošiamas vietoje. Iš bendro konteksto išsiskiria tik privačių vaikų lopšelių darželių grupė. Iš visų 44 pernai veikusių privačių vaikų lopšelių darželių, tik 32 %  maistas buvo gaminamas vietoje.

Pažymėtina, kad vadovaujantis Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo nuostatomis, mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikams patiekiamas maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną. Be to, būtina užtikrinti, kad vaikams nebūtų tiekiami draudžiami maisto produktai arba maisto produktai, kurių sudėtyje yra vaikų maitinimui draudžiamų maisto priedų.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *