Karaliauja mėlynės ir serbentai (0)

R.Šuikos nuotr.

R.Šuikos nuotr.

Liepa – mėlynių ir serbentų derliaus rinkimo mėnuo. Mėlynės vadinamos akių uogomis, jos labai padeda ir sergantiesiems diabetu. Mėlynių sultys, lapų užpilai ar nuovirai dezinfekuoja, todėl jais naudinga skalauti gerklę, burnos ertmę esant gerklų gleivinės uždegimui. Mangano, geležies mėlynėse gerokai daugiau nei kitose uogose ar vaisiuose.

O juodųjų serbentų uogos visas kitas uogas nurungia vitamino C koncentracija. Serbentuose vitamino C yra 5 kartus daugiau negu braškėse, 7–8 kartus daugiau negu avietėse, agrastuose ir net citrusininiuose vaisiuose, 10–20 kartų daugiau nei oboliuose ir kriaušėse.

Žmogui askorbo rūgšties reikia 30 mg per parą, todėl pakanka per dieną suvalgyti 25–50 g juodujų serbentų ir dienos norma organizme jau sukaupta. Juodųjų serbentų lapai naudojami agurkams raugti. Jų nuoviras skatina šlapinimąsi, gydo reumatą, tonizuoja organizmą, gydo šlapimo pūslės akmenligę bei kitas kepenų, inkstų ir šlapimo pūslės ligas. Jis padeda šalinti iš organizmo šlapimo ir rūgščių perteklių, todėl vartojamas sergant podagra, reumatu ir šlapimo pūslės uždegimu. Nustatyta, kad juodieji serbentai, vartojami su vaistais, padeda sutrikus širdies ritmui, sergant kardioneuroze ir parodontoze.

Receptai

Mėlynių uogienė be cukraus

Verdant mėlynių uogienę paprastai reikia nemažai cukraus. Tačiau yra receptas, kaip mėlynių uogienę išvirti visiškai be cukraus. Becukrės uogienės gamyba gana paprasta: ir laiko daug neužima, ir ekonomiška.

Mėlynes reikia nuplauti ir nuvarvinti, kad neliktų vandens. Į gerai išplautus ir sausus stiklainius (geriausiai mažesnius nei vieno litro talpos) supilkite mėlynes. Tuos stiklainius sustatykite į puodą su vandeniu ir palengva kaitinkite. Vanduo turi semti mažiausiai ¾ stiklainio. Tiesa, prieš dėdami stiklainius į puodą patieskite rankšluostį ar skuduriuką, kad stiklainiai nesiliestų su puodo dugnu ir nesutrūkinėtų. Kaitinkite palengva, nereikia, kad vanduo puode kunkuliuotų, svarbu, kad tik nestipriai virtų. Stiklainukuose iš mėlynių pradės skirtis sultys ir jos pamažėle sukris. Kartkartėmis jas pamaišykite. Kai mėlynių liks pusė arba vos daugiau kaip pusė stiklainio, perpilkite jas iš vieno stiklainio į kitą, kad jie būtų pilni. Vėl pakaitinkite keletą minučių ir uždarykite stiklainius vienkartiniais metaliniais plonais geltonais dangteliais, kuriems užsukti reikia specialaus prietaisėlio. Metalinius dangtelius prieš naudojimą galima minutę pavirinti, kad būtų sterilūs.

Stiklainius su uogiene palikite atvėsti. Pabandykite kelis apversti, kad įsitikintumėte, jog sandariai uždarėte ir nebėga skystis. Tada sustatykite vėsioje tamsioje vietoje, pavyzdžiui, į vėsų rūsį. Jei šaldytuve yra daug vietos, žinoma, galite ir jame laikyti. Jei jums patinka šiek tiek saldžiau, ruošdami šią uogienę, galite įberti porą šaukštų cukraus. Bet tai tikrai nebūtina – uogienė ir be cukraus nesuges.

Virtinukai su šviežiomis mėlynėmis

Šis patiekalas ypatingas tuo, kad jo valgymo laikas yra labai ribotas, t. y. jį galima gaminti tik tada, kai yra šviežių mėlynių. Tiesa, jei virtinukų prigaminsite tiek, kad užteks jų įsidėti ir į šaldymo kamerą, šis liepos mėnesio firminis patiekalas jus džiugins ir pasibaigus mėlynių sezonui.

1. Pagaminkite kietesnę tešlą, iš kurios būtų galima formuoti bet kokius virtinius. Tešlą paskaninkite pienu: 1,5 stiklinės pieno, 1 kiaušinis ir miltų tiek, kad tešlą būtų lengva minkyti ir kočioti.

2. Paruoškite įdarą: dubenėlį mėlynių sumaišykite su cukrumi, kurio nereikia pagailėti.

3. Minkykite tešlą, dėkite įdaro ir lipdykite virtinukus.

4. Virkite apie 30 min. pasūdytame vandenyje.

5. Prieš valgydami būtinai įsidėkite grietinės.

Manų kruopų pyragas su juodaisiais serbentais

200 g manų kruopų, 160 g miltų, 150 g cukraus, 200 ml kefyro arba natūralaus jogurto, 150 g šviežių arba šaldytų juodųjų serbentų, 50 g sviesto, 2 kiaušiniai, 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių, cukraus pudra (apibarstyti).

Tai purus švelnaus skonio ir paprastai pagaminamas pyragas. Manų kruopos užpilamos kefyru arba jogurtu ir paliekamos 15–20 min., kad išbrinktų. Kiaušiniai išplakami su cukrumi. Supilamas ištirpintas sviestas, suberiami miltai, sumaišyti su kepimo milteliais, ir viskas gerai išmaišoma. Sudedamos išbrinkusios manų kruopos ir atsargiai šaukštu išmaišoma. Suberiami juodieji serbentai ir išmaišoma. Į apvalią kepimo formą (22 cm skersmens), išteptą sviestu, supilama tešla. Dedama į įkaitintą orkaitę ir kepama 180 laipsnių temperatūroje apie 45–50 min. Ar pyragas iškepęs, galima patikrinti mediniu smeigtuku: jei smeigtukas neapsivelia tešla, pyragas iškepęs. Iškepęs manų kruopų pyragas su juodaisiais serbentais atvėsinamas ir apibarstomas cukraus pudra.

PATARIMAI

Uogų šaldymas

Uogų šaldymas nėra toks paprastas, kaip atrodo. Šioje srityje taip pat galioja savos taisyklės. Pirmiausia uogas reikia kruopščiai nuplauti ir nusausinti ar išdžiovinti, jei reikia – supjaustyti kąsnio dydžio gabaliukais. Tuomet juos nestoru sluoksniu paskleiskite šaldymo kameroje ir tik maždaug po pusvalandžio išimkite ir dėkite į indą ar maišelį, kuriame jie ir toliau bus laikomi šaldiklyje. Dėmesio: jei visas uogas sudėsite į šaldyti skirtus indus iš karto dar kambario temperatūroje, vėliau, kai norėsite pasimėgauti rudens gėrybėmis, turėsite tik pliurzę, o jei šaldysite nestoru sluoksniu, tiek uogos, tiek daržovės išliks birios.

Greitoji pagalba prisvilus puodui

Viena iš priemonių prisvilusiam puodui išvalyti yra soda. Į puodą berti jos reikia tiek, kad būtų padengtas visas degėsis, o ant viršaus užpilti šiek tiek vandens (5–10 cm nuo puodo dugno). Puodą pastatomas ant viryklės. Vandeniui užvirus jis išpilamas ir procedūra kartojama, kol nelieka degėsių. Jiems pašalinti naudokite medinę mentelę arba medžiagą.

Kita priemonė – actas. Į puodą įpilama acto ir vandens (1 l vandens imami 3 šaukštai acto). Puodas su vandeniu ir actu užverdamas ir paliekamas atvėsti. Po to jį reikia išskalauti.

Degėsiams pašalinti naudojamas ir sodos, vandens bei acto mišinys. Iš sodos ir vandens padarius tyrę, ja ištrinami degėsiai. Puodas su tyre šiek tiek palaikomas, tyrė nuplaunama ir sudrėkinama acto bei vandens mišiniu. Po šios procedūros puodas gerai išplaunamas.

Skaitytojų pasiūlytas būdas – į prisvilusį puodą įpilti šilto vandens ir įmesti indaplovės plovimo miltelių tabletę, palikti per naktį ir ryte puodas bus švarus.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: