Maistu plintančių infekcijų galima išvengti (0)

MaistasPanevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau – Centras) specialistai nori atkreipti dėmesį, kad šiltuoju metų laiku, ypatingai karštomis vasaros dienomis, didėja tikimybė užsikrėsti maistu plintančiomis infekcijomis. Žarnyno infekcines ligas gali sukelti daug patogeninių mikroorganizmų (virusai, parazitai, pirmuonys, bakterijos), tačiau vasaros sezono metu dažniausiai užsikrečiama bakterinėmis žarnyno infekcijomis.

Per pastaruosius 2 metus (2011–2012 m.), iš visų nustatytos etiologijos ūmių žarnyno bakterinių infekcijų, padidėjo kampilobakteriozės atvejų (atitinkamai 83 ir 114 atvejų).

Kampilobakteriozė yra per maistą plintanti infekcinė liga (zoonozė), kurią sukelia campylobacter bakterijos. Ligos simptomai paprastai pasireiškia po 2–5 dienų nuo užsikrėtimo. Susirgimas trunka apie savaitę. Kampilobakteriozė pasireiškia viduriavimu (gali būti vandeningas, su krauju), karščiavimu, pilvo, galvos, raumenų skausmais, pykinimu ar vėmimu. Bakterijoms patekus į kraują galimos sepsio komplikacijos, kepenų, kasos, sąnarių uždegimas, neurologiniai sutrikimai (Guillan-Barre sindromas).

Kampilobakterioze galima užsikrėsti vartojant žalią arba nepakankamai termiškai apdorotą mėsą, ypač paukštieną ir jos produktus, nepasterizuotą pieną, kampilobakterijomis užterštą vandenį.

Siekiant išvengti žarnyno užkrečiamųjų ligų, Centro specialistai rekomenduoja maisto gamybai vartoti tik labai gerai termiškai paruoštus mėsos, ypač vištienos produktus bei vartoti tik kokybišką vandenį. Mėsą laikyti šaldytuve atskirai nuo kito maisto. Po sąlyčio su žalia mėsa ir tarp atskirų maisto ruošimo etapų kruopščiai plauti rankas, kitus paviršius ir virtuvės įrankius, kurie turėjo sąlytį su žalia mėsa. Vengti nepasterizuoto arba nevirinto pieno ir jo produktų. Kruopščiai plauti vaisius ir daržoves. Nepamiršti rankų higienos po sąlyčio su gyvūnų, viduriuojančių žmonių išmatomis, pasinaudojus tualetu ar prieš maisto ruošimą. Greitai gendančius maisto produktams (mėsą, pieną, žuvį ir jų produktus) pirkti tik iš šaldymo įrenginių ir tik prekybos įmonėse, prekybos centruose arba iš patikimų tiekėjų. Perkant maisto produktus būtina pasižiūrėti į tinkamumo vartoti terminą, ar jis nepasibaigęs. Nupirkti greitai gendantys produktai turi pasiekti namus kaip galima greičiau.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: