Ką reiškia užrašas „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“ (0)

© Martina Misar-tummeltshammer | Dreamstime.com

© Martina Misar-tummeltshammer | Dreamstime.com

Ką reiškia maisto produktų pakuotėse neretai matomas užrašas „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“?  Į šį klausimą atsako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė.

Užrašą „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“ rasime maisto produktų, kurių sudėtyje yra saldiklio aspartamo, etiketėse. Ši informacija skirta žmonėms, sergantiems fenilketonurija.

Saldiklis aspartamas – amino rūgšties fenilalanino šaltinis

Saldikliai – medžiagos, naudojamos siekiant suteikti saldų skonį maisto produktams. Aspartamas – plačiai naudojamas saldiklis, sudarytas iš 2 amino rūgščių: asparto rūgšties ir fenilalanino. Šis saldiklis turi mažai kalorijų ir yra maždaug 200 kartų saldesnis už cukrų. Europos Sąjungos šalyse kaip maisto priedą (E 951) jį leidžiama naudoti kai kuriuose maisto produktuose (gėrimuose, desertuose, konditerijos gaminiuose, kramtomoje gumoje, žuvies prezervuose, padažuose, maisto papilduose, specialios paskirties maisto produktuose ir kt.) bei saldikliuose, skirtuose pasaldinti maistą valgant (taip vadinami saldikliai, galutiniam vartotojui parduodami kaip cukraus pakaitalai). Aspartamo yra ir dar vieno saldiklio – aspartamo-acesulfamo druskos (E962) sudėtyje.

Fenilketonurija – amino rūgšties fenilalanino apykaitos sutrikimas

Fenilketonurija yra gana reta paveldima medžiagų apykaitos liga – įgimta būklė, kai dėl fermento fenilalanino hidroksilazės trūkumo neskaidoma amino rūgštis fenilalaninas. Dėl šios priežasties pažeidžiamas fenilalanino virtimas tirozinu. Organizme kaupiasi metabolitai, trikdoma kitų aminorūgščių apykaita, o tai labai sutrikdo centrinės nervų sistemos raidą.

Fenilketonurijos simptomai pasireiškia jau kelių mėnesių kūdikiui. Jei sergantiems fenilketonurija nepritaikoma speciali dieta, jiems vystosi protinis atsilikimas ir elgesio sutrikimai, dažnai būna traukuliai. Jei vaikui dar naujagimystės laikotarpyje skiriama speciali mažai fenilalanino turinti dieta, tokių vaikų protinis vystymasis dažniausiai būna normalus. Kuo anksčiau pradedamas gydymas, tuo geresnė yra vaiko psichinė ir fizinė raida. Dietinis gydymas taikomas visą gyvenimą.

Fenilketonurija yra dažniausias įgimtas amino rūgščių metabolizmo sutrikimas Europoje. Europoje fenilketonurija serga 1 iš 10000 naujagimių.

Nuo 1975 metų Lietuvoje vykdomas visuotinis naujagimių tikrinimas norint laiku diagnozuoti šią ligą.

Lietuvoje fenilketonurija nustatoma vidutiniškai 1 iš 9000 naujagimių.

Kokiuose maisto produktuose yra fenilalanino

Fenilalaninas yra nepakeičiama amino rūgštis, randama baltymų turinčiuose maisto produktuose: pieno produktuose, kiaušiniuose, mėsoje, žuvyje, ankštinėse daržovėse ir kt. Tačiau fenilalanino, kurio vartojimą taip reikia riboti sergantiems fenilketonurija, šaltiniu tampa bet kuris saldikliu aspartamu pasaldintas maisto produktas, paprastai neturintis baltymų, pvz., gazuotas gėrimas. Kad sergantys fenilketonurija maisto produktų etiketėse rastų informaciją apie sudėtyje esantį fenilalanino šaltinį (net ten, kur jo nesitikima) ir skirtas specialus ženklinimas.

Į ką rinkdamiesi maisto produktus turi atkreipti dėmesį sergantys fenilketonurija

Pagrindinis fenilketonurijos gydymo metodas yra speciali dieta, kurios tikslas , kaip aiškina V. Gapšytė, – riboti daug fenilalanino turinčių maisto produktų vartojimą. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaikams nuo 3 savaičių amžiaus skirti specialią dietą. Daugiausia fenilalanino yra baltyminiuose maisto produktuose (1 g baltymo yra apie 5 % fenilalanino). Leidžiama valgyti tokius maisto produktus, kuriuose yra nedaug fenilalanino: įvairius vaisius, daržoves, medų, cukrų. Rekomenduojama nevartoti mėsos, žuvies, miltinių produktų.

Dietą pacientui individualiai skiria gydytojas, tačiau šia liga sergantiems pacientams svarbu atkreipti dėmesį į maisto produktų etiketes, siekiant įsitikinti, ar jame nėra kito fenilalanino šaltinio – maisto priedo aspartamo.

Kaip ženklinami maisto produktai, kurių sudėtyje yra aspartamo

Specialistė V.Gapšyutė pabrėžia, kad visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra aspartamo, turi būti specialiai paženklinti.

Šiuo metu galiojanti Lietuvos higienos norma HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ nustato, kad maisto produktai turintys aspartamo ženklinami užrašu „Turi fenilalanino šaltinį“.

Ženklinant turės būti naudojamas vienas iš dviejų užrašų: „Sudėtyje yra aspartamo (fenilalanino šaltinis)“ arba „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“.

Užrašas „Sudėtyje yra aspartamo (fenilalanino šaltinis)“ turės būti nurodomas etiketėje, jei aspartamas (ar aspartamo-acesulfamo druska) nurodomi sudedamųjų dalių sąraše tik įvardijant jų E numerį.

Jei sudedamųjų dalių sąraše šios medžiagos nurodomos pateikiant jų konkretų pavadinimą, produktas turės būti paženklintas užrašu „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: