Ispanijoje uždrausta prekiauti lietuviškais džiovintais bobausiais (0)

Bobausis | efoto.lt, V. Stumbrio nuotr.

Bobausis | efoto.lt, V. Stumbrio nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo pranešimą iš Europos Komisijos, kad Ispanijos atsakingos institucijos uždraudė prekiauti džiovintais grybais bobausiais (lot. Gyromitra esculenta) iš Lietuvos. Sprendimas priimtas motyvuojant, kad Ispanijoje bobausiai laikomi nuodingais ir prekiauti jais draudžiama.

Lietuvoje apribojimai prekybai šiais grybais nėra taikomi, o patyrę grybautojai bobausius laiko delikatesu. Mokslininkai perspėja, kad bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems asmenims gali sukelti stiprų apsinuodijimą. Todėl kai kurie mokslininkai nerekomenduoja šių grybų vartoti, o vartojant – būtinai specialiai juos paruošti ir valgyti nedideliais kiekiais. Siekiant išvengti neigiamo bobausių poveikio, specialistai pataria:

• Rinkti tik gerai pažįstamus grybus.
• Surinktus grybus apdoroti tą pačią dieną.
• Nevalgyti, neragauti žalių (nevirtų) bobausių.
• Prieš vartojimą ne mažiau kaip tris kartus po 15 minučių pavirti keičiant vandenį, nuovirą būtina nupilti.
• Nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai.
• Verdant bobausius vėdinti patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galima apsinuodyti prisikvėpavus garų.
• Grįžus iš miško ir sutvarkius grybus, būtina nusiplauti rankas.
• Džiovinant bobausiuos, juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po 2 mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *