Į lovą guldo grybai (1)

eFoto.lt | Marijono nuotr.

eFoto.lt | Marijono nuotr.

Toksikologai liūdnai juokauja, kad visi grybai valgomi, tik kai kurie – vieną kartą. Dažniausiai apsinuodijama dėl to, kad kai kurie valgomi ir nuodingi grybai yra labai panašūs.

Žmonės apsinuodija ir valgomais grybais, jei prisirenka senų, ištižusių, sukirmijusių ar šalnų pakąstų šių miško gėrybių. Grybuose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro nuodingos medžiagos – tokios pačios, kaip ir gendant mėsai ar žuviai.

Nuodingiausi Lietuvoje augantys grybai – musmirės. Jų nuodams patekus į kraują, prasideda vėmimas, viduriavimas, prakaitavimas, sukyla aštrūs skrandžio skausmai, svaigsta galva, susilpnėja pulsas, šąla galūnės.

Musmirės nuodija kepenis ir visą virškinimo traktą, naikina raudonuosius kraujo kūnelius. Apsinuodijimo požymiai pasireiškia po kelių valandų, kai kuriais atvejais – net po paros ar dviejų, todėl kyla didelis pavojus žmogaus gyvybei. Laiku nesuteikus pagalbos, trečdalis musmirėmis apsinuodijusių žmonių po 3–15 dienų miršta.

Viena musmirių – žalsvoji – mirtinai nuodinga. Jos poveikis organizmui priklauso nuo suvalgyto kiekio. Savo išvaizda ji panaši į žalsvos spalvos ūmėdes, kartais net į pievagrybius. Suvalgius žalsvosios musmirės, po 8–24 valandų sutrinka kepenų veikla, skauda skrandį, maudžia krūtinę, taip pat vemiama, viduriuojama.

Išskiriami du apsinuodijimo grybais atvejai: pirmu atveju žmogus sunegaluoja jau po pusvalandžio, kitu – sveikata pablogėja tik po paros ar vėliau. Pastaruoju atveju gydymas yra kur kas sunkesnis. Kilus kepenų ir inkstų komplikacijoms, žmogus gali visam gyvenimui prarasti sveikatą ar net mirti.

Jeigu apsinuodijote, pirmiausia maistą reikia bandyti išvemti. Prieš tai jokiu būdu negalima gerti vandens, nes nuodingos medžiagos pateks į žarnyną. Tik išvėmus maistą galima išgerti apie 1–2 litrus šilto vandens, kruopų nuovirų, skysto kisieliaus, stiprios beržo, bruknių lapų arbatos.

Labiausiai žmonės klysta manydami, kad negalavimas praeis savaime. Beje, vežant nukentėjusįjį į gydymo įstaigą būtina kartu turėti ir grybus, kuriais buvo apsinuodyta.

Kiekvienais metais apsinuodijimų grybais pasitaiko ir Ignalinos rajone. 2011 metais jais apsinuodijo du žmonės, šiemet, nors didysis grybų rinkimo sezonas dar neprasidėjo, užfiksuotas vienas apsinuodijimo atvejis.

Būkite atsargūs rinkdami grybus, rinkitės tik gerai žinomus, jaunus, nenaudokite maistui įtartinų grybų. Grybus reikia visuomet gerai išvirti, o jų nuovirą – išpilti Reikėtų atidžiai rinktis turgavietėse ir šalikelėse pardavinėjamus grybus ir pirkti tik tuos, kuriuos gerai pažįstate.

Grybai – sunkiai virškinamas maistas, todėl jų nereikėtų duoti vaikams ir seniems žmonėms. Šių miško gėrybių turėtų atsisakyti ir virškinamojo trakto patologiją turintys žmonės. Dėl grybų gali atsirasti ir kasos, dvylikapirštės žarnos uždegimas, tulžies pūslės sutrikimas. Šie negalavimai dažniausiai pasireiškia pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: