„Prieskoninių augalų ir jų vartojimo žinyno“ autoriai K.Obelevičius, S.Petkevičiūtė ir E.Šeinauskienė ragina skaitytojus iš naujo atrasti prieskoninių augalų pasaulį. Nors dėl skonio nesiginčijama, tačiau vargu ar atsirastų bent vienas žmogus, kuris gaminamo maisto nebūtų pagardinęs vienu ar kitu prieskoniu. Šiandien neįsivaizduojame, kaip galima apsieiti be pipirų, paprikos ar laurų lapelių, nors šie prieskoniai iki XV a. buvo visai nežinomi mūsų protėviams. Dauguma mūsų jau užmiršome, kad ir Lietuvoje savaime auga nemažai prieskoninių augalų, jau nebepažįstame jų ir nemokame vartoti.
Skirtingai negu kituose, dažnai verstiniuose, leidiniuose apie prieskoninius augalus, K.Obelevičiaus, S.Petkevičiūtės ir E.Šeinauskienės parengtame žinyne skaitytojas ras ne tik dažniausiai auginamus ir vartojamus mūsų ar šiltųjų kraštų augalus, bet ir mažiau žinomus, savaiminius ar rečiau auginamus senuosius vietinius prieskoninius augalus.
„Leidinyje aprašomi ir laukiniai, mūsų miškuose, pievose, ganyklose, paupiuose, paežerėse augantys augalai, kurie nuo senų senovės buvo vartojami kaip prieskoniai Lietuvoje. Kad leidinys būtų naudingas ne tik botaniniu, pažintiniu požiūriu, bet ir paprastam vartotojui, rengdami žinyną, pamėginome sujungti botanines, agronomines ir kulinarines augalų savybes“, – sako botanikas K.Obelevičius.
Žinyne plačiau aprašytos 202 augalų rūšys, dar kelios dešimtys rūšių paminėtos šalia aprašomų giminingų augalų. Pateikiama įdomių faktų apie prieskonių istoriją, vertingų žinių apie jų auginimą. Aprašoma augalo sistematinė padėtis, nurodomi lotyniški ir lietuviški sinonimai, kai kur pateikiami ir netikrieji augalų pavadinimai. Kiekviename apraše apibūdinama augalų išvaizda, gyvenimo forma ir būdas, auginimo ir dauginimo ypatumai mūsų šalies klimato sąlygomis, nurodomos maistui ir kitoms reikmėms vartojamos augalo dalys bei jų savybės.
Knygoje gausu patarimų, kaip kokius prieskonius vartoti, kada jų dėti į gaminamą ar jau pagamintą patiekalą, įdomesnių faktų, mitų apie prieskoninius augalus, jų savybes. Mėgstantys pasisukioti virtuvėje ilgus žiemos vakarus galės praskaidrinti netikėtais patiekalais, kurių receptai pateikiami kone prie kiekvieno aprašomo augalo.
Prieskoniniai augalai aprašomi pagal lietuviškų vardų abėcėlę (pagal augalo gentį). Knygos pabaigoje pateikiami lotyniški ir lietuviški augalų vardai. Prie kiekvieno prieskoninio augalo skaitytojai ras spalvotų iliustracijų.
Žinynas turėtų būti naudingas botanikams, prieskoninių augalų augintojams, norintiems paeksperimentuoti virtuvėje, ieškantiems subtilaus aromato ir įvairesnio skonio ruošiant kasdienį maistą.