Kūčių stalas mūsų tradicijoje (2)

Kuciu-vakaro-tradicijos_wikipedija

Kūčios | vikipedijos nuotr.

Kūčios ir Kalėdos mums, senojo lietuvių tikėjimo žmonėms, yra svarbus mitinis laikas, kurio metu turime rengti ypatingas apeigas ne tik grįžtančiai Saulei pasveikinti, bet ir pagerbti Protėvių Vėlėms, prašyti Žemynos gero derliaus kitiems metams. Daugelį papročių, susijusių su šiomis apeigomis, esame išsaugoję, tačiau kai kas tradiciniame mūsų suvokime yra pakitę veikiant krikščionybei. Todėl šio straipsnio tikslas yra atskleisti, kaip deramai paruošti kūčių stalą apeigoms.

Ant kūčių stalo šiandien daugelis deda 12 patiekalų, kurie simbolizuoja kiekvieną metų mėnesį. Tačiau kai kur patiekalų buvo tik 9. Šis skaičius – elnio devyniaragio, kuris atneša Saulę, ragų atspindys. Labiausiai tikėtina, kad būtent tokį patiekalų skaičių apeigoms ant stalo dėjo seniausieji mūsų Protėviai.

Veikiant krikščionybei, nuo kūčių stalo dingo ir mėsa. Ši klaida griauna pagrindinę mūsų, senojo lietuvių tikėjimo žmonių, simboliką. Mūsų protėviai  prieš kūčias atlikdavo skerstuvių apeigas ir skersdavo kiaulę. Tokiu būdu ant stalo atsirasdavo itin svarbūs patiekalai – kiaulienos ar šernienos kepsniai, šiupinys su kiaulės uodega ir pan. Kiaulė, kaip vaisingumo simbolis, skatina Žemės derlingumą kitais metais. Tą pačią prasmę turi ir šiupinys. Į jį dedama kiaulės uodega, kviečių, žirnių, pupų. Visa tai – Žemės derliaus simboliai. Kviečiai savyje slepia ypatingą skalsos dovaną, todėl jų turėti ant kūčių stalo yra labai svarbu.

Būtina ant Kūčių stalo turėti specialiai keptos duonos. Kepalėlis turi būti apvalus, o ant jo išpieštas Saulės simbolis. Toks kepalėlis, kaip turbūt jau patys supratote, mums reiškia grįžtančią Saulę.

Nepamiršti reikia ir to, kad kūčios – tai visų pirma Protėvių pagerbimo šventė, todėl šiukštu nepamirškite pavaišinti Protėvių. Jiems skirti specialūs apeiginiai valgiai. Ant palangės svetimoms Vėlėms padėkite avižų kisieliaus arba aguonų pieno ir kūčiukų. O naminės Vėlės maitinamos specialiais iš kviečių keptais paplotėliais – prėskučiais. Joms taip pat skiriamas ir ypatingas patiekalas – kūčia. Kūčia yra apeiginis valgis iš medaus, riešutų, grūdų, džiovintų vaisių ir aguonų.

Kad tinkamai pasiruoštumėte Kūčių maldoms ir aukojimams, siūlau šiuos tradicinius apeiginių valgių receptus:

Avižų kisielius

400 g stambiai maltų avižinių miltų arba avižinių dribsnių, 1,5 l vandens, druskos.

Miltai arba dribsniai užpilami drungnu vandeniu, išmaišoma, įmetama duonos plutelė ir kelios medžio anglys. Laikoma kambario temperatūroje apie 1 parą.Paskui perkošiama, pripilama iki 1 l vandens ir juo dar kartą perplaunami miltai. Skystis supilamas į puodą, pasūdoma, užvirinama ir 2-3 min verdama pamaišant. Gaunamas vidutinio tirštumo kisielius. Karštas jis valgomas su sviestu, spirgučiais, o atšaldytas su aguonų pienu.

Aguonų pienas

Stiklinė aguonų, 2 l vandens, cukraus pagal skonį.

Aguonų pienui skirtos aguonos nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos. Nupylus vandenį dukart permalomos mėsmale smulkiais peiliu kais arba gerai sugrūdamos grūstuve. Sugrūstos aguonos užpilamos virintu atšaldytu vandeniu arba pienu, pasaldinama ir leidžiama nusistoti. Kad nesurūgtų, aguonų pienas laikomas šaltai.

Šiupinys

Kiaulės snukis, uodega arba koja, 1 stiklinė miežinių kruopų, 1 stiklinė žirnių, druskos.

Snukis, koja ir uodega išverdami pasūdytame vandenyje. Išvirusi mėsa supjaustoma mažesniais gabalais, kaulai išimami. Į puodą, kur virė mėsa, sudedamos kruopos ir išmirkyti žirniai. Verdama, kol žirniai ir kruopos suminkštės ir visas vanduo išgaruos.

Patiekiama sudėjus į apvalų dubenį taip: viduryje kruopų-žirnių košė, aplink mėsos gabaliukai ir vidury košės – kiaulės uodega.

Kūčia

Riešutų, medaus, daigintų kviečių, džiovintų vaisių, aguonų.

Aguonos apliejamos virintu vandeniu ir nukošiamos. Tada į jas dedami riešutai, džiovinti vaisiai ir daiginti kviečiai. Viskas sumaišoma su medumi.

Juoda ruginė duona

1 kg ruginių miltų, 0,5 l vandens , druskos, raugo.

Raugo gaminimas: 50 g. Mielių, stiklinės šilto vandens, ¼ kg. Miltų. Viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kad įrūgtų. Patartina įpilti grietinės arba rūgpienio.Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti.

Duona: Vanduo pašildomas, suberiama trečdalis miltų, supilamas šiltame vandenyje išleistas raugas ir gerai išmaišius tešlos paviršius pabarstomas miltais. Duonkubilis šiltai apdengiamas ir pastatomas šiltoje vietoje, kad įmaišas įrūgtų. Maždaug po 14 valandų tešla gerai išplakama ir subėrus likusius miltus ir druską, gerai išminkoma. Tešlos paviršius sudrėkinamas vandeniu ir laikomas šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Suformuojami kepalai ir kepama.

Iškepusi duona atpažįstama iš skambesio. Jei pabarbenus pirštais kepalo apačia skamba, reiškia jau iškepusi.

Kategorijos: Kultūra, Mes baltai, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: